StoryEditor

Baťa sa hlási. Ide aj o Bojnice

29.11.2007, 18:06
Slovensko verzus obuvník. Potomkovia Baťu chcú naspäť majetky.
Legendárny pán obuvníckeho impéria a jeden z najbohatších mužov v prvej Československej republike Ján Antonín Baťa sa očistil v Čechách po 60 rokoch od nálepky nacistického kolaboranta, oslobodzujúci verdikt pražského súdu by však mohol mimoriadne zaujímať aj Slovákov.

Záujem Baťovho vnuka

Okrem Čiech totiž Baťa vlastnil rozsiahle majetky aj na Slovensku, napríklad fabriku, hotel a charakteristické červené domy v Partizánskom (bývalé Baťovany), hotely v Tatrách či nehnuteľnosti vo Svite - medzi inými aj Bojnický zámok. To všetko mu komunisti znárodnili – Baťovi príbuzní teraz však avizujú, že sa budú uchádzať o ich prinavrátenie. Máme o to záujem, vyhlásil v exkluzívnom rozhovore pre HN John Bata Nash. Vnuk Jána Antonína Baťu, ktorý  žije v USA, verí, že dostanú späť všetko, čo im podľa zákona patrí. „Pôjde však s najväčšou pravdepodobnosťou len o finančné odškodnenie.“
Slovenská strana o aktuálnych nárokoch dynastie Baťovcov zatiaľ nič nevie, istý záujem zaregistrovalo iba Ministerstvo spravodlivosti SR. „Evidujeme jeden dokument, ktorý doručil John Nash,“ potvrdil nám hovorca rezortu Michal Jurči.

Čo nestihli komunisti...

Verdikt pražského súdu ešte neznamená otvorené dvere pre Baťu k slovenským majetkom. Upozorňuje na to bývalý šéf federálneho ústavného súdu Ernest Valko. Rozsudok vníma iba ako pomôcku pri sporoch o navrátenie dedičstva. „S istotou možno len povedať, že Bojnický  zámok ako národnú kultúrnu pamiatku nemožno reštituovať,“ podotkol Valko.
Značná časť Baťovho majetku je zdevastovaná, príkladom je fabrika v Partizánskom. „V nedávnej minulosti v nej bašovali privatizéri a priviedli ju na psí tridsiatok,“ hovorí Július Michník, ktorý sa s Baťom osobne poznal.

Viac o téme nájdete v piatkových Hospodárskych novinách v prílohe Víkend
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:34