Hneď na úvod treba dôrazne povedať, že rozhodne nie je pravda, že tehotné ženy by mali jazdiť nepripútané. Aj tu však platí fakt, že pás chráni len vtedy, ak je zapnutý v predpísanej polohe. Správne použitie trojbodového bezpečnostného pásu pomáha pri prudkom brzdení a autonehode minimalizovať riziko takzvaného Seat belt syndrómu, pri ktorom dochádza k zvýšenému tlaku na brucho ženy a možnému poraneniu maternice i plodu. Ramenný popruh, ktorý by nikdy nemal skĺznuť z ramena, smeruje medzi prsiami nad vrcholom brucha tehotnej. Pripnutie bezpečnostného pásu musí byť pohodlné - ani tesné, ani príliš voľné. Spodná časť pásu musí viesť vždy pod bruchom tehotnej ženy, nikdy nie cez neho. Ku spoľahlivej fixácii spodnej časti pásu pod bruchom slúži efektívna pomôcka s názvom BeSafe Pregnant. Tá jednoduchým spôsobom účinne zabezpečí, aby sa automobilový pás, v prípade dopravnej kolízie, posunul nahor do oblasti brucha. Výrobca ponúka dva varianty inštalácie - buď pomocou popruhu okolo sedadla, alebo vhodnejšiu pomocou systému ISOfix, ktorý je dnes bežnou súčasťou predných i zadných sedačiek v moderných vozidlách. V oboch prípadoch sa pomôcka položí na sedadlo vodiča alebo spolujazdca (vpredu i vzadu) a prichytí sa jedným z uvedených spôsobov. Následne sa žena posadí, pripúta a nakoniec pripne spodný diel automobilového pásu do úchytu na pomôcke. Odporúča sa používať túto pomôcku od chvíle, kedy žena zistí, že je v inom stave, v každom prípade najneskôr od druhého mesiaca tehotenstva.Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

OĽaNO sa pohráva s interrupciami. Krajčí nechce podporiť ženy v prístupe k potratom

30.04.2020, 00:00
Minister zdravotníctva výrazne obmedzil interrupcie. Zatiaľ čo on, odôvodňuje tento krok ohrozením zdravia žien počas pandémie, podľa odborníka môže ísť o presadzovanie vlastnej agendy.

Potom, čo v polovici marca krízový štáb obmedzil plánované operačné zákroky, prestali podľa mimovládnych organizácií niektoré nemocnice aj s vykonávaním interrupcií.

Ombudsmanka aj niektoré ľudskoprávne organizácie sa preto obrátili na členov vlády s výzvou, aby ženám počas epidémie zabezpečili prístup k bezpečným interrupciám, čo sa však na ministerstve zdravotníctva s pochopením nestretlo.

„Dnes sa, žiaľ, nachádzame v stave, kedy nedokážeme s čistým svedomím prevziať zodpovednosť za ohrozenie životov a zdravia žien pri úkonoch, ktoré nie sú nevyhnutnou zdravotnou starostlivosťou,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Tvrdenie, že ide o využívanie a neprimerané zasahovanie do sexuálnych práv žien, vnímajú ako závažne obvinenie bez akéhokoľvek základu.

„V súčasnosti sú z dôvo...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 03 - Modified: 2024-01-18 14:39:23 - Feat.: - Title: Vlády počas pandémie covidu robili najlepšie, ako vedeli, hovorí exminister zdravotníctva Krajčí 04 - Modified: 2024-01-03 13:02:22 - Feat.: - Title: Krajčí: Do zdravotníctva išlo vlani rekordne veľa peňazí, nárast kvality nevidno 05 - Modified: 2023-11-27 12:46:49 - Feat.: - Title: Dolinková verí, že má dostatočnú podporu pre priority v zdravotníctve. Krajčí označil PVV za vágne
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 07:01