TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová vymenovala predsedu Najvyššieho súdu. Verí v očistu justície

20.05.2020, 09:55
Autor:
TASRTASRredred
Miesto bolo voľné od októbra minulého roka, keď sa skončilo funkčné obdobie Daniele Švecovej.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu sudcu Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Šikutu ako kandidáta na predsedu NS zvolila Súdna rada SR minulý týždeň. Miesto je voľné od októbra minulého roka, keď sa skončilo funkčné obdobie Daniele Švecovej.

Nového predsedu NS SR volila Súdna rada viackrát, dlhodobo sa im funkciu nedarilo obsadiť. V minulotýždňovej verejnej voľbe získal bývalý sudca Európskeho súdu pre ľudské práva Ján Šikuta 12 zo 17 hlasov.

Za jeho protikandidáta Ivana Rumanu nehlasoval žiaden člen Súdnej rady. Šikuta označil za svoju prioritu vo funkcii zlepšenie vnímania justície v očiach verejnosti.

Celý prejav prezidentky:

"Vážená pani ministerka spravodlivosti Slovenskej republiky,
vážená pani predsedníčka Súdnej rady,
vážený pán predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR,
vážený pán zastupujúci predseda Najvyššieho súdu SR,
vážený pán predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky,
milí hostia, dámy a páni,

dovoľte mi v prvom rade vyjadriť potešenie z toho, že Súdna rada Slovenskej republiky po viacerých neúspešných voľbách zvolila kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu.

Pripomínať Vám, že sa ujímate funkcie v čase, keď viac ako inokedy potrebujeme vidieť ozdravenie justície, asi nie je treba. Vašej voľbe na Súdnej rade predchádzalo niekoľkohodinové verejné vypočutie a sám ste museli na všetky nuansy krízy justície veľmi podrobne odpovedať. A zvládli ste to tak, že ste získali dôveru nadpolovičnej väčšiny členov Súdnej rady.

Na verejnom vypočutí na Súdnej rade ste tiež povedali, že vrchol Vašej kariéry ste dosiahli, keď ste sa stali sudcom Európskeho súdu pre ľudské práva a dnes svoju funkciu považujete hlavne za ponuku služby pre slovenskú justíciu.

Cením si Vaše medzinárodné skúsenosti. V tejto novej, domácej službe, budete tiež musieť urobiť mnohé ťažké rozhodnutia. Ozdravenie justície si bude vyžadovať mimoriadne nasadenie a aby prinieslo výsledky, musí byť vedené aj zhora. Svedomité riadenie najdôležitejšieho všeobecného súdu na Slovensku je nevyhnutné na to, aby naši občania mohli nadobudnúť dôveru v spravodlivosť všetkých súdov. Ak nebude existovať silné puto dôvery verejnosti v odbornosť, integritu a kvalitu Najvyššieho súdu a jeho sudcov, nie je možné očakávať, že takú dôveru budú požívať súdy nižšieho stupňa. Najvyšší súd ako vrcholný orgán totiž nastavuje štandardy.

Želám Vám, aby sa Vám podarilo dosiahnuť, že za Vášho pôsobenia na Najvyšší súd prídu najlepší slovenskí sudcovia a právnici, že bude atraktívnym a prestížnym súdom s výbornou reputáciou.
Ale s Vašim pôsobením budú spojené aj iné očakávania. Očakávam, že sa stanete silným hlasom sudcov, ktorým na dôveryhodnosti justície a vážnosti sudcovského stavu v spoločnosti naozaj záleží. Želám si, aby tento hlas vo verejnej diskusii Vašim menovaním do funkcie získal vplyvného a čitateľného reprezentanta súdnej moci, ktorého bude počuť.

Vážený pán predseda Najvyššieho súdu,

predchádzajúce dva mesiace som ľudí na Slovensku vyzývala k solidarite, ktorá nám pomohla tak dobre zvládnuť pandemickú krízu. Z prostredia justície však poznáme skôr inú solidaritu, ktorá je viac než o pomoci v kríze o prižmurovaní očí nad prehreškami kolegov. K takejto solidarite vás vyzývať nebudem. Naopak, chcem vás v tejto chvíli požiadať, aby ste aj Vy osobne urobili čo najviac preto, aby sa falošná solidarita niektorých sudcov stala minulosťou a aby aj s Vašim prispením nastalo obdobie, ktorého znakom bude zodpovedná služba sudcov občanom.

Členom Súdnej rady ste, pán predseda, tiež povedali, že „slovenská justícia sa nachádza v zlej kondícii a túto situáciu je potrebné zmeniť. Všetky orgány, ktoré majú čo o justícii povedať, by na tom mali pracovať.“ Dnes ste sa stali predsedom Najvyššieho súdu, vrcholného orgánu všeobecného súdnictva na Slovensku. Máte teda v rukách moc, aby na tejto ambicióznej a zároveň nevyhnutnej úlohe pod vašim vedením mohol pracovať aj celý Najvyšší súd a prostredníctvom rozhodovanía o opravných prostriedkoch a zabezpečovaním zjednocovania výkladu práva aj všetky súdy nižších stupňov.

Vážený pán predseda Najvyššieho súdu,

prajem Vám vo Vašej službe úspech – slovenská justícia a naša spoločnosť ho veľmi potrebuje."

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 02:05