StoryEditor

Za chaos na hraniciach môžu ľudia. Neposlúchli pokyny, znie z krízového štábu

22.05.2020, 16:09
Autor:
klklTASRTASR
Štát sľuboval, že ekaranténa bude fungovať od piatka 15:00.

Aplikácia eKaranténa stále nie je spustená. Posudzujú ju spoločnosti Apple a Google. Informoval o tom Úrad vlády (ÚV) SR s tým, že aplikácia, ktorá umožňuje inteligentnú karanténu v súvislosti s novým koronavírusom, by sa mala spustiť hneď po jej schválení.

"Úrad vlády SR informuje verejnosť, že k 15.00 h nás spoločnosti Apple a Google neinformovali o ukončení posudzovania slovenskej aplikácie eKaranténa," uviedol ÚV.

Dodal, že obe spoločnosti budú mať počas fungovania aplikácie nad ňou špeciálny dohľad.

Čaká sa na schválenie aplikácie

​Inteligentná karanténa sa mala spustiť v piatok o 15.00 h. ÚV SR v tejto súvislosti občanov vyzval, aby si pred príchodom na štátnu hranicu overili na webe korona.gov.sk, či je aplikácia v ostrej prevádzke.

"Stále čakáme na schválenie od spoločnosti Apple a Google," povedal na brífingu vo večerných hodinách člen permanentného krízového štábu Ján Bučkuliak. 

Ľudí, ktorí prišli čakať na hranice na brífingu skritizoval. Podľa neho nedodržali postup, o ktorom informoval štát. Ľudia si podľa neho nekontrolovali, či je už ekaranténa spustená.

"Niekoľkokrát sme ľudí prosili, aby si kontrolovali tento stav a až keď bude ekaranténa spustená, prišli na hranicu. Ľudia, s ktorými sme sa rozprávali, prvé tri kroky preskočili a rovno prišli na hranicu a dožadovali sa niečoho, čo im nevieme poskytnúť," dodal.

Ľudia čakali na hranici

Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

Opatrovateľka Zuzana sa dostala zo Švajčiarska po troch mesiacoch. Pricestovala so skupinkou kolegýň. "Spoliehali sme sa na inteligentnú karanténu, čakáme od rána od pol šiestej, ako sme prišli na hranicu, čo sa bude diať," uviedla pre TASR.

Do štátneho zariadenia ísť nechcú, dúfajú, že aplikáciu sprevádzkujú počas piatka. "Počkáme do večera a ak to nebude možné, tak štátna karanténa, nič iné nám nezostáva," dodala.

Hana opatruje v Nemecku, na Slovensko ju doviezla rodina, pre ktorú pracuje. Svoj príchod rovnako prispôsobila spusteniu aplikácie. Ráta aj s tým, že sa aplikácia nespustí.

"Stretla som tu kolegyňu, ktorá tiež ide z Nemecka, stále rozmýšľame, či sa to spustí, či sa to nespustí," priblížila.

Z Nemecka docestoval tesne predpoludním aj Juraj. Jeho dohodnutý odvoz musel po niekoľkých hodinách odísť.

"Teraz sa už nemáme ako dostať domov (...), vlastne z toho vyplýva, že aj tak ideme do štátnej karantény," skonštatoval asi po troch hodinách čakania.

Polícia neskôr na Facebooku informovala, že diaľnica D4 je uzavretá a repatriantov vyzvala, aby využili iné hraničné priechody. Aj na nich je však situácia komplikovaná.

Zmeny v karanténe

Na situáciu na Facebooku zareagoval aj premiér Igor Matovič. Ten ľuďom, ktorí hranice blokujú navrhol, aby išli do štátnej karantény.

S tým, že Úrad verejného zdravotníctva vydá opatrenie, na základe ktorého sa budú môcť presunúť domov, len čo bude aplikácia funkčná.

"Ak cestovatelia na hranici chcú - nech sa páči, môžu ísť do štátnej karantény a následne, keď bude aplikácia schválená od Apple a Google, môžu prejsť do karantény domácej. To bude rovnako umožnené všetkým ľuďom zo štátnej karantény," napísal Matovič.

Upozornil však na to, že v nepravdepodobnom prípade, že aplikácia nebude schválená, budú musieť ľudia zostať v štátnej karanténe.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. apríl 2024 01:08