StoryEditor

Deň za hranicami. Uvoľnenie pohybu Slovákov do zahraničia má háčik

Naši susedia z obmedzení vstupu cudzincov nepoľavujú.

Štátna hranica Berg. Malý hraničný priechod si pred vypuknutím pandémie väčšina Bratislavčanov spájala s nákupmi či turistikou v susednom Rakúsku. Od uzavretia hraníc cez ňu však mohli prejsť už len pendleri.

A tak ešte dnes dotvárajú kulisy policajné hliadky a hrkanie kufrov, ktoré za sebou ťahajú opatrovateľky do susednej krajiny. „Tam sa dá dobre prejsť. Tým smerom nerobia problémy, horšie je to smerom naspäť,“ hovorí Andrea, ktorá pochádza z okolia Galanty a k hraniciam ju priviezol taxík.

​Situácia sa má zmeniť od štvrtka. Premiér Igor Matovič ohlásil, že Slováci budú môcť vycestovať do ôsmich krajín s tým, že ich návrat bude bez karantény a testovania.

Ale s podmienkami – pred cestou si stiahnu formulár, vyplnia ho na hranici, odovzdajú na „opečiatkovanie“ colníkovi a do 24 hodín sa musia vrátiť. O aké krajiny ide? Česko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Chorvátsko, Nemecko, Slovinsko a Švajčiarsko.

Navonok obrovský pokrok však naráža na komplikáciu. To, čo od vás nebudú vyžadovať naši colníci, si vypýtajú tí susední tesne za hranicou.

Testy nevyhnutnosťou

Od štvrtka tak síce budete môcť ísť natankovať do Kittsee, Rakúšania vás však môžu náhodne zastaviť a vyžadovať potvrdenie o otestovaní. Ak ho mať nebudete, otočia vás naspäť.

V Česku a Maďarsku je to ešte prísnejšie – cez ich hranice vás bez negatívneho testu a pracovného povolenia alebo inej oficiálnej legitimácie ani len nevpustia, potvrdili pre HN tamojšie ministerstvá.

Prvá zmena nastane od 26. mája, keď aj v Česku umožnia vstup s podmienkou náhodných kontrol a preukazovania sa negatívnym testom. Následne, 15. júna plánujú Rakúsko a Česko hranice úplne otvoriť. Náš minister zahraničia Ivan Korčok na túto správu reagoval s tým, že Slovensko pristúpenie k rovnakému kroku momentálne zvažuje.

Na verdikt vládnych autorít v napätí čakajú aj dopravcovia. Aktuálne totiž žiadne medzištátne linky premávať nemôžu. Vycestovať teda teoreticky môžete, ale len „po vlastných“. Ako informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč, železničiari sú pripravení.

„Čaká sa teda na príslušný pokyn už len zo strany štátu. Vo veľmi krátkom čase sme schopní opätovne spustiť medzištátnu dopravu, bezproblémové to vidíme napríklad na linke Petržalka – Kittsee – Viedeň,“ povedal Kováč. V Českej republike a v Rakúsku pritom už povolenie na prevádzkovanie medzištátnej verejnej osobnej dopravy vydali.

Minischengen zamrzol

Otázne ostáva aj riešenie situácie Slovákov, ktorí v zahraničí dlhodobo žijú a na domácu pôdu sa chcú vrátiť na krátku návštevu rodiny či známych. Pre tých totiž 24-hodinová výnimka neplatí. Ak hranice prekročia, musia do dvojtýždňovej karantény.

Štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus pre HN uviedol, že presadzuje na krízovom štábe možnosť pustiť k nám bez obmedzení na maximálne 24 hodín obyvateľov spomínanej osmičky krajín.

A je jedno, či by išlo o zahraničných Slovákov alebo ich kmeňových občanov. Vo fáze vyjednávania je pritom naďalej aj koncept takzvaného minischengenu, ktorý už otvorili napríklad pobaltské štáty. Faktom je, že sa rokuje už viac ako 14 dní, pričom sme stále na začiatku.

Problémom pre slovenskú stranu sú rokovania susedných štátov s pandemicky rizikovejšími krajinami. „Debaty sú stále v úvode, a to už dva týždne. Problém sa odvíja od toho, ako sa tie krajiny rozhodujú otvárať hranice ďalej na západ či na juh. Prekáža nám, ak sa napríklad Rakúšania dohodnú s nami a potom aj s Talianmi, a Česi s nami a potom aj s Nemcami a tí s Francúzmi. Zrazu vznikne otvorený priestor,“ vysvetlil Klus s tým, že pre slovenskú stranu sú naďalej prioritou riziká spojené s nákazou.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-07-12 16:25:45 - Feat.: 0 - Title: Študent, letuška, tatérka. Ako korona ovplyvnila Slovákov v zahraničí 02 - Modified: 2020-05-18 18:01:59 - Feat.: 0 - Title: Slovensko sa výrazne vráti do normálu: Otvoria sa školy, škôlky a obchodné centrá 03 - Modified: 2020-05-18 18:19:27 - Feat.: 0 - Title: Česko uvoľní režim na hraniciach. Ruší povinné testy pri návrate zo Slovenska 04 - Modified: 2020-05-19 11:02:48 - Feat.: 0 - Title: Bude sa dať ísť do Rakúska nakupovať? Môžu od vás pýtať test, upozornil Korčok
01 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 02 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:39