TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci predstavili návrh novely zákona o prokuratúre. Šancu by mal mať aj Lipšic

19.05.2020, 09:25
Autor:
TASRTASR
Voľba generálneho prokurátora v pléne parlamentu by mala byť verejná.

O funkciu generálneho prokurátora by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú.

Prejsť by mali verejným vypočutím na Ústavnoprávnom výbore Národnej rady. Voľba generálneho prokurátora v pléne parlamentu by mala byť verejná. Vyplýva to z novely zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku Národnej rady, ktorú predložili do parlamentu koaliční poslanci.

Podmienky pre kandidátov

Uchádzačom o funkciu generálneho prokurátora by tak mohol byť len občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do parlamentu a dosiahol vek aspoň 40 rokov. Vyžadovať sa bude od neho aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Podmienkou by mala byť aj bezúhonnosť a požiadavka na osobnú integritu.

V zmysle návrhu sa vyžaduje, aby kandidát bol svojim životom zárukou, že svoju funkciu bude vykonávať riadne a čestne. Predkladatelia vysvetľujú, že nejde o formálnu podmienku. Jej splnenie i splnenie formálnych podmienok by mal vyhodnocovať a overovať ústavnoprávny výbor.

Návrh na odvolanie šéfa prokuratúry by malo byť po novom možné podať aj v prípade, ak prestane svoju funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne, čo je podmienkou pri jeho zvolení.

Hovoria o septembri

Okrem poslancov parlamentu by mohli navrhovať kandidátov aj minister spravodlivosti, Rada prokurátorov, verejný ochranca práv, profesijné organizácie právnikov, ale aj vedecké inštitúcie pôsobiace v oblasti práva, napríklad Slovenská akadémia vied či právnické fakulty.
Zmenu zákona by mohli podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu schváliť v lete.

"Verím, že by sa nám podarilo snáď už v septembri mať nového generálneho prokurátora," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii. Do procesu schvaľovania novej legislatívy bude môcť podľa neho vstúpiť aj verejnosť, hoci nejde o vládny návrh. "Je tam priestor v druhom čítaní," dodal s tým, že cez poslanecký návrh sa legislatíva rýchlejšie dostala do parlamentu.

Podľa poslanca Alojza Baránika ide o jednoduchý zákon, nie je to komplexná problematika, ktorá by nutne vyžadovala medzirezortné pripomienkové konanie.

Favoritom je Lipšic

V poslednych dňoch rozpútala debatu informácia o tom, že jedným z kandidátov na post Generálneho porkurátora je Daniel Lipšic. Problém však je, že Lipšic nevykonával funkciu prokurátora, preto koalícia navrhuje novelu zákona.

„Keď pôjdeme dôsledne podľa programového vyhlásenia vlády, tak by sme mali rozšíriť okruh kandidátov, ktorí môžu kandidovať,“ vysvetlil premiér Igor Matovič s tým, že kandidovať by mohli všetci s právnickým vzdelaním.

01 - Modified: 2020-05-07 15:17:59 - Feat.: 0 - Title: Mafia má strach z toho, že by bol Lipšic generálny prokurátor, vyhlásil Matovič
01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-25 06:32:09 - Feat.: - Title: Poslanci majú v tomto roku zarábať vyše 6600 eur. Žijúci mimo Bratislavy dostanú ešte viac 03 - Modified: 2024-04-24 07:30:33 - Feat.: - Title: Poslanci v stredu pokračujú v diskusii k neziskovým organizáciám 04 - Modified: 2024-04-23 14:53:10 - Feat.: - Title: Výbor chce od poslanca Hlasu Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom 05 - Modified: 2024-04-23 07:16:20 - Feat.: - Title: Poslanci začali utorkové rokovanie diskusiou o verejnom obstarávaní
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 16:21