TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Smer nepodporí návrh o voľbe generálneho prokurátora. Fico nevylučuje podanie na Ústavný súd

04.06.2020, 13:05
Autor:
TASRTASR
Smer je za to, aby bol na tomto poste človek z radov prokurátorov.

Smer nepodporí koaličný návrh novely upravujúcej spôsob voľby generálneho prokurátora. Podľa predsedu strany Roberta Fica návrh obsahuje parametre, ktoré sú mimo rámca právneho štátu, ako aj Ústavy.

Smer je za to, aby bol na tomto poste človek z radov prokurátorov, je proti verejnej voľbe, kritizuje zároveň dôvody na odvolávanie šéfa Generálnej prokuratúry.

Prerokovanie návrhu považuje Fico za nedemokratické, pretože vylučuje z verejnej diskusie všetky relevantné inštitúcie. Smer súhlasí s tým, že sa má rozšíriť okruh navrhovateľov na kandidáta.

V prípade schválenia navrhovanej legislatívy Fico nevylučuje podanie na Ústavný súd.

"Návrh ide nad rámec ústavy"

Parlament podľa Fica rokuje o nových parametroch zákona bez toho, aby do procesu mohla vstúpiť prokuratúra. Na štvrtkovej tlačovej konferencii uviedol, že návrh ide nad rámec ústavy, pretože prokuratúra má byť nezávislý a nestranný orgán.

Myslí si, že nie je možné, aby do tohto prostredia vstúpil "úplne cudzí element, ktorý je politicky aktívny".

Poslanci za Smer preto nemôžu podľa Fica súhlasiť s ustanovením, že šéfom prokuratúry sa môže stať iný človek ako prokurátor.

Fico zopakoval, že je evidentné, že návrh je šitý pre jedného človeka, narážal na advokáta Daniela Lipšica.

Nesúhlasia so spôsobom odvolávania

Smer takisto nesúhlasí so spôsobom odvolávania generálneho prokurátora, ktorý má byť odvolaný, ak koná nečestne, alebo "ak sa nespráva riadne".

To v praxi podľa Fica znamená, že keď nebude šéf Generálnej prokuratúry poslúchať a nebude robiť to, čo od neho vládna koalícia očakáva, bude okamžite odvolaný. Šéf Smeru si myslí, že hlavnou úlohou generálneho prokurátora bude kriminalizovať opozíciu.

Smer tiež nesúhlasí s verejnou voľbou kandidáta na šéfa Generálnej prokuratúry, je za tajnú voľbu, ktorá je podľa Fica výdobytkom Novembra 1989.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:09