TASR/archív
StoryEditor

Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, ochranári ukazujú na ignoranciu ľudí

27.04.2020, 10:47
Autor:
TASRTASR
Napriek zákazovým značkám momentálne do oblasti chodia stovky cyklistov, korčuliarov a chodcov, a tým narúšajú hniezdenie vtákov.

Slovensko môže prísť o dva najvzácnejšie vtáčie druhy, dropa veľkého a sokola kobcovitého. Pravidelne hniezdia v Chránenom vtáčom území Sysľovské polia.

Napriek zákazovým značkám momentálne do oblasti chodia stovky cyklistov, korčuliarov a chodcov, a tým narúšajú hniezdenie vtákov. Tvrdia to organizácie Ochrana dravcov na Slovensku a Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.

"Ignorancia ľudí, ktorí nevšímavo prechádzajú okolo zákazových značiek, je zarážajúca. Existujú pritom alternatívy v územiach bez obmedzení vstupu. Som veľmi sklamaný, že taká jedinečná lokalita, akou sú Sysľovské polia, nemá dostatočnú prioritu a pozornosť zo strany kompetentných orgánov," povedal Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku.

Územie by malo podľa Chavka byť zabezpečené hliadkami dobrovoľnej a profesionálnej stráže prírody. Na situáciu ochranári opakovane upozorňovali aj políciu.

Dobrovoľníci z organizácie robili monitoring návštevnosti. "Len v rozpätí uvedených troch hodín napočítali počas piatich dní každý deň priemerne 60 nelegálnych vstupov alebo vjazdov bicyklom, pričom napríklad 12. apríla zaznamenali nelegálny vstup do územia každú minútu," poznamenal ochranár. Chavko hovorí, že územie je tak pod veľkým tlakom. Vyzýva tiež ľudí, aby rešpektovali pravidlá ochrany prírody.

"Vyrušovanie v aktuálnom, najkritickejšom období pre vtáctvo – v čase hniezdenia, má spravidla závažné následky, od opustenia znášky alebo mláďat a ich následného úhynu až po úplné opustenie lokality daným druhom," upozorňuje Jozef Ridzoň zo SOS/BirdLife Slovensko.

Chavko pripomína, že sokol kobcovitý na Slovensku už takmer vyhynul v roku 2012. Neevidovali vtedy ani jeden úspešne hniezdiaci pár. Ochranárom sa podarilo tento stav zvrátiť a v minulom roku na území hniezdilo 24 párov.

Drop veľký je kriticky ohrozeným druhom a na Slovensku hniezdi len sporadicky, a to výlučne v chránenom území Sysľovské polia, podotkol Ridzoň.

"Trvalo dlhý čas a dalo nám veľkú námahu dosiahnuť zmenu hospodárenia aspoň na niekoľkých pozemkoch tak, aby mali drop i sokol kobcovitý lepšie potravné podmienky. Verili sme, že dropy tu nájdu úkryt a dokážu vyviesť mláďatá," uvádza.

01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 03 - Modified: 2024-03-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vraciame sa do minulého storočia, hovorí environmentálny geograf. V čom je Slovensko čiernou dierou Európy? 04 - Modified: 2024-02-26 11:36:42 - Feat.: - Title: Mali byť ekologické, vyvolali však opačné správanie. Akú stopu za sebou nechávajú trendové hrnčeky? 05 - Modified: 2024-02-25 21:47:53 - Feat.: - Title: Boj o čisté nebo. Nulové emisie uhlíka alebo udržateľné palivo v leteckom priemysle?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 23:40