TASR - Michal Svítok
StoryEditor

Čaputová, Matovič a Kollár sa zhodli na zahraničnej politike. Neopakujme chyby predkov, vyzval šéf parlamentu

09.05.2020, 11:15
Autor:
TASRTASRredred
Prezidentka, šéf parlamentu a premiér sa zhodli na zahraničnom smerovaní Slovenska.

Prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár a premiér Igor Matovič podpísali spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarujú vôľu, spoločnú zodpovednosť a záväzok spolupracovať pri výkone jednotnej a zodpovednej zahraničnej, európskej a bezpečnostnej politiky Slovenskej republiky. Dokument podpísali pri príležitosti Dňa Európy.

Čaputová prízvukovala, že zodpovedná a jednotná zahraničná politika je možná iba vtedy, ak sú v zhode traja najvyšší ústavní činitelia.

Symbolika dňa

"Môžem konštatovať, že z doterajších rozhovorov, či už s pánom premiérom, alebo s pánom predsedom parlamentu, a tak isto aj z programového vyhlásenia vlády som presvedčená, že tú jednotu v hodnotách a orientácii Slovenska v zahraničnej politike jednoznačne máme. A som pripravená aj naďalej k nej prispievať," povedala.

Hlava štátu je rada, že k podpisu deklarácie došlo v Deň Európy. Tento deň považuje za symbol toho, že spolupráca a vzájomnosť pomáha riešiť aj najzávažnejšie problémy.

"Verím, že nám pomôže riešiť aj tie problémy, ktoré sa týkajú dneška. Podpisom tejto deklarácie sme dali jednoznačne najavo, že nám veľmi záleží na zodpovednej a jednotnej zahraničnej, európskej a bezpečnostnej politike. Že nám záleží na tom, ako bude SR vnímaná v zahraničí," povedala s dôvetkom, že považuje za dôležité, aby Slovensko bolo naďalej vnímané ako zodpovedný a predvídateľný partner.

Kollár nechce opakovať chyby minulosti

Kollár na spoločnom brífingu upozornil na to, že v súčasnosti majú traja najvyšší ústavní činitelia jednotný názor na zahraničnú politiku. "Aby to nebolo tak ako v minulosti," povedal Kollár s tým, že jednotliví činitelia mávali rozdielnu politiku.

Predseda parlamentu zároveň upozornil na to, že deklaráciu podpisujú v čase krízy. "Slovensko už nebude také ako bolo pred tým, ani Európa už nebude ako pred tým," pripomenul Kollár s tým, že práve včera sme si pripomenuli koniec druhej svetovej vojny, ktorá sa rozhorela na základoch ekonomickej krízy.

"Naši predkovia urobili jednu veľkú chybu. Aj v tom čase prišli rôzni mesiášovia, aj v tom čase prišli extrémistické strany, ktoré mali radikálne alebo jednoduché riešenia. Naši predkovia urobili veľkú chybu a takto to dopadlo," povedal Kollár s tým, že takto to už nemôže dopadnúť.

"Je našou psou povinnosťou, aby sme sa po tejto kríze neuchýlili k extrémnym riešeniam," dodal. "Urobili sme všetko pre to, aby sa táto kríza podpísala na našich občanoch čo najmenej," uzavrel.

Matovič upozornil na dôležitosť EÚ

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) je rovnako rád, že prezidentka, predseda vlády a predseda parlamentu spoločne ukázali Slovensku, že budú v spoločnej zahraničnej politike jednotní.

"Budeme si ctiť, že jediné platné referendum na území Slovenskej republiky bolo práve to o vstupe do Európskej únie," povedal s tým, že tento projekt je unikátom v celom svete v tom, že zabezpečil mier v Európe počas celej doby jeho platnosti.

Aj keď dáva slobodu, podľa Matoviča vyžaduje zodpovednosť. Rovnako zdôraznil, že projekt vyžaduje od jeho členov solidaritu, ktorá dokáže pomôcť štátom v núdzi.

Podľa Matoviča aj situácia okolo koronavírusu rovnako ukázala, že "všetci sme na jednej lodi" a "dokážeme si navzájom pomáhať".

Zdôraznil tiež, že Slovensko si "dobrovoľne a zodpovedne" vybralo to, že chce byť súčasťou európskej rodiny.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) považuje podpis deklarácie za dôležité posolstvo.

"Toto je naozaj dôležitý moment, kedy najvyšší ústavní činitelia signalizujú jednotu o tom, kam chce Slovensko smerovať," povedal šéf slovenskej diplomacie s dôvetkom, že jeho prianím je, aby sa so Slovákmi začalo diskutovať o tom, prečo je dobré patriť do EÚ a do spoločenstva demokratických štátov.

"EÚ je dobrý projekt, ale nie dokonalý. Preto volám po vecnej diskusii, plnej argumentov, ale nie demagógie," dodal.

Celé znenie spoločného vyhlásenia:

SPOLOČNÉ VYHLÁSENIE PREZIDENTKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY, PREDSEDU NÁRODNEJ RADY SLOVENSKEJ REPUBLIKY A PREDSEDU VLÁDY SLOVENSKEJ REPUBLIKY PRI PRÍLEŽITOSTI DŇA EURÓPY (9. 5. 2020)

My, traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka Slovenskej republiky, predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda vlády Slovenskej republiky – sme sa dnes pri príležitosti Dňa Európy zišli, aby sme vyjadrili našu spoločnú vôľu, spoločnú zodpovednosť a záväzok spolupracovať pri výkone jednotnej a zodpovednej zahraničnej, európskej a bezpečnostnej politiky Slovenskej republiky.

Slovenská republika je slobodný, suverénny a demokratický štát. Sme členom Európskej únie a Severoatlantickej aliancie. Naše členstvo v týchto organizáciách bolo našou slobodnou voľbou. Je vyjadrením našej príslušnosti k najvyspelejším štátom sveta, ktoré spájajú hodnoty slobody, demokracie, právneho štátu, ochrany základných ľudských práv a slobôd, dodržiavania medzinárodného práva, a tiež solidarity a vôle žiť a rozvíjať sa v mieri.

Naše členstvo v EÚ a NATO je najlepšou cestou pre úspešné, prosperujúce, sociálne spravodlivé a bezpečné Slovensko. Je našim strategickým a životným záujmom, aby sme toto členstvo a výhody a povinnosti s ním spojené ďalej rozvíjali.

Platí to osobitne v čase, kedy spoločne s inými krajinami čelíme vážnym výzvam, vrátane porušovania medzinárodného práva, nerešpektovania suverenity štátov, ako aj dopadov klimatickej zmeny. Aktuálna pandemická hrozba a jej ekonomické a sociálne následky nám okrem dôležitosti spolupráce pripomínajú aj nutnosť urýchliť transformáciu našej ekonomiky. Je evidentné, že tieto výzvy dokážeme zvládnuť len spoločným úsilím, koordináciou a spoluprácou s našimi partnermi a spojencami.

Sme konfrontovaní s rastom extrémizmu, populizmu a  nedôvery v štát či európske inštitúcie. Spochybňované sú aj spoločné hodnoty, a tiež záväzky, ktoré sme dobrovoľne prijali. Spoločenský konsenzus je oslabovaný aj cieleným šírením dezinformácií a propagandy. O to vážnejšia by bola absencia zahranično-politického konsenzu o zásadných a hodnotových otázkach našej zahraničnej a európskej politiky.

Na základe spomenutých skutočností my, traja najvyšší ústavní činitelia, vyhlasujeme, že budeme spoločne:
  • pracovať na posilnení zahranično-politického konsenzu. Budeme konať, presadzovať naše záujmy a komunikovať jasne a jednoznačne o našich prioritách, rozhodnutiach a dosiahnutých výsledkoch tak, aby nevznikali pochybnosti o našom zahranično-politickom smerovaní či o hodnotách, ktoré vyznávame. A to rovnako doma, ako aj v zahraničí, aby bolo Slovensko aj naďalej vnímané ako zodpovedný a predvídateľný partner. V tejto súvislosti budeme venovať zvýšenú pozornosť a aktívne predchádzať šíreniu dezinformácií a propagande;
  • aktívne a otvorene vystupovať pri obrane hodnôt slobody a demokracie, pri ochrane právneho štátu a dodržiavania medzinárodných pravidiel, vrátane ochrany suverenity i územnej celistvosti štátov, a budeme dbať o to, aby sa tieto princípy stali kľúčovým kritériom pri presadzovaní záujmov SR v bilaterálnych aj multilaterálnych vzťahoch;
  • aktívne napĺňať záujmy Slovenskej republiky a jej občanov v Európskej únii a hľadať partnerov na ich spoločné presadzovanie, na základe zdieľaných hodnôt, cieľov a záujmov;
  • presadzovať, aby sa európske politiky stali súčasťou domácich politík a aby sa záujmy Slovenska uplatnili ako priority štátu vo vzťahoch s inštitúciami EÚ a európskymi partnermi;
  • presadzovať zachovanie základných európskych slobôd pre našich občanov, osobitne slobodný pohyb osôb, tovarov a služieb a dodržiavanie spoločných pravidiel v súlade s princípom solidarity a zodpovednosti všetkých členov EÚ;
  • podporovať taký rozpočet Európskej únie a kroky, ktoré nám umožnia transformáciu na modernú ekonomiku, šetrnú voči životnému prostrediu, založenú na inováciách a moderných technológiách, pri zachovaní konkurencieschopnosti a ďalšieho rozvoja našej infraštruktúry;
  • aktívne spolupracovať v rámci krajín V4. Hlavným kritériom nášho pôsobenia sa stane podpora presadzovania záujmov SR a to, aby V4 prispievala k spoločným riešeniam v rámci EÚ;
  • presadzovať, aby Slovenská republika plnila záväzky kolektívnej obrany NATO v zmysle princípu spojeneckej solidarity;
  • podporovať myšlienku posilnenia európskej bezpečnosti a obrany, pri zachovaní NATO ako hlavného piliera našej bezpečnosti a kolektívnej obrany;
  • prijímať také rozhodnutia a opatrenia, ktoré udržia stabilitu a predvídateľnosť obranných výdavkov, s ambíciou dosiahnuť ich objem a udržateľnosť na úrovni 2 % HDP v roku 2024, a zároveň zaistiť transparentnosť a efektívne využívanie týchto zdrojov;
  • dbať o to, aby pri všetkých rozhodnutiach, vrátane ekonomických činností, a pri zahraničných investíciách na Slovensku, bolo zásadným kritériom zaistenie a udržanie bezpečnosti Slovenska, jeho občanov a infraštruktúry;
  • presadzovať, aby boli pripravené a schválené nové strategické dokumenty Slovenskej republiky, osobitne nová bezpečnostná stratégia a obranná stratégia.
 
V Bratislave, 9. mája 2020.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 04 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 02:57