Hranica v KútochHN/Eduard Cicha
StoryEditor

Slovensko bude od Čechov a Maďarov vyžadovať preukázanie dĺžky pobytu

26.05.2020, 20:22
Autor:
ČTKČTK
Tri štáty sa dohodli, že ich obyvatelia budú môcť medzi krajinami cestovať bez nutnosti predloženie potvrdenia o negatívnom výsledku testu na ochorenie covid-19 či bez karantény, ak sa do svojej krajiny vrátia do 48 hodín.

Obyvatelia Česka a Maďarska, ktorí od stredy využijú voľnejších pravidiel cestovania na Slovensko, budú musieť pri opustení krajiny policajnej hliadke na hraniciach preukázať, že sa v krajine pod Tatrami nezdržali dlhšie ako 48 hodín.

Opatrenia

Vyplýva to z pravidiel, ktoré dnes vydal hlavný hygienik Slovenska. Spomínané tri štáty sa dohodli, že ich obyvatelia budú môcť medzi krajinami cestovať bez nutnosti predloženie potvrdenia o negatívnom výsledku testu na ochorenie covid-19 či bez karantény, ak sa do svojej krajiny vrátia do 48 hodín.

Rovnaké opatrenia ohľadom preukazovania dĺžky pobytu v cudzine od minulého týždňa platia pre Slovákov, ktorým tamojšie úrady umožnili krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín vrátane Česka a Maďarska, bez toho, aby po návrate do vlasti museli nastúpiť do karantény.

V praxi tak Slováci pred vycestovaním z krajiny vyplnia formulár, ktorý si nechajú potvrdiť policajnou hliadkou na hraniciach a preukážu sa ním pri príchode späť do krajiny.

Matovičova vláda minulý týždeň rozhodla o predĺžení kontrol na hraničných priechodoch s Českom, Maďarskom, Poľskom a Rakúskom do 26. júna.

Debata o otvorení hraníc

Toto rozhodnutie súčasne znamená, že do krajiny pod Tatrami možno naďalej vstúpiť len cez vybrané prechody. Do zoznamu otvorených priechodov kabinet premiéra Igora Matoviča zaradil napríklad desať hraničných priechodov s Českom.

Zároveň ale rozhodol, že so susednými krajinami sa môže dohodnúť na otvorení ďalších prechodov.

Spomínané zvoľnenie podmienok prechodu hraníc medzi Českom, Slovenskom a Maďarskom je zrejme prvým krokom k zrušeniu reštrikcií pre cestovanie.

Ministri zahraničia spomínanej trojice štátov spolu so svojím rakúskym kolegom v pondelok pri videokonferencii hovorili o možnom úplnom otvorení spoločnej hranice v polovici júna.

Najviac opatrné pri otváraní hraníc je zo spomínaných štátov Slovensko, ktoré má nízky počet prípadov nákazy koronavírusom.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 02 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 03 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:34