TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Najvyšší súd odsúdil Dunaja za vraždu spoločníka na 11 rokov

13.05.2020, 13:46
Autor:
TASRTASR
Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie ako nedôvodné a potvrdil tak minuloročný verdikt Špecializovaného trestného súdu.

Senát Najvyššieho súdu odsúdil v stredu Jaroslava Dunaja za prípravu vraždy svojho spoločníka na 11 rokov odňatia slobody.

Najvyšší súd zamietol jeho odvolanie ako nedôvodné a potvrdil tak minuloročný verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Prvostupňový súd mu uložil trest, podľa vyjadrenia predsedníčky trojčlenného senátu Najvyššieho súdu, v súlade so zákonom a je primeraný. Vylúčenie páchateľov na dve konania je zákonné a v súlade s európskou judikatúrou.

Trest si Dunaj odpyká v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať.

Vinu popieral

Obžalovaný Jaroslav Dunaj vinu stále popieral. Argumentoval, že načo by si chcel zaobstarať na vraždu nelegálnu zbraň, keď mal zbraň v legálnej držbe. Predsedníčka senátu takýto argument vylúčila.

Dunaj sa odvolacieho konania nezúčastnil, požiadal o konanie v neprítomnosti a dal na to súhlas svojej obhajkyni. Prostredníctvom nej podal aj námietku zaujatosti voči celému senátu. Dunaj mal pochybnosti o tom, že NS SR správne a nestranne rozhodne, keďže už vo februári právoplatne rozhodol o spoluobžalovanom bratrancovi Michalovi Dunajovi.

Michala Dunaja uznal zase NS SR koncom februára za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a odsúdil ho na súhrnný trest vo výške 12 rokov odňatia slobody.

Michal Dunaj bol spoluobžalovaný s Jaroslavom Dunajom z prípravy vraždy Milana Mláku. Trest si odpykáva v ústave s maximálnym stupňom stráženia.

Motívom boli finančné nezhody

ŠTS odsúdil dvojicu z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu pokusu v novembri 2019. Súd uložil obžalovanému Jaroslavovi úhrnný trest odňatia slobody vo výmere 11 rokov. Michalovi uložil ŠTS súhrnný trest odňatia slobody vo výmere 12 rokov. Voči verdiktu sa odvolali obaja bratranci.

Jaroslav, ktorý bol IT špecialistom, podľa polície pripravoval vraždu spoločníka vo firme. Motívom mali byť finančné nezhody v ich spoločnom podnikaní. Popradčan požiadal vtedy Dunaja z Ružomberka, aby mu zohnal zbraň. Mal záujem o dlhú automatickú zbraň so zásobníkmi a nábojmi. Michal Dunaj mu za tisíc eur zohnal samopal vzor 58 s odstráneným výrobným číslom.

01 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 02 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 05 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 22:57