Líder ĽSNS Marian Kotleba v centrále strany po voľbách do NR SR v Banskej Bystrici.TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Súd s Kotlebom pokračuje. Jeho poslanec považuje Biely Odpor za minulosť

29.05.2020, 09:58
Autor:
TASRTASR
Na podujatí, na ktorom sa odovzdávali v roku 2017 šeky na sumu 1488 eur, bol aj Ďurica, ktorý je taktiež spevákom a v minulosti bol členom neonacistickej hudobnej skupiny Biely Odpor.

Poslanec Národnej rady SR Ondrej Ďurica (ĽSNS) považuje svoje pôsobenie v skupine Biely Odpor za minulosť z čias, keď mal 17 rokov. Ako sólový spevák vystupoval aj na odovzdávaní šekov v roku 2017, extrémizmus tam nevidel. Uviedol to pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ruženou Sabovou, ktorá pojednáva kauzu kontroverzných šekov predsedu opozičnej ĽSNS Mariana Kotlebu.

Pre mňa je tu ukončená kapitola,“ uviedol Ďurica na margo pôsobenia v kapele, ktorú označujú za neonacistickú. Viacero otázok prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáša Honza súvisiacich s jeho pôsobením v kapele Sabová nepripustila.

​Ďurica na súde uviedol, že extrémistické symboly pozná preto, že bol donedávna dôstojníkom v Ozbrojených silách (OS) SR. Neonacistickú symboliku však na akcii, kde sa odovzdávali šeky, nevnímal, videl tam iba portrét Andreja Hlinku a slovenskú vlajku.

K číslu 1488 sa vyjadril pre novinárov tak, že minulý rok kolaudoval dom a pridelili mu veľmi podobné číslo, a preto si ho ani nezavesil. „Medializovaný prípad u pána Kotlebu je jasným dôkazom toho, ako veľmi rýchlo a veľmi ľahko sa dajú tieto veci prekrútiť,“ myslí si Ďurica.

Kotleba má jeho plnú dôveru aj ako dlhoročného príslušníka OS SR, ktorý podľa vlastných slov prešiel viacerými stupňami previerok.

Som presvedčený o tom, že je to 'nezávadný' človek a že je to 'nezávadná' strana,“ uviedol Ďurica.

Sudkyňa Sabová sa pýtala Ďuricu aj na jeho spoluprácu s českou skupinou Ortel. Pri otázke novinárov, či nepovažuje túto skupinu za kontroverznú, uviedol, že je kontroverzná doba. „Pre mňa aj kopec reperov je kontroverzných, svojím repertoárom a svojím prejavom,“ dodal poslanec.

Vzhľadom na odopretie výpovede svedka Jaroslava Pagáča bola čítaná jeho výpoveď z vyšetrovania. Vyšetrovateľ NAKA sa Pagáča pýtal aj na jeho tetovania a hudobné texty.

Nemá to žiaden nacistický charakter. Som si vedomý, že je tenká hranica medzi vlastenectvom a nacizmom. Ja sa držím na strane vlastenectva,“ uviedol Pagáč, ktorý je obvinený z extrémizmu a na Kotlebovej akcii vystupoval ako spevák.

Dopoludnia vypovedal na ŠTS aj katolícky kňaz Jozef Kemp. Ten sa pozná s Kotlebom zo spomienkových akcií pri hrobe prezidenta slovenského vojnového štátu Jozefa Tisa. Na akcii, kde sa rozdávali šeky, za nezúčastnil, avšak odporučil Kotlebovcom rodinu, ktorej by sa finančná pomoc zišla.

01 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 17:38