StoryEditor

Cigániková so zvýšeným hlasom tlačila svoje pripomienky. Čo tvrdí, nie je pravda, reaguje Krajčí

22.04.2020, 16:40
Autor:
chocho
Minister zdravotníctva odmieta, že by sa s poslankyňou SaS dohodol na tom, že v programe vlády nebude zmienka o unitárnom systéme zdravotného poistenia.

Poslankyňa SaS a šéfka zdravotníckeho parlamentného výboru Jana Cigániková prekvapila vyhlásením, že nepodporí programové vyhlásenie vlády, pretože obsahuje zmienku o unitárnom systéme zdravotného poistenia, s čím ona nesúhlasí.

Cigániková to označila za dýku do chrbta zo strany ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, pretože sa údajne na rokovaní dohodli, že to v programovom vyhlásení vlády nebude. Krajčí to však odmieta.

"Nie je to pravda. To bolo rozporové rokovanie s pani Cigánikovou, bolo to na úrade vlády. Bola to súčasť koaličnej rady. Boli tam aj viacerí ľudia, ja som s ňou rokoval do polnoci. Pani Cigániková so zvýšeným hlasom tlačila svoje pripomienky a odchádzali odtiaľ aj ostatní koaliční partneri. Na druhý deň, vám možem aj ukázať mail, ktorý som pani Cigánikovej poslal, kde som jej vysvetlil, že so všetkými vecami, o ktorých sme rokovali, súhlasím, ale čo sa týka unitárneho systému vzhľadom na to, že postoj koaličných partnerov Sme rodina a takisto Za ľudí bol, že túto zmienku tam chceli mať," vysvetľoval dnes Krajčí.

Následne mala podľa Krajčího koaličná rada lídrov strán už bez neho a Cigánikovej rozhodnúť, že zmienka o unitárnom systému v programe vlády bude.

Krajčí priblížil, že dôvodom je fakt, že vláda plánuje posilniť nárok pacienta vo vzťahu k zdravotným poisťovniam. "Preto z môjho pohľadu bolo veľmi dôležité, aby sa toto politické vyhlásenie v prípade, že by poisťovne nechceli rešpektovať túto regulačnú právomoc štátu, do programového vyhlásenie dostalo," povedal minister.

Krajčí tvrdí, že zavedenie unitárneho systému by mohlo byť zvážené napríklad vtedy, ak by poisťovne ďalej nechceli podnikať na slovenskom trhu.

Čo by sa v takej situácii zmenilo? "Unitárny systém by znamenal, že verejné zdroje zdravotného poistenia, teda to, čo si občania tejto krajiny povinne platia, v podstate niečo také ako zdravotnú daň, by spravoval štát a ten základný štandardný nárok pacienta by bol financovaný priamo zo štátu, z nejakého fondu, zo štátnej pokladnice," priblížil Krajčí.

Súkromné poisťovne by ďalej mohli zostať na našom trhu, ale realizovali by už len pripoistenie, ktoré bude garantovať nadštandard zdravotnej starostlivosti.

01 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 03 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 04 - Modified: 2024-04-15 14:20:39 - Feat.: - Title: Dolinková zrušila zubné benefity v zdravotných poisťovniach 05 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:16