StoryEditor

Šéf Dôvery pre HN povedal, čo si myslí o ministrovi Krajčím. Vládne návrhy poškodia pacienta, tvrdí

13.05.2020, 00:00
Nie je reálne, že sa na Slovensku zavedie unitárny systém, povedal v rozhovore pre HN generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Čo hovoríte na nového ministra zdravotníctva?
Priznám sa, že na rozdiel od mnohých ľudí, ktorí sú prekvapení z niektorých jeho krokov a vyhlásení, ja nie som. Verím, že má úprimnú snahu, je čestný, je protikorupčne naladený. Na druhej strane mám výrazne rozdielne názory na mnohé veci, pretože si myslím, že návrhy, akými sú viac štátu v zdravotníctve, unitár v zdravotnom poistení, väčšia regulácia, väčšia centralizácia, centrálne riadenie a centrálne plánovanie, nepomôžu, ale, naopak, skôr slovenskému zdravotníctvu a slovenskému pacientovi z dlhodobého hľadiska uškodia.

Asi najväčším prekvapením programového vyhlásenia vlády je zmienka o unitárnom systéme, teda len jednej zdravotnej poisťovni. Pritom toto vôbec nebola téma v predvolebných diskusiách. Prekvapilo vás to?
Pravdupovediac, až tak nie. Zmienka o unitári je v programe formulovaná tak, že je v podstate nevykonateľná. Nie je reálne, že sa unitár zavedie. Navyše, zmienka o ňom je v tej časti programu, ktorá vraví najprv o pripoistení, potom o zavedení konkrétnych kvalitatívnych kritérií pre poisťovne, a ak to nebude fungovať, tak potom sa zváži unitár. Som na sto percent presvedčený, že unitár nebude a v programovom vyhlásení vlády je to len taký symbol. Celkovo to programové vyhlásenie je také rozsiahle, že reálne sa z neho možno dokáže splniť pätina, maximálne štvrtina cieľov.


Ak by predsa k unitáru došlo, zažalujete štát?
Museli by sme vidieť konkrétne návrhy, až potom by sme zvažovali, aké právne kroky by sme urobili. Ale som presvedčený, že ani nebude čo riešiť.

Mnohým politikom je tŕňom v oku zisk zdravotných poisťovní. Nový minister nie je výnimkou. Vzhľadom na rozhodnutie Ústavného súdu však nehovorí o zákaze, ale o obmedzení. Zisk si budú môcť poisťovne vykázať len zo správneho fondu, teda to, čo poisťovne ušetria na svojej prevádzke. Dá sa to?
Sú ľudia, ktorí tvrdia, že obmedzenie či zákaz zisku by riešil problém slovenského zdravotníctva. No keby sme sa na to pozreli napríklad z pohľadu ambulancie, ktorá dnes od poisťovní dostane napríklad päťtisíc eur, ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 04:41:22 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky u lekára. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor)
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 07:25