StoryEditor

Meniť nominantov Smeru za každú cenu je nezmysel. Šéf Transparency povedal, kto by mal skončiť

22.05.2020, 00:00
Riaditeľ Transparency International Gabriel Šípoš v rozhovore pre HN vysvetlil, ako sa vyrovnať s politickými nominantmi z čias vlády Smeru.

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová hovorila, že chcú vymeniť nominantov Smeru a že sú ochotní zmeniť aj zákony, aby to dosiahli. Nevidíte v tom nebezpečenstvo?
Všeobecne určite áno, nerieši to iba táto vláda, ale aj všetky minulé a vždy máme pocit, že tých výmen je viac, ako by bolo vhodné.

Tieto výmeny potom narúšajú chod úradov, nedovoľujú plánovať na dlhšie obdobie, čo štát potrebuje. Čiže všeobecne platí, že je to problém, na druhej strane je tiež problém, ak sú tam nominanti, ktorí by tam nemali byť. Napríklad pán Vážny je určite takéto meno.

Na jednej strane chcete dodržiavať štátnu kultúru a nemeniť ľudí, pokiaľ to naozaj nie je nutné. Na druhej strane sú tam ľudia, ktorí ani nemali byť vymenovaní. Takže asi by som postupoval krok za krokom a hlavný princíp, samozrejme, je, že politické funkcie sú úplne v poriadku a menia sa, pretože každá vláda má iné priority.

Všetky nepolitické funkcie by sa však mali meniť iba vtedy, keď naozaj došlo k nejakému morálnemu alebo profesionálnemu pochybeniu. No a zároveň tí noví ľudia by mali byť vymenovaní cez nejakú súťaž, výberové konanie.

Čiže snažiť sa robiť tie voľby čo najviac apoliticky, aby sa na pozície dostali špičkoví odborníci a aby sme nemali pocit, že majú stranícke tričko. Chápem to správne?
Keď si do nepolitickej funkcie zvolíte politického nominanta, tak jednak hrozí, že ho nevymeníte, hoci nebude vhodný a zároveň zužujete množstvo ľudí, ktorí sa tam vôbec môžu prihlásiť.

Už sme to videli aj pri rôznych nomináciách tejto vlády a videli sme to aj v minulosti, že boli tam ľudia, ktorí ani neboli schopní manažovať ten úrad, alebo tomu nerozumeli. Čiže určite je to dôležité, ale je tam veľmi tenká hranica. Napríklad v prípade pána Vážneho a Sociálnej poisťovne, ktorej šéfuje.

Táto inštitúcia je technická, ktorá na základe zákonov, ktoré schváli vláda a potom parlament, prideľuje peniaze. V zásade je to taká minibanka, ktorá tie peniaze otáča na nejakú sociálnu výpomoc, je to taká...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 09:22