StoryEditor

Fico a Kuba. Štátna agentúra "umlčala" Kubiša

13.01.2008, 23:00
Premiér Robert Fico (Smer-SD) minulý týždeň vyhlásil, že vláda nepotrebuje vlastné médiá, o ktorých hovoril nedávno prezident Ivan Gašparovič. Zároveň však dodal, že aj od verejnoprávnych médií očakáva, že budú informovať objektívne.

Práve verejnoprávna STV minulý týždeň priniesla príspevok, ktorý riešil tému, za ktorej ignorovanie Fico deň pred tým napadol novinárov. Štátna Tlačová agentúra SR (TASR) zase vo svojej správe neuviedla verejné informácie, ktoré by premiérovi "priťažili".
Zamlčaná kritika
Prezentovanie Fica v lepšom svetle sa prejavilo naposledy pri spracovaní tlačovky ministra zahraničných vecí Jána Kubiša (Smer-SD), kde sa vyjadroval k účasti premiéra na recepcii, ktorú v Bratislave organizovalo kubánske veľvyslanectvo. Kým ostatné agentúry prezentovali Kubišove slová tak, že účasť na oslavách kubánskeho prevratu odsúdil, TASR vytrhla z kontextu len vyjadrenie, že "šéf slovenskej diplomacie nepovažuje návštevu premiéra Roberta Fica na recepcii kubánskeho veľvyslanectva za rozpornú s politikou EÚ".
V správe sa ďalej hovorilo, že "Kubiš upozornil aj na ľavicovú orientáciu šéfa exekutívy, ktorou sa netají a na ľavicový program, s ktorým vyhral voľby a že účasť Fica na recepcii treba dať aj do tohto kontextu". Kubišove slová sú síce citované presne, autor článku však zamlčal, že minister ešte pred tým zdôraznil, že sám na recepciu nešiel najmä pre problémy v oblasti ľudských práv a základných slobôd na Kube. Spomenul tiež prípady vyhostenia našich občanov z Kuby, voči ktorým rezort podľa neho dôrazne protestoval. "Preto ste tam nevideli ministra zahraničných vecí."
Na chýbajúce informácie v správe TASR upozorňuje mediálny analytik spoločnosti Ineko Gabriel Šípoš. To, že na recepciu samotný Kubiš nešiel, tam podľa neho malo byť. "Takto má čitateľ dojem, že Kubiš by nemal problém na recepciu sám ísť, ak by mal, povedzme, čas." Šéfredaktor TASR Marián Kolár odmieta, že by písali správy tendenčne. "V žiadnom prípade. Možno redaktor nesprávne vyhodnotil, čo bolo dôležité v tej správe uviesť," povedal pre HN. Dodáva, že ľudský faktor môže niekedy zlyhať. Napriek tomu však priznal, že správa o Ficovi a Kube prešla viacnásobnou kontrolou vedúcich pracovníkov.
STV: Objednávka to nebola
Minulú stredu zase premiér Fico napadol médiá za to, že nezverejnili niekoľko dní staré stanovisko 31 historikov zo 4. januára. "Začali ste jačať: nevídane, že čo som si to dovolil, že spolu s vládou SR začíname meniť históriu," povedal smerom k novinárom. Historici podporili predsedu vlády pri používaní termínu "starí Slováci" pre obdobie Veľkej Moravy. Hneď na druhý deň po Ficovej kritike verejnoprávna STV zaradila do večerného spravodajstva reportáž o stanovisku 31 historikov. Šéf spravodajstva STV Ján Šmihula vylučuje, že by tak urobili pod vplyvom premiérovej kritiky. "Jednoznačne niekoľkokrát podčiarkujem, že žiaden politický tlak alebo objednávka to neboli," zdôraznil pre HN.
Práve stanovisko historikov použil Fico minulý týždeň ako príklad, kedy by politik mohol využiť v médiách právo na odpoveď. Tento kontroverzný inštitút prináša nový tlačový zákon, ktorý už schválila vláda.

 
Pre zväčšenie kliknite na obrázok

 

Prečítajte si aj:
O čom a ako písali novinári v súvislosti s premiérom a vládou:

Fico a študenti
Médiá tento víkend informovali o piatkovej diskusii premiéra Roberta Fica so stredoškolákmi v Dome kultúry v Spišskej Novej Vsi. Denník Sme upozornil, že Fico vyzval študentov, aby sa ho nepýtali na domácu politiku, ale na tému Slovensko v Európe. „Veľmi by som privítal, keby sme sa nesústreďovali na vnútropolitické otázky. Pretože akákoľvek odpoveď na túto tému vyvoláva rôzne diskusie a nechcem, aby naše stretnutie charakterizovali ako typický politický míting.“ Fico v diskusii okrem iného študentov ubezpečoval, že prechod Slovenska na spoločnú menu euro prinesie najmä výhody a hovoril, že v zahraničnej politike odmieta jednostrannú politiku orientovanú na USA.

Celý článok >>

 

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:38