StoryEditor

Preukazovanie pôvodu majetku a kauza Elektra

04.09.2008, 00:00

-- september 1998
Odchádzajúci premiér Vladimír Mečiar tvrdí, že vlastní iba trojizbový byt a malú "korzičku". Pár mesiacov nato médiá zistili, že Mečiar je majiteľom štvorpodlažného penziónu Elektra v Trenčianskych Tepliciach v hodnote viac ako 41 miliónov korún.

-- apríl 2000
Polícia začala preverovať financovanie Elektry. Mečiara predviedli na policajný výsluch kukláči s tým, že museli vyhodiť do vzduchu dvere penziónu. Predseda ĽS-HZDS odmietol policajtom povedať, odkiaľ peniaze vzal.

-- september 2002
Mečiar fyzicky napadol novinára, ktorý sa pýtal na financovanie vily. Po rovnakej otázke líder HZDS neskôr opustil televíznu diskusiu.

-- september 2002
Tesne pred parlamentnými voľbami na scénu prichádza nemecký podnikateľ Peter Ziegler, ktorý vyhlásil, že on požičal Mečiarovi 41 až 100 miliónov korún. Hotovosť mal priniesť na Slovensko vo švajčiarskych frankoch.

-- jún 2004
Vyšetrovanie prípadu Mečiarovej Elektry finančná polícia prerušila pre nedostatok dôkazov. Na začatie ďalšieho konania by potrebovala podnet.

-- jún 2005
Národná rada schválila zákon o preukazovaní pôvodu majetku z dielne Smeru s účinnosťou od septembra 2005, za bolo 114 koaličných aj opozičných poslancov zo 144 prítomných.

-- september 2005
Počas krátkej účinnosti zákona dostala finančná polícia okolo 20 podnetov v súvislosti s preverovaním pôvodu majetku. Medzi nimi bolo aj podanie na Mečiara a jeho syna a dcéru.

-- 16. september 2005
Dve skupiny poslancov, medzi ktorými bol aj Vladimír Mečiar, podali podnet na Ústavný súd SR, aby posúdil ústavnosť zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

-- september 2005
Vladimír Mečiar uviedol, že Zieglerovi splatil pôžičku, nie však peniazmi, ale vyrovnaním cez majetkové práva manželky, doklady o splatení pôžičky verejnosti neposkytol.

-- október 2005
Ústavný súd prijal podnet 31 poslancov na ďalšie konanie a pozastavil účinnosť zákona. Všetkými podaniami vrátane toho na Mečiara sa tak finančná polícia prestala zaoberať.
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:26