StoryEditor

Vojna v Iraku bude stáť milión korún

K moci príde vláda, ktorá odsudzuje vojnu v Iraku. Všetky médiá, ktoré za uplynulé tri roky mali v článkoch expertov s názormi, že je to legitímny boj proti terorizmu a diktátorskému režimu, dostanú miliónovú pokutu. Takéhoto postupu sa obávajú vydavatelia periodickej tlače na Slovensku.
Pripravovaný tlačový zákon z dielne ministerstva kultúry totiž dáva rezortu právo trestať za obsahy, ktoré propagujú vojnu, alebo opisujú kruté či neľudské konanie tak, že ich zľahčujú, ospravedlňujú alebo schvaľujú. To isté platí aj pre písanie o užívaní drog. "Pre akúkoľvek vládu sa toto ustanovenie môže stať nástrojom pre trestanie tlače aj pri legitímnej diskusii," tvrdí predseda Združenia vydavateľov periodickej tlače Miloš Nemeček, ktorý o zákone rokuje s ministerstvom.
Právnik: stíhať treba človeka, nie firmu
O pokute bude v správnom konaní rozhodovať samotné ministerstvo kultúry. "Takéto vážne veci však treba riešiť pred súdom," oponuje Nemeček. Rovnaký názor má aj právnik Jozef Vozár. "Takéto niečo by vôbec nemalo byť v zákone. Ak je niečo v rozpore, tak potom v rozpore s Trestným zákonom, a potom nech je trestne stíhaný konkrétny novinár, ktorý článok napíše, alebo šéfredaktor, ktorý schváli konkrétne číslo." Vozár dodal, že na Slovensku nie je trestná zodpovednosť právnických osôb. "Treba uvažovať aj o tom, či to už nehraničí s obmedzovaním slobody prejavu." Napriek tomu Vozár nepredpokladá, že sa zákon bude vzťahovať na geopolitické konflikty.
Subjektívny problém
Podľa politológa Grigorija Mesežnikova je problematická najmä formulácia zákona, pretože ponecháva na subjektívnom posúdení ministerských úradníkov, či je spôsob opisu primeraný alebo nie. "Situácia vo svete je komplikovaná. Ak bude reálne nebezpečenstvo posilnenia autoritatívnych režimov, ktoré bude vyžadovať vojenský zásah, ľudia budú rozdelení v názoroch." To podľa Mesežnikova môže zasiahnuť aj do zloženia ministerskej komisie, ktorá bude médiá posudzovať. "Subjektivizmus môže byť v pozadí snahy o potrestanie médií." Hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár upozorňuje, že sankcie sú aj v dnes platnom zákone. "To, či táto administratívno-právna sankcia bude tiež súčasťou nového Tlačového zákona, bude jasné až po ukončení rozporového konania a definitívnom vyhodnotení všetkých vznesených pripomienok."
Pravidlá aj pre filmy?
Svoje pravidlá pre násilie v spravodajstve má aj britská spravodajská televízia BBC. "Sú tvrdšie, ako naše zákony a smernice. Nesmiete napríklad ukazovať mŕtvoly a zábery zblízka," vysvetľuje dekan masmediálnej fakulty Bratislavskej vysokej školy práva Samuel Brečka.

Bič na médiá...
Podľa neho by pravidlá zobrazovania násilia mali byť čo najprísnejšie. "Bolo by to dobré aj pre hrané večerné firmy, tam je násilia až-až, pretože tie práve propagujú násilie, aj keď sa tvária, že nie." Vydavatelia kritizujú aj fakt, že oblasti, za ktoré môžu byť postihovaní, sú vybrané náhodne. "Trestný zákon hovorí aj o rasovej neznášanlivosti, alebo ochrane detí. Keď to je upravené takto neúplne, nech to zostane len v Trestnom zákone. Do tlačového to nepatrí."
Nový tlačový zákon zavádza ako novinku právo na odpoveď, ak tlač obsahuje tvrdenie, ktoré sa dotýka cti, dôstojnosti, alebo súkromia fyzickej osoby, či názvu a dobrej povesti právnickej osoby. Podľa navrhovaného zákona má vydavateľ povinnosť odpoveď uviesť bezplatne na rovnakom mieste a rovnakým písmom, ako bol pôvodný text. Vydavatelia chceli do zákona zaviesť pravidlo, podľa ktorého nemusia zverejniť odpoveď, ak chce dotknutá osoba reagovať na korektnú citáciu tretej osoby. Ministerstvo sa snažia presvedčiť aj pokiaľ ide o formu a umiestnenie opravy. V prvom bode však vydavatelia pravdepodobne ministerstvu ustúpia. Zákon by mal platiť už od budúceho roka. "Ministerstvo momentálne vyhodnocuje pripomienky," povedal Bednár.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:25