StoryEditor

Čaputová vymenovala nových sudcov: Stávate sa súčasťou systému, ktorý má problém

05.05.2020, 10:34
Autor:
chocho
Prezidentka zdôraznila, že stav súdnictva a potreba jeho očisty je jednou z najdôležitejších tém v spoločnosti.

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes vymenovala do funkcie šesť sudcov a sudkýň bez časového obmedzenia.

  • Evu Dosedla (Okresný súd Košice - okolie)
  • Karola Fiľa (Okresný súd Košice II)
  • Janu Macalovú (Okresný súd Košice II)
  • Michala Pačutu (Okresný súd Košice I)
  • Zuzanu Pajtášovú (Okresný súd Trebišov)
  • Lindu Szárazovú (Okresný súd Nové Zámky)

Celý text príhovoru prezidentky:

"Dovoľte mi, aby som vám, novým sudkyniam a sudcom, ešte raz zablahoželala k vymenovaniu do vašich funkcií.

Dneškom sa stávate sudcami a ujímate sa profesie, ktorá je pre spoločnosť a fungovanie demokracie nenahraditeľná.

Vaše uvedenie do funkcie sa deje v čase, keď je stav súdnictva a potreba jeho očisty, jednou z najdôležitejších tém v spoločnosti. V čase, keď sa postupne odkrýva hĺbka a rozsah problémov. Kedy všetci potrebujeme postupne počuť, ako je možné, že došlo k takým zlyhaniam a ako tomu do budúcna zabrániť.

Je to tak - stávate sa súčasťou systému, ktorý je jedinečný, nenahraditeľný ale ktorý má problém.

Všetci na Slovensku by sme si priali, aby som Vám pri tejto príležitosti s kľudným svedomím mohla povedať, nech pokračujete v doterajšej praxi nášho súdnictva. Aby ste sa stali súčasťou váženého a rešpektovaného súdneho stavu. Ale nikoho nemôže prekvapiť, keď poviem, že je k tomu dlhá cesta a o vážnosť tohto stavu a profesie sudcu sa aj vy osobne musíte zaslúžiť. Lebo sila a kvalita súdnej moci spočíva v sile a kvalite jej predstaviteľov, teda vás sudcov.

Vážené sudkyne, vážení sudcovia,

v zmysle ústavy a zákonov máte garantovanú nezávislosť. Je to dôležitý atribút spravodlivého výkonu vašej profesie. Sudcovská nezávislosť však nie je súkromné právo sudcov, ale ústavné právo všetkých našich občanov. Garantuje ju inštitucionálne usporiadanie, ale sudcovská nezávislosť je predovšetkým stav mysle sudcu. Preto je sudca človekom, ktorý celoživotne pracuje nielen na svojich prípadoch, ale aj na sebe samom. A Slovensko dnes viac, ako kedykoľvek pred tým, potrebuje počuť hlas múdrych a ctihodných sudcov.

Nevyhnutnou kompenzáciou vašej nezávislosti sú prirodzene vysoké nároky na vaše správanie a očakávania s tým spojené. Pretože takéto správanie buduje dôveru verejnosti, ktorá je nevyhnutná práve preto, aby si ľudia nechceli spravodlivosť kupovať.

Nikto z nás nie je imúnny voči pokušeniu, ale sudcovia musia mať vnútornú silu a integritu takémuto pokušeniu odolať. Dnes však očakávame ešte viac. Okrem snahy osobne dodržiavať tieto vysoké štandardy by mali sudcovia pozitívne vplývať na ich dodržiavanie aj zo strany svojich kolegov. Pretože len to je cesta k očiste celého súdneho stavu.

Vážené sudkyne, vážení sudcovia,

s dôverou som vám dnes odovzdala menovacie dekréty a verím, že prispejete k spravodlivosti a dôvere v súdnu moc na Slovensku. Prajem vám pri výkone vašej funkcie hlavne nezávislú myseľ a odvahu. Aby ste pri všetkých hodnotových, etických dilemách urobili správne i keď niekedy náročnejšie rozhodnutie. Ale rozhodnutie, ktoré bude v súlade s vašim presvedčením. Všetci si želáme, aby váš pohľad na vlastnú profesiu i na to, čo od vás vyžaduje, bol prínosom pre súdnu moc na Slovensku."

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 17:50