Úhyn tisícok včiel by nemal mať výrazný vplyv na produkciu medu. Ovplyvniť ju však môžu výkyvy počasia.HN Peter Mayer
StoryEditor

Včela bude chránený živočích. V koalícii je zhoda na zmene zákona

30.05.2020, 10:58
Autor:
TASRTASR
Hnutie OĽaNO sa stotožňuje so slovami a návrhmi Budaja a podporuje ich.

Myšlienku ochrany všetkých druhov včiel a opeľovačov podporujú strany SaS aj Sme rodina. Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO) chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Hnutie OĽaNO sa stotožňuje so slovami a návrhmi Budaja a podporuje ich.

Vyhlásenie včely medonosnej za chráneného živočícha je podľa podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí) na diskusiu.

Ohrozenie chráneného druhu je prísne trestané. Vyžadovalo by si množstvo výnimiek a bolo by to ťažko udržateľné v praxi, podotkla.

Za ľudí deklaruje, že bude plne podporovať návrhy a kroky ministrov životného prostredia a pôdohospodárstva.

"Menej chemizácie na poliach, udržateľné poľnohospodárstvo a prírode blízke hospodárenie v krajine sú súčasťou aj nášho programu. Toto sú oblasti, ktoré sa dajú zákonne presadzovať a včelám rozhodne pomôžu," povedala Remišová.

SaS uviedla, že podporí aj prípadnú zmenu zákona, keďže pri súčasnej legislatíve nie je možná zmena na chráneného živočícha.

Budaj plánuje spolu s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽaNO) obmedziť chemické postreky, ktoré poškodzujú včely.

01 - Modified: 2023-08-30 07:11:08 - Feat.: - Title: Bodnutie od včely, ovada či osy môže mať všemožné následky: Ochráňte sa pred žihadlami vďaka týmto tipom 02 - Modified: 2023-07-12 05:00:00 - Feat.: - Title: Alergénová imunoterapia účinne pomáha pri alergii na bodnutie osou či včelou 03 - Modified: 2019-07-23 12:30:15 - Feat.: - Title: Uštipla vás osa, včela alebo iný hmyz? Farmaceut vám poradí, čo robiť po uštipnutí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:21