StoryEditor

Je to zvrátenosť. Občan z toho má len škodu, kritizuje nové snahy OĽaNO odborník

03.06.2020, 18:30
Musí sa skončiť princíp – vyhrali sme voľby, dosadíme si svojich ľudí, povedal pre HN odborník na verejnú službu Ľubomír Plai.

Chcú vymeniť 72 prednostov okresných úradov. OĽaNO tak robí bez transparentného výberového konania. Je väčší problém to, že ich idú vymeniť, alebo že je to netransparentné?
Z môjho pohľadu je to zásadný problém. Z makroekonomického hľadiska sa to týka aj takých vecí, ako je rast hrubého domáceho produktu alebo znižovanie chudoby. To, že sme politizáciu povýšili na úplný princíp, že po voľbách pristupujeme k takýmto výmenám, je akoby sme si sami pod sebou pílili konár. Vo vzťahu k štátnym úradníkom robíme veľmi zlú personálnu politiku.

​Doplácame na to. Ak z toho niekto profituje, sú to politici. Občan z toho nič nemá, len škodu. Je to aj o tom, ako sa správame k ľuďom. Keď im dáme istotu len na štyri roky, teda na čas vlády, a ani to nie vždy, tak potom na tieto stoličky nepríde niekto, kto to so svojou kariérou myslí vážne.

Čiže tam nie sú ľudia, ktorí majú dlhodobé vízie a vedia, ako úrad posunúť vpred?
Nie, ale nemajú ani ambíciu. Tí, ktorí sa hlásia alebo dostávajú na tieto pozície, ani takúto ambíciu nemôžu mať. Vychádzajú z toho, že to je veľmi krátky čas limitovaný volebným obdobím. Povedia si, že sa aspoň doučia jazyk, budú cestovať vďaka služobným cestám a už po dvoch rokoch rozmýšľajú, čo ďalej – lebo sa im obdobie končí.

Robili to všetky vlády. Aj OĽaNO chce vymeniť ľudí, ktorí sú zaviazaní minulej vláde. Ako z tohto začarovaného kruhu von?
Nedá sa to vyriešiť jednoducho. Chce to ucelenú koncepciu. Dokonca by som povedal, že ten problém je zrelý na reformu. Princíp: vyhrali sme voľby, úrady sú naše, sa musí skončiť. Úrady nie sú politické trafiky a miesta, kde sa nič nerobí. Tam sa produkujú služby občanom. Nie je žiadny dôvod, aby sa miesta obsadzovali tradične, teda že tam musí byť „náš človek“ a to stačí.

Argument OĽaNO a aj Michala Šipoša, ktorý je predsedom poslaneckého ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 02 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica 03 - Modified: 2024-04-14 10:38:59 - Feat.: - Title: Vláda sa rekonštruovať nebude, vyhlásil Taraba. Na poste šéfa parlamentu vidí Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 05 - Modified: 2024-04-11 13:47:14 - Feat.: - Title: Slovensko a Ukrajina podpíšu dohodu k práci rodinných príslušníkov diplomatov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 22:48