StoryEditor

Lety poslancov rieši Muňko a spol.

20.01.2008, 23:00

Takmer 30 miliónov korún. Toľko môže rodina štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Dušana Muňka (Smer-SD) zarobiť pri zabezpečovaní ciest pre poslancov Národnej rady SR.
Cestovná kancelária Satur Travel, ktorej Muňko v minulosti šéfoval a dnes ju vedie jeho dcéra Eleonóra Fedorová, získala zákazku ešte koncom roka 2006 vo verejnej súťaži v konkurencii ďalších piatich firiem. Podľa údajov vo vestníku verejného obstarávania zvíťazila ekonomicky najvýhodnejšia ponuka.
Bez súťaže
Cestovka má zaistiť letenky, cestovné lístky, ich doručovanie a zabezpečovanie víz. Podľa pôvodnej zmluvy už Satur dostáva zákazky na jednotlivé roky priamo bez súťaže. Vlani aj tento rok bola predpokladaná hodnota osem miliónov korún bez DPH. "Kancelária Národnej rady už v oznámení uviedla, že v prípade opakovania si vyhradzuje právo zadávať zákazku na poskytovanie týchto služieb do troch rokov od uzavretia zmluvy rokovacím konaním bez zverejnenia," informovala HN za kanceláriu Elena Valovičová.
Lepší berie. Aký je problém?
"Za Dzurindovej vlády sme boli dodávateľmi na ministerstve zahraničných vecí a obrany a tam nás teraz nevybrali. Aký je problém? Kto dá najvýhodnejšiu cenu, ten berie," reagoval Muňko s tým, že už nie je konateľom Saturu, a preto nevie k zákazke povedať nič bližšie. O reakciu sme požiadali aj šéfku Saturu. Hoci Fedorová prisľúbila, že odpovie e-mailom, odpovede sme do uzávierky nedostali.
Štátny tajomník a bývalý poslanec pôsobil v cestovnom ruchu ešte za komunizmu ako riaditeľ cestovnej kancelárie Slovakoturist. V Sature bol predsedom predstavenstva od roku 2000 do marca 2003, keď vstúpil do vysokej politiky. V čase podpisu zmluvy bol už šéfom parlamentu Pavol Paška, ktorý je rovnako ako Muňko členom Smeru.

"Myslím si, že aj stranícka príslušnosť môže vytvoriť priestor na konflikt záujmov a ovplyvnenie súťaže -- napríklad súťažných podmienok, ktoré môžu byť výhodné pre konkrétneho uchádzača," tvrdí šéfka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk. Ako dodala, práve tieto prípady by mohli vyvolať zmeny v legislatíve, ktoré by viedli k prijatiu dodatočných preverovacích právomocí pre kontrolné subjekty.
Služby cestovnej kancelárie využíva pri svojich cestách občas aj premiér Robert Fico, keď neletí vládnym špeciálom letky ministerstva vnútra, ale komerčnými linkami. Úrad vlády sa totiž pripojil k zmluve, ktorú má ministerstvo zahraničných vecí na základe verejnej súťaže uzavretú s Cestovnou kanceláriou Redi Tour. "Úrad vlády pristupuje k pracovným cestám maximálne úsporne a snaží sa náklady minimalizovať na čo najnižšiu možnú mieru v závislosti od typu akcie a s prihliadnutím na všetky okolnosti zahraničnej cesty. Zmluva nie je uzatvorená paušálne na konkrétnu sumu vopred, každá cesta sa účtuje samostatne," tvrdia na tlačovom odbore Úradu vlády.
Cestovka by mohla na cestách diplomatov, pracovníkov rezortu diplomacie, Úradu vlády a premiéra zarobiť 70 miliónov korún.
Wienk upozorňuje, že ak si inštitúcia vopred a nadlho vyberie jednu cestovnú kanceláriu, môže teoreticky letenky preplácať. "Tento segment je typický neustále sa meniacimi cenami a rôznymi krátkodobými akciami."
Kancelária prezidenta sa týmito problémami zaoberať nemusí. Prezident Ivan Gašparovič totiž podľa jeho hovorcu Mareka Trubača pri výkone svojej funkcie na leteckú prepravu používa výhradne letku ministerstva vnútra či obrany. "Komerčnými linkami nelieta."
Muňko sa v minulosti zviditeľnil aj ako spolupracovník komunistickej tajnej bezpečnosti. Potvrdzuje to archív Ústavu pamäti národa. Samotný Muňko podozrenia zo spolupráce s "tajnými" odmietol. Podozrivý bol aj z nelegálnej držby ohrozených papagájov. Prokurátor nakoniec dospel k názoru, že skutok, ktorý Muňko spáchal, nebol trestným činom.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 21:35