Mafra/ Michal Šula
StoryEditor

Prvé vlaky z Česka na Slovensko by mali vyraziť už tento týždeň

04.06.2020, 19:18
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť RegioJet by chcela vypraviť prvý vlak už v nedeľu 7. júna, o dva dni neskôr vyjdú spoje Českých dráh.

Českí železniční dopravcovia sa pripravujú na obnovenie vlakových spojov so Slovenskom.

Spoločnosť RegioJet by chcela vypraviť prvý vlak už v nedeľu 7. júna, o dva dni neskôr vyjdú spoje Českých dráh.

Vlaky Leo Express budú pripravené vyjsť z Prahy do Košíc v týždni od 15. júna. Vyplýva to z vyjadrení dopravcov pre ČTK.

Vlaková, autobusová aj letecká doprava Slovenska s Českom bola prerušená v marci kvôli epidémii koronavírusu. Obnovenie dopravy dnes ohlásil premiér Igor Matovič.

RegioJet chce obnoviť spoje tento týždeň

Ak Slovensko oficiálne potvrdí možnosť obnovenia cezhraničnej prevádzky, začne RegioJet s postupným obnovovaním prevádzky medzi Českom a Slovenskom pravdepodobne ešte tento týždeň.

"Ak sa nevyskytnú nejaké komplikácie, prvé vlakové spoje RegioJetu z Prahy do Košíc a Bratislavy by mali vyraziť ešte v nedeľu tento týždeň," uviedol hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

Ďalšie spoje chce RegioJet pridávať v nasledujúcich dňoch. "Do predaja budú dané čo najskôr spoje tiež na celú letnú sezónu tak, aby si občania oboch krajín mohli začať plánovať a zabezpečovať letnú dovolenku u susedov," dodal Ondrůj.

Začiatkom týždňa sa pridajú České dráhy

České dráhy sú pripravené začať jazdiť na Slovensko a späť začiatkom budúceho týždňa. "Na základe dohody s našou partnerskou spoločnosťou Železničná spoločnosť Slovensko sme pripravení obnoviť prevádzku v utorok 9. júna," informovala hovorkyňa dráh Gabriela Novotná. Obnovenie prevádzky sa podľa nej bude týkať diaľkových i regionálnych vlakov.

Oficiálne potvrdenie o možnosti obnoviť dopravu na Slovensko očakávajú ČD v piatok dopoludnia. "My sme boli pripravení vyjsť už v pondelok, ale zdržalo sa to o jeden deň," dodala Novotná.

Leo Express vyjde od 15. júna

V týždni od 15. júna chce vypraviť svoje vlaky na trať z Bratislavy do Košíc tiež súkromný dopravca Leo Express. "Konkrétny cestovný poriadok prispôsobíme dopytu cestujúcich a zverejníme ho v nasledujúcich dňoch," uviedol hovorca dopravcu Emil Sedlařík.

Dodal, že dôležité bude pre firmu taktiež zároveň otvorenie hraníc medzi Slovenskom a Ukrajinou, aby mohla obnoviť autobusový spoj do ukrajinského Ľvova.

ZSSK obnovia prepravu v utorok

Železničná spoločnosť Slovensko obnovuje dennú medzištátnu diaľkovú a regionálnu prepravu na všetkých hraničných priechodoch s Českou republikou od 9. júna.

V diaľkovej preprave začne od budúceho utorka jazdiť 48 vlakov a v regionálnej medzištátnej preprave to bude 45 vlakov denne.

"Aj v týchto chvíľach intenzívne komunikujeme s našimi partnermi v Českej republike, aby sme zosúladili a pripravili nasadenie našej techniky a zabezpečili zmysluplné obehy nášho vozového parku," potvrdzuje hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Presný cestovný poriadok by mal byť známy v piatok. Predaj lístkov na tieto spojenia zrejme finálne doladíme až v priebehu víkendu, dodal Kováč.

Do Rakúska, Maďarska, Poľska a na Ukrajinu ešte vlaková doprava nie je povolená.

V priebehu júna však národný dopravca vráti na koľaje aspoň niektoré vlaky InterCity a takisto obnoví radenie reštauračných vozňov na ich zvyčajných diaľkových trasách. Od júla by mali začať pomaly pribúdať aj autovlaky.

01 - Modified: 2024-04-05 20:22:45 - Feat.: - Title: Sabotáž kritickej infraštruktúry. Česko podozrieva Rusko z "tisícov hekerských útokov" na sieť Českých dráh 02 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 03 - Modified: 2024-03-30 10:22:02 - Feat.: - Title: Železnice trápi nedostatok zamestnancov. Chýbajú najmä rušňovodiči, nových chce vychovať škola v Martine 04 - Modified: 2024-03-21 13:42:49 - Feat.: - Title: Slovenské železnice počas Veľkej noci zvýšia kapacitu IC vlakov a posilnia vlakové spojenia 05 - Modified: 2024-03-13 13:30:50 - Feat.: - Title: Vlaky v úseku Kúty a Břeclav budú od soboty premávať odklonom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 07:08