StoryEditor

Hlavný hygienik Mikas pre HN: Núdzový stav by možno nemusel byť, rúška uvoľníme. Dovolenka lietadlom a autom bude rozdiel

02.06.2020, 00:00
Nad pandémiou sme stále nevyhrali, inde vo svete ešte zúri, upozorňuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Dokedy budeme mať núdzový stav? A je vôbec ešte potrebný?
Núdzový stav vyhlásila vláda a podľa zákona môže trvať maximálne 90 dní. Táto lehota sa končí 15. júna. V súčasnosti jednotlivé rezorty zvažujú plusy a mínusy, či ešte bude potrebné predĺžiť trvanie núdzového stavu, alebo sa skončí týmto termínom.


Z vášho odborného hľadiska je ešte potrebný? Česi, ktorí mali horšiu situáciu ako Slovensko, ho už nemajú. Čo so Slovenskom?
Treba si počkať na analýzy aj z ostatných rezortov, aby sa vláda vedela správne rozhodnúť. Tak či tak, ak by sa núdzový stav aj skončil, v prípade potreby ho bude možné opäť vyhlásiť. Bude to teda na rozhodnutí vlády.


Keby to rozhodnutie bolo iba na vás, mali by sme ešte núdzový stav?
Určite by sme mali ešte mimoriadnu situáciu, keďže pandémia koronavírusu stále trvá. Núdzový stav by možno nemusel byť.

Obaja sedíme v rúškach, prísne hygienické opatrenia ešte fungujú. Dokedy to takto bude?
Musím konštatovať, že čísla sú veľmi priaznivé, čo ma veľmi teší. Stále sme však ešte nad pandémiou nevyhrali, keďže v iných lokalitách sveta ochorenie stále zúri. Musíme byť preto opatrní. Môžeme postupne ísť k uvoľňovaniu jednotlivých opatrení, začíname otvárať rozličné prevádzky, otvorili sa školy a škôlky, teda ideme aj do určitého rizika. Z môjho pohľadu si to však môžeme dovoliť. Samozrejme, je rozdiel, kde nosíme rúško. V exteriéri už teraz nebude až také opodstatnené, ale bude mať ešte význam v interiéroch, ako sú napríklad autobusy.

Ako dlho bude mať rúško význam?
Všetko bude...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 04 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:23