StoryEditor

Fico protestuje proti Rasmussenovi

03.10.2007, 00:00

Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico ostro protestuje proti vyhláseniu predsedu Strany európskych socialistov Poula Nyrupa Rasmussena. Ohradzuje sa voči jeho výroku, že "Smer potrebuje dostať viac času, aby vytlačil extrémizmus z jeho vlády". Podľa Fica vláda sa nikdy nesprávala tak, že by ju niekto mohol obviniť z extrémizmu. "Ide o vážne obvinenie vlády členského štátu Európskej únie bez akéhokoľvek dôkazu. Vláda Slovenskej republiky pristupuje k prejavom extrémizmu s nulovou toleranciou," píše sa v reakcii premiéra.
Premiér o svojej strane tvrdí, že v roku 2006 akceptovala trest eurosocialistov za to, že zostavila vládu so Slotovou SNS. Smer-SD má záujem opäť získať plné členstvo v Strane európskych socialistov. Konkrétne kroky Smeru-SD dokazujú podľa Fica jasnú sociálno-demokratickú orientáciu.
Fica mrzí, že Rasmussen sa takto vyjadril bezprostredne po stretnutí s maďarským premiérom a predsedom maďarských socialistov a stanovisko Smeru-SD ho nezaujímalo. "Deklaráciu Národnej rady SR o tzv. Benešových dekrétoch nemožno považovať ani za prejav extrémizmu, ani za iný dôvod, ktorý by mal viesť eurosocialistov k odkladu svojho rozhodnutia." Premiér pripomína, že Slotove výroky verejne označil za nevhodné a dištancoval sa od nich. Fico odmieta, že by Slotove výroky mali vplyv na činnosť vlády. Smer-SD je pripravený do štvrtka, kedy PES rozhodne o ďalšom osude Smeru-SD objasniť prípadné nedorozumenia, ktoré mohli vzniknúť nesprávnou alebo jednostrannou interpretáciou.
Rasmussen povedal, že na štvrtkovom rokovaní navrhne, aby slovenská strana Smer-SD nebola prijatá do tejto organizácie združujúcej európske socialistické strany. Socialisti podľa Rasmussenovho návrhu nechcú pred Smerom-SD úplne zatvoriť dvere, no chcú dať strane premiéra Fica "viac času".

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 00:49