StoryEditor

Šéf SND: Straty rátame na viac ako milión eur, premiér bude menej

15.05.2020, 00:00
Riaditeľ Slovenského národného divadla Peter Kováč v rozhovore pre Hospodárske noviny vysvetlil, ako sa ocitli na pokraji platobnej neschopnosti a čo to bude znamenať pre budúcu sezónu.

Ako vyzerá život v Slovenskom národnom divadle, keď je nútene zatvorené?
Divadlo sme zatvorili 9. marca, čiže ešte skôr, ako o tom rozhodla vláda, lebo v noci predtým som sa dozvedel, že jedna naša zamestnankyňa bola pozitívne diagnostikovaná na koronavírus. Takže sme zavretí prakticky už druhý mesiac. Ideme v režime na veľmi malý plyn, pretože je vyhlásený a stále platí mimoriadny stav pre divadlá, čo znamená, že neskúšame ani nehráme, robíme iba nevyhnutné práce, ktorými zabezpečujeme ochranu štátneho majetku.

Do roboty teda musia chodiť iba isté skupiny zamestnancov. Teraz, keď sa už uvoľňujú opatrenia, začínajú po malých organizovaných skupinkách chodiť predovšetkým technické a robotnícke zložky, a robíme práce, na ktoré väčšinou nie je v priebehu sezóny čas. Opravujú sa staré dekorácie, maľuje sa, umýva sa, aby sme sa tak dali „do pucu“. No a očakávame, aj keď to nevieme s istotou, ale považujeme to za pravdepodobné, že v septembri by sme mohli otvoriť. Čiže naplno nastúpime do práce v polovici augusta.

Podľa plánu postupného uvoľňovania opatrení by sa však divadlá mali otvoriť už 20. mája. Nevyužijete to?
Čo bude v máji a júni, ešte presne neviem, aby sme mohli otvoriť, musel by byť odvolaný mimoriadny stav, to je jedna vec. Druhá vec je, že pani ministerka kultúry rozhodla, že k 30. aprílu ukončí aktuálnu platnú sezónu a neviem, či ešte toto rozhodnutie prehodnotí alebo neprehodnotí.

A prečo takto ukončila sezónu?
To sa musíte opýtať pani ministerky. Neviem.

Bolo to s vami konzultované?
Nie.

Platí toto skoré ukončenie sezóny pre všetky divadlá?
Len pre divadlá, ktorých zriaďovateľom je ministerstvo kultúry, a tie sú štyri. Nová scéna, bystrická opera, štátne divadlo v Košiciach a Slovenské národné divadlo. V prípade, že by ešte revidovala toto rozhodnutie, v júni by sme vedeli minimálne skúšať, p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-06 09:01:27 - Feat.: - Title: SND zriadilo klub priateľov a mecénov Slovenského národného divadla 02 - Modified: 2023-04-17 14:54:26 - Feat.: - Title: Drlička sa vracia. Opäť bude šéfovať Slovenskému národnému divadlu 03 - Modified: 2023-01-03 14:22:28 - Feat.: - Title: Slovenské národné divadlo pripravilo program k 30. výročiu Slovenskej republiky 04 - Modified: 2022-11-24 10:20:16 - Feat.: - Title: Ikonickú bratislavskú budovu pre zlý stav zatvorili. Inšpekcia zakázala už aj jej prenajímanie 05 - Modified: 2022-11-02 15:14:07 - Feat.: - Title: Členovia umeleckej rady sa vzdali členstva, reagujú tak na Drličkov koniec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:46