TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Súd prerušil pojednávanie vraždy Kuciaka do 1. júna. Kočnerov právnik spochybňuje Threemu

19.05.2020, 17:12
Autor:
TASRTASR
Po prestávke bude 1. júna vypovedať znalec.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová prerušila pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka do 1. júna. Vtedy bude vypovedať znalec.

​Obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para po utorkovom pojednávaní dodal, že stále s klientom trvá na procesných problémoch s Threemou. Nemyslí si, že by sa jeho klient ku komunikácii priznával.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan nerieši obžalovaného teórie o ruskej stope.

"Klient sa musí vyjadrovať k dôkazu, ktorý súd pripustí," uviedol Para na margo toho, že Kočner komentoval a vysvetľoval správy, ktoré si mal posielať s Alenou Zsuzsovou.

Samotný obžalovaný existenciu správ nepopieral, avšak trvá na tom, že niektoré správy boli dopisované a menené. Obhajca Para vyčíta Threeme okrem údajných procesných chýb aj absenciu protistrany, čiže druhých telefónov v komunikácii. "Keď chcel Tóth tak pomôcť, prečo nepredložil telefón, kde táto Threema je?" pýtal sa obhajca.

Splnomocnenci poškodených aj prokuratúra dlhodobo odmietajú Parove výčitky k procesnosti Threemy. V súvislosti s týmito námietkami vypovedali pred senátom ŠTS aj znalci z Europolu, ktorí komunikáciu z telefónu Kočnera extrahovali. Ich výpoveď však bola neverejná.

Celé utorkové pojednávanie bolo venované komunikácii cez aplikáciu Threema. Prokurátor Vladimír Turan a splnomocnenci poškodených Daniel Lipšic a Roman Kvasnica vyberali ukážky z komunikácie prevažne s Alenou Zs. Šifry o zuboch, snehu a iné považujú za odkazy na vraždu.

Obžalovaní ich vysvetľujú ako debaty o zbieraní podpisov pre politickú stranu Mariana K. alebo ako diskusie o modelingovej kariére dcéry Aleny Zs.

Počas jedného z vyjadrení uviedol Marian K. ako jeden z možných motívov na vraždu aj tzv. "ruskú vec".

"Podľa môjho názoru veľká ruská vec spája Petra Tótha a Jána Kuciaka," myslí si obžalovaný. Prokurátor Turan si vysvetľuje jeho komentáre ako odkazy na jeden z článkov Jána Kuciaka, kde písal o ruskej mafii.

"My sa držíme inej filozofie, a nie filozofie ruskej stopy a ruskej mafie," vysvetlil Turan.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner.

Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 04 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-08 08:22:18 - Feat.: - Title: Agáta Hanychová zverejnila, koľko peňazí dostáva od Soukupa a Prachaře. Priznala aj výdaje. Je v pluse?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 10:34