StoryEditor

Apple schválil eKaranténu, hlási Matovič. O týždeň neskôr ako avizovala vláda

29.05.2020, 09:15
Autor:
klkl
Pre zariadenia s Andoridom bola aplikácia eKaranténa schválená už v nedeľu popoludní.

Týždňové omeškanie. Presne toľko sa oneskorilo spustenie štátnej aplikácie na inteligentnú karanténu na zariadeniach Apple. 

Tá pôvodne podľa vyhlásenia premiéra Igora Matoviča mala fungovať už minulý piatok od 15-tej hodiny. Čakalo sa však, kým aplikáciu schváli obchod spoločnosti Apple, aby bola dostupná širokej verejnosti. 

​Stať sa tak malo dnes ráno. Premiér o tom informoval na Facebooku. "Jablko schválilo eKaranténu," pochválil sa premiér. 

Zdržanie so spustením aplikácie spôsobilo značné problémy. Nakoľko štát informoval, že by mala byť spustená už minulý piatok popoludní, na hraniciach sa začali zhromažďovať ľudia, ktorí sa domácej karantény a kontroly online dožadovali. 

Zasiahnuť museli až členovia Ústredného krízového štábu a priamo na hraniciach vysvetľovali situáciu. 

"Niekoľkokrát sme ľudí prosili, aby si kontrolovali tento stav a až keď bude ekaranténa spustená, prišli na hranicu. Ľudia, s ktorými sme sa rozprávali, prvé tri kroky preskočili a rovno prišli na hranicu a dožadovali sa niečoho, čo im nevieme poskytnúť," vysvetľoval Ján Bučkaliak. 

Podľa jeho slov, štát informoval o tom, aby si ľudia kontrolovali stránky venované koronavírusu, kde sú informácie o tom, či je eKaranténa spustená. A aj napriek tomu že nebola, prišli na hranice.

​Situáciu minulý týždeň riešil aj samotný premiér Igor Matovič. Ten navrhol repatriantom čakajúcim na hraniciach, aby odišli do štátnej karantény, kým nebude aplikácia spustená. 

"Ak cestovatelia na hranici chcú - nech sa páči, môžu ísť do štátnej karantény a následne, keď bude aplikácia schválená od Apple a Google, môžu prejsť do karantény domácej. To bude rovnako umožnené všetkým ľuďom zo štátnej karantény," napísal Matovič.

​Pre zariadenia s operačným systémom od spoločnosti Google, teda pre tie, ktoré fungujú na Androide, bola eKaranténa schválená už v nedeľu popoludní. Nezaobišlo sa to však bez problémov. 

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 17:57