StoryEditor

Veľká akcia NAKA v štátnych lesoch. Odhalili úplatky za minimálne 147-tisíc eur

04.06.2020, 09:05
Autor:
TASRTASRklkl
Medzi zadržanými majú byť aj niektorí bývalí členovia vedenia štátneho podniku.

NAKA mala včera popoludní zadržať až 37 osôb v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v štátnom podniku Lesy SR.

Na svojom Facebooku o tom informuje odborný lesnícky časopis Les & Letokruhy. Ten sa odvoláva na dobre informovaný zdroj z prostredia justície.

Medzi zadržanými majú byť aj niektorí bývalí členovia vedenia štátneho podniku.

Obvinili dve osoby

Polícia na Facebooku informovala, že v súvislosti s akciou NAKA vzniesli obvinenie voči dvom osobám "za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti." Podľa polície mali prijať úplatok vo výške minimálne 147-tisíc eur.

"Obvinený T.K. si po dohode s obvinenou L.Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala byť určená vo výške 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia časť bola legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť," doplnila polícia. 

Vyšetrovateľ zároveň podal návrh na vzatie oboch obvinených do väzby.

Spomína sa aj Kvietik

Obvinený T.K. by mal byť podľa Denníka E Tomáš Klouček, ktorý je bývalý obchodný riaditeľ Lesov SR a zároveň bol prvým zástupcom generálneho riaditeľa podniku Mariana Staníka. 

Zatiaľ nie je jasné, že je na korupciu napojený aj Staník. V celej kauze však figuruje aj meno Martina Kvietika, ktorý je momentálne vo vyšetrovacej väzbe kvôli podvodom v agrosektore. Staník totiž v minulosti pôsobil v Kvietikových spoločnostiach. 

Mičovského to neprekvapuje

"Informácia je úplne čerstvá, že boli zadržaní 37 zamestnanci z prostredia Lesov SR. Nemám bližšie informácie, predpokladám, že v najbližších hodinách ich dostanem. Zatiaľ v tom vidím iba jasný signál, že ľudia činní v trestnom konaní si poctivo vykonávajú prácu," konštatoval minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.

Mičovského zásah podľa jeho slov neprekvapil. "Myslím, že mňa už nemôže prekvapiť nič po skúsenostiach, čo sa v našom rezorte dialo v minulosti," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 04 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 05 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 09:52