MAFRA/Martin Stolař
StoryEditor

Matovič sa dohodol s Babišom. Od stredy sa bude medzi krajinami cestovať bez karantény

25.05.2020, 16:47
Autor:
TASRTASR
Slovenská vláda rokuje aj s ďalšími krajinami o zavedení podobného opatrenia.

Možnosť krátkodobo vycestovať do ôsmich krajín v zahraničí bez povinnej karantény pri návrate, ktorá doteraz platila na 24 hodín, sa od stredy 27. mája predĺži na 48 hodín.

Po pondelkovom rokovaní konzília odborníkov to uviedol predseda vlády Igor Matovič v rámci aktualizácie uvoľňovania protiepidemiologických opatrení. Oznámil zároveň, že kiná a divadlá budú môcť byť otvorené i v nedeľu.

Predĺženie krátkodobého pobytu v zahraničí bez povinnosti karantény a negatívneho testu na COVID-19 zo strany slovenských úradov sa týka ciest do susedných krajín Rakúska, Maďarska, Českej republiky, Poľska a tiež Chorvátska, Slovinska, Nemecka a Švajčiarska.

"Predĺženie na 48 hodín už umožní nejaké náročnejšie rokovanie v zahraničí, ale aj návštevu rodinných príslušníkov vo vzdialenejších destináciách," uviedol premiér.

Priznal, že úlohou slovenskej exekutívy je vyrokovať s krajinami obojstranný voľný pohyb, teda aby v druhých krajinách nevyžadovali od Slovákov negatívny test na COVID-19 a rovnaké výhody mali občania týchto krajín smerujúci na Slovensko.

Podľa jeho slov Slovensko rokuje so všetkými ôsmimi krajinami. "Všetci sú veľmi, veľmi opatrní, je ale pravdou, že Slovensko je v tomto prípade, vzhľadom na epidemiologickú situáciu, najželanejšou nevestou," povedal.

Naznačil, že s niektorými krajinami sa môže dohoda zrodiť v priebehu dní, v niektorých prípadoch bude hľadanie konsenzu trvať dlhšie.

Český premiér Andrej Babiš už v pondelok oznámil, že od stredy sa bude môcť medzi Českom a Slovenskom cestovať na 48 hodín bez nutnosti testov a karantény.

"Teraz som hovoril so slovenským premiérom Igorom Matovičom a dohodli sme sa, že od stredy 27. 5. umožníme českým a slovenským občanom cestovať medzi našimi štátmi, ak sa vrátia späť do 48 hodín. Bude to možné bez testov a bez karantény. Kontrolovať by to mali slovenskí policajti," napísal na Twitter český premiér.

Upozornil tiež, že v rámci aktualizácie uvoľnenia opatrení budú môcť byť kiná a divadlá, ale aj turistické informačné centrá a služby ambulantného predaja otvorené aj v nedeľu a nebudú musieť tento deň povinne vyhradiť na sanitárne účely a dezinfekciu priestorov.

Zástupcovia konzília odborníkov vyzdvihli dobrú epidemiologickú situáciu, za ktorou sú prijaté opatrenia i zodpovednosť ich dodržiavať. Verejnosť naďalej vyzvali vytrvať. "Užívajme si, čo je dovolené tak, aby sme si neprivodili opätovný nárast infekcie," uviedla epidemiologička Mária Avdičová. Poukázala takisto na fakt, že naďalej existuje riziko importovania nákazy zo zahraničia.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-05-25 15:42:52 - Feat.: 0 - Title: Vnútorné športoviská vrátane fitnescentier otvoria 3. júna, cvičiť sa bude môcť bez rúšok
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:57