Šéfovia krajských miest rátajú straty. Zľava primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, primátor Trenčína Richard Rybníček a primátor Košíc Jaroslav Polaček.TASR
StoryEditor

Primátori krajských miest sú presvedčení, že reštart školského roka zvládnu

22.05.2020, 15:56
Autor:
TASRTASR
Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka netreba mať ilúzie o tom, že všetci rodičia budú spokojní a že to bude ideálne.

Krajské mestá sú pripravené zvládnuť reštart školského roka v základných a materských školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Po piatkovom stretnutí neformálneho združenia primátorov krajských miest K8 to povedal košický primátor Jaroslav Polaček.

​„Mesto Košice je najväčší zriaďovateľ škôl na Slovensku, prevádzkujeme takmer 260 škôl. S ministrom školstva diskutujeme o ich otvorení už niekoľko týždňov a robíme všetko pre to, aby sme 1. júna boli pripravení. Podľa nášho prieskumu sú dve tretiny rodičov detí v Košiciach rozhodnuté poslať svoje deti do školy. Je tu zložitá diskusia, všetko konzultujeme s ministerstvom a pripravujeme pokyny, ako sa majú učitelia a deti správať. Za Košice môžem povedať, že robíme všetko pre to, aby sme ten proces zvládli,“ doplnil košický primátor.

Podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka netreba mať ilúzie o tom, že všetci rodičia budú spokojní a že to bude ideálne. Mestá robia všetko pre to, aby išli podľa usmernení. Rizikovou skupinou sú podľa jeho slov aj učiteľky nad 60 rokov.

To môže byť problém, pretože mnoho učiteliek je v tejto vekovej kategórii a zrejme sa budeme musieť rozprávať s pánom ministrom a s hlavným hygienikom, aby tú hranicu rizika posunuli nad 65 rokov. Ak napríklad 60-ročné učiteľky odmietnu nastúpiť do škôlky, môžeme mať problémy. S tým sa treba vyrovnať,“ zdôraznil Rybníček.

​Ako informoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, záujem o umiestnenie detí do školských zariadení od 1. júna je v Banskej Bystrici na úrovni 97 percent.

Hľadáme kľúč, akým spôsobom umiestniť deti v týchto zariadeniach. Máme predstavu najskôr umiestniť deti rodičov, ktorí pracujú v prvej línii (zdravotníci, policajti, hasiči), následne deti matiek samoživiteliek. Neviem, či dokážeme uspokojiť záujem všetkých, ale budeme sa snažiť urobiť pre to všetko,“ zdôraznil Nosko.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-09 07:53:03 - Feat.: - Title: Druckerov rezort poskytne vysokým školám financie na bezpečnostné audity 02 - Modified: 2024-04-06 12:34:23 - Feat.: - Title: Na nemeckých školách vzrástol počet extrémistických trestných činov 03 - Modified: 2024-04-05 11:03:47 - Feat.: - Title: Situácia vo Francúzsku sa zhoršuje. V utorok napadli 13-ročné dievča, teraz zbili 15-ročného tínedžera tak, že dostal infarkt 04 - Modified: 2024-04-05 09:42:25 - Feat.: - Title: Komisár pre deti Mikloško ocenil zákaz mobilov na školách: Týmto krokom sa zaradíme medzi moderné krajiny 05 - Modified: 2024-04-09 13:32:38 - Feat.: - Title: Materské školy chýbajú, no obce nejavia záujem o peniaze. Petržalka ide príkladom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:17