StoryEditor

Definitíva pre pendlerov je na spadnutie. V hre sú tieto tri scenáre

27.04.2020, 12:20
HN sa podarilo získať tri scenáre, ako by mohlo križovanie hraníc v čase pandémie vyzerať.

Počas pandémie platí na slovenských hraniciach prísny režim. Každá osoba s trvalým alebo prechodným pobytom na území Slovenska, ktorá vstúpi na naše územie, je automaticky premiestnená do štátneho zariadenia, kde čaká niekoľko dní na výsledok testu.

A jednoduché to nemajú ani pendleri, teda ľudia, ktorí denne dochádzajú za prácou cez hranice.

​Nateraz platí, že môžu takto pracovať maximálne 30 kilometrov od hraníc a od 1. mája sa navyše majú preukazovať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 30 dní. Inak by smerovali do karantény.

Toto opatrenie sa aj vzhľadom na zlepšujúce sa čísla nákazy u našich susedov bude mierniť, čo potvrdzuje aj hlavný hygienik Ján Mikas.

Možné sú tri verzie
Ale štát chce ísť v uvoľňovaní ešte ďalej. HN sa podarilo získať tri scenáre, ako by mohlo križovanie hraníc v čase pandémie vyzerať.

Prvý najviac uvoľňujúci variant by priniesol všetkým ľuďom najviac slobody a je podobný modelu, aký majú v Česku a Rakúsku.

Ten, kto pôjde cez hranice, musí mať maximálne štyri dni starý negatívny test. Ak to splní, môže vstúpiť, nech už ide o nášho občana či cudzinca.

A nemusí ísť len o pendlera či repatrianta. Ak test nemá, ako domáci občan má putovať do domácej karantény. Ak test nemá a je cudzí, nemal by mať právo vstúpiť. V tomto variante sa tiež predpokladá, že skončí aj systém štátnych karantén.

Druhý jemnejší variant ráta s rozšírením 30-kilometrového okruhu, a to o konkrétne kraje. V Rakúsku by malo ísť o Dolné Rakúsko, Burgendlansko a Viedeň, v Maďarsku o všetky tamojšie župy susediace so Slovenskom.

Buď by sa toto rozšírenie dotklo všetkých, alebo minimálne zdravotníckych pracovníkov, opatrovateliek a sezónnych pracovníkov v kritickej infraštruktúre. Tu by išlo o potrebu mať maximálne 48 hodín starý test tak, ako to dnes platí pre našich zdravotníkov pracujúcich v štyroch českých krajoch.

Tretia a zároveň najminimalistickejšia cesta by mala uľahčiť život našim študentom. Rakúsko a Česko totiž postupne otvárajú školy a uvoľnenie pravidiel by mládeži umožnilo vracať sa bez komplikácií domov. Tu nie je doriešené, aký test by mali mať. Faktom je, že ak idú naši študenti do Česka, musia mať maximálne štvordňový negatívny test.

Áno, vieme si to predstaviť. Ministerstvo zahraničných vecí pracuje s týmito scenármi. Ich konkrétnu podobu dopracuvávame a predstavíme na Ústrednom krízovom štábe,“ povedal pre HN štátny tajomník rezortu Martin Klus.

Musí rozhodnúť krízový štáb
"Konečná podoba zmien v opatrení bude známa po diskusii a schválení Ústredným krízovým štábom," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravia Dáša Račková.

Epidemiologickú situáciu denne podrobne sledujú a vyhodnocujú a tomu prispôsobujú rozhodnutia v záujme čo najviac zamedziť jeho šíreniu.

Podotkla, že úrad denne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu v okolitých krajinách. Situácia je v posledných dňoch priaznivá a hlavný hygienik sa preto rozhodol, že navrhne zjednodušenie podmienok.

"V čase, keď sa rozhodovalo o opatreniach vo vzťahu k pendlerom či zdravotníckemu personálu zo zahraničia, vývoj chorobnosti ochorenia COVID-19 v okolitých krajinách nebol optimálny," poznamenala Račková.

Povinné testovanie s 30-dňovou lehotou nie je dostatočný nástroj kontroly, väčší zmysel by malo testovanie náhodných skupín pendlerov,“ myslí si analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.

Vláda by mala intenzívne rokovať so susednými štátmi. Vývoj nákazy v Česku, aj hygienické pravidlá, sú veľmi podobné situácii na Slovensku. V Rakúsku dosahuje počet novo nakazených rovnaké hodnoty ako u nás,“ dodal Ďurana.

Za úplne neštandardnú pritom považuje súčasnú požiadavku hygienikov na karanténu v štátnych zariadeniach. Takéto kapacity by podľa neho mali byť dostupné len pre pendlerov, ktorí v záujme bezpečnosti nechcú alebo nemôžu byť v domácej izolácii.

Schengen sa tak skoro neobnoví
Premiér Igor Matovič uviedol, že ak sa pandemická situácia v okolitých krajinách tento týždeň výrazne zhorší, povinné pravidelné mesačné testovanie pre pendlerov do platnosti vstúpi.

Hlavný hygienik nateraz uviedol, že otváranie hraníc zatiaľ nie je v pláne. Môže k tomu dôjsť až vo finálnej štvrtej fáze uvoľňovania opatrení alebo až po nej.

Otvorenie hraníc bude tiež závisieť od epidemiologickej situácie v Európe. Podľa Mikasa by bolo otváranie rizikom.

Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 03 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 04 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 05 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 23:30