TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Mikulec rokoval s ombudsmankou. Jej návrhmi sa bude zaoberať

12.05.2020, 19:14
Autor:
TASRTASR
Minister vnútra inicioval stretnutie ako reakciu na otvorený list ombudsmanky.

Zákaz vstupu cudzincov na územie Slovenska a systém povinnej štátnej karantény v súvislosti s ochorením COVID-19 boli témami utorkového stretnutia verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO).

Záruky považuje za nedostatočné

Šéf rezortu vnútra prisľúbil, že návrhmi ombudsmanky v prípade zákazu vstupu cudzincov sa bude ministerstvo zaoberať. Informovala o tom Michaela Pavelková z Kancelárie verejného ochrancu práv.

Pri téme zákazu vstupu cudzincov na územie Slovenska obe strany opätovne predostreli svoje pôvodné stanoviská k tejto veci.

Verejná ochrankyňa práv zároveň poznamenala, že opatrenia by mali byť verejnosti komunikované jednoznačnejšie a aby tí, ktorých sa to týka, mali dostatočné informácie i možnosti riešenia.

Procesné záruky pre nich totiž považuje za nedostatočné. Zdôraznila, že chýbajúce kapacity nemôžu byť ospravedlnením pre nedostatky v systéme. Ministerstvo vnútra v tomto smere prisľúbilo, že sa jej návrhmi bude zaoberať.

Nedostatky vidí Patakyová aj v systéme povinnej štátnej karantény. Pozornosť upriamila na početné sťažnosti repatriantov o nevyhovujúcich podmienkach v štátnych zariadeniach a z možného rizika infikovania sa novým koronavírusom. Aby nedochádzalo k ohrozeniu základných práv a slobôd navrhla už koncom apríla možnosť povinnej karantény v domácom prostredí a zabezpečenie dôslednej kontroly dodržiavania karantény.

Jej návrhy vníma pozitívne

Šéf rezortu vnútra skonštatoval, že osobné stretnutia považuje za najlepší spôsob autenticky si vymeniť názory a postoje k téme.

"Vyjadril som svoje presvedčenie, že štátne karantény a ďalšie opatrenia v súvislosti s koronavírusom, mali a majú svoje opodstatnenie. Som veľmi rád, že posledné dni ukazujú, že môžeme pomaly uvoľňovať nastavené pravidlá a stále viac sa hovorí o možnosti domácej karantény," uvádza na sociálnej sieti.

Ako doplnil, s ombudsmankou diskutovali aj o ďalších možných krokoch, ktoré by mohli prispieť k zlepšeniu situácie.

"Vypočul som si jej návrhy a vnímam ich veľmi pozitívne," podotýka.

Minister minulý týždeň na sociálnej sieti informoval, že sa s verejnou ochrankyňou práv stretne tento týždeň osobne.

Stretnutie inicioval ako reakciu na otvorený list ombudsmanky, v ktorom pripomienkovala prijaté opatrenia na hraniciach a povinnej karanténe v štátnych zariadeniach.

Patakyovú však ubezpečil, že jej obavy z možného porušovania základných ľudských práv nie sú opodstatnené. Na margo kritiky o "ťažko dostupných dokumentoch" uviedol, že uznesenia vlády sú dostupné.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:42