TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Bonul prišiel o zákazku, už nebude strážiť objekt Bratislavskej vodárenskej spoločnosti

13.05.2020, 14:51
Autor:
TASRTASR
Novou strážnou službou bude od augusta DUG z Rimavskej Soboty.

Bratislavská vodárenská spoločnosť po piatich rokoch zmení strážnu službu vo všetkých svojich objektoch.

Vodárenskú infraštruktúru v regióne už nebude strážiť SBS Bonul. Novou strážnou službou bude od augusta DUG z Rimavskej Soboty, ktorá predložila vo verejnom obstarávaní v porovnaní s ostatnými súťažiacimi, ale aj s predpokladanou cenou, výrazne lepšie cenové podmienky. Informoval o tom hovorca BVS Peter Podstupka.

"V súťaži na novú strážnu službu sme výrazným spôsobom zjednodušili a stransparentnili kritériá na prihlasovanie sa do súťaže a to nám vygenerovalo veľmi dobrú cenu," vysvetlil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Peter Olajoš.

Nový dodávateľ strážnej služby musel podľa bratislavských vodárni podrobne vysvetliť, ako za cenu významne nižšiu ako predložili ďalší uchádzači zabezpečí ochranu objektov v nezmenenom štandarde.

Vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie je zverejnená informácia o výsledku vyhodnotenia ponúk. Z nej vyplýva, že skupina dodávateľov DUG, ktorú tvoria firmy DUG, Súkromná bezpečnostná služba Shield a Aval Beta, v súťaži zvíťazila s cenovou ponukou za 1,6 milióna eur bez DPH.

Skupina dodávateľov, ktorá sa umiestnila v súťaži na druhom mieste, mala cenovú ponuku na úrovni 2,6 milióna eur bez DPH. Ďalší dvaja súťažiaci mali ponuky na úrovni 2,9 milióna eur bez DPH.

Víťaz preberie ochranu objektov BVS od začiatku augusta. Aktuálne je zmluva uzatvorená na jeden rok s ročnou opciou. BVS má ambíciu za ten čas vypracovať bezpečnostný audit, ktorý nanovo preverí a definuje rozsah a spôsob ochrany jednotlivých objektov.

Následne sa znova vypíše transparentná súťaž na dlhšie obdobie. "Dlhodobá zmluva by mohla podľa predpokladov priniesť ešte výhodnejšie jednotkové ceny," spresnil Podstupka.

Koncom apríla požiadala skupina 29 minoritných akcionárov BVS vyvodenie zodpovednosti voči konkrétnym manažérom vodární za nezvládnuté verejné obstarávanie ochrany majetku a objektov BVS.

Argumentujú tým, že zmluva medzi BVS a spoločnosťou Bonul končila 30. októbra 2019 a akcionári cez výbor zástupcov akcionárov poverili päť mesiacov pred skončením zmluvy, teda 22. mája 2019, začať bezodkladne obstarávať novú súkromnú bezpečnostnú službu..

"Avšak to sa nestalo a proces obstarávania spustil až nový manažment na osem dní pred vypršaním zmluvy 22. októbra 2019. Pokiaľ by dočasný manažment začal obstarávať bez zbytočného odkladu, tak sa BVS tejto situácii mohla s dostatočným časovým predstihom vyhnúť," uviedla skupina minoritných akcionárov.

Preto, že sa nová SBS nezačala obstarávať včas a na základe pokynu Výboru zástupcov akcionárov BVS, podľa skupiny minoritných akcionárov budú bratislavské vodárne platiť SBS Bonul za ochranu objektov namiesto do októbra 2019 až času, kým strážnu službu neprevezme nová vysúťažená firma.

Podstupka v reakcii uviedol, že súčasné vedenie bratislavských vodární začalo situáciu okolo výberu novej bezpečnostnej služby riešiť okamžite po svojom nástupe a zorganizovalo transparentné výberové konanie.

01 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 02 - Modified: 2023-10-28 12:35:55 - Feat.: - Title: Miroslav Bödör: Fico si na večierku Bonulu urobil obraz o tom, že SBS nie sú len výpalníci (archívny rozhovor) 03 - Modified: 2023-10-28 12:17:45 - Feat.: - Title: Zomrel Miroslav Bödör. 74-ročný oligarcha vlastnil bezpečnostnú službu Bonul a s Ficom sa stretával na poľovníckej chate 04 - Modified: 2023-04-17 15:56:56 - Feat.: - Title: Bödör končí na čele Bonulu. V známej bezpečnostnej firme bude pôsobiť ako konzultant 05 - Modified: 2023-02-28 16:54:02 - Feat.: - Title: Najvyšší správny súd zrušil pojednávanie, zaoberajúce sa odobratím bezpečnostnej previerky Bonulu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 18:05