StoryEditor

Účet za Tipos môže narásť o megapokutu

Účet štátu za prehratý spor v kauze Tipos bude podľa všetkého vyšší ako dve miliardy korún (66 miliónov eur).

V mimosúdnej dohode s cyperskou firmou Lemikon Limited je totiž viacero paragrafov, ktoré môžu túto sumu výrazne zvýšiť. Sú to pokuty za oneskorenie splátok či za prípad, ak štát bude meniť legislatívu.

Takmer isté pokuty
Podľa opozičných poslancov, ktorí včera dostali dohodu na nahliadnutie, nám hrozí niekoľko 400-miliónových pokút (takmer 13,3 milióna eur). "Fakt, že druhá splátka nebola uhradená v lehote, to znamená 30. novembra, zakladá povinnosť uhradiť zmluvnú pokutu vo výške 400 miliónov zo strany SR,“ povedala poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír nevysvetlil, prečo je zmluvná pokuta vyčíslená v spomínanej hodnote. Ministerstvo argumentuje, že cyperská firma si pokutu bude môcť vymáhať len súdnou cestou. Kažimír pripomenul, že Lemikon posunul termín splátky. "V pondelok dostal Tipos výzvu na úhradu splátky v dodatočnom termíne do 4. decembra.“

Podpredseda KDH Július Brocka sa obáva, že štát bude musieť platiť aj ďalších 400 miliónov korún. Medzi možnými porušeniami dohody je totiž zakomponovaný aj prípad, ak štát zmení legislatívu. To sa stalo nedávno, keď na podnet vlády generálnemu prokurátorovi rozšírili kompetencie, aby mohol podať mimoriadne dovolanie, ktoré zároveň znamená odklad na vyplatenie dvoch miliárd. Podľa Brocku môže ísť o zmenu legislatívy definovanú v zmluve.

Lemikon vraj chce cúvnuť
Problematickým je podľa opozície tiež fakt, že od zmluvy môže odstúpiť len cyperská firma, a nie ministerstvo. Štátny tajomník pritom vyhlásil, že cyperská firma zvažuje túto možnosť. "Ak Lemikon odstúpi od dohody, bude veľmi dôležité, ako bude konať generálny prokurátor a či odloží vykonateľnosť rozsudku.“ Právny zástupca firmy Lemikon Tomáš Rybař sa k celej veci odmietol vyjadriť.

V parlamente včera vo večerných hodinách pokračovala schôdza, na ktorej chce opozícia odvolať ministra financií Ján Počiatka (Smer-SD) kvôli kauze Tipos. Až do našej uzávierky nebol známy jej výsledok. Exminister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), ktorý sa podpísal pod návrh na odvolanie svojho nástupcu v parlamente, celý problém označil za podvod. Plánuje preto podať trestné oznámenie. Pripomenul slová lídra HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý tender na ministerstve výstavby spadajúceho pod ministra SNS Mariána Janušeka prirovnal k podvodu ako Brno. Tipos je tak podľa Mikloša "podvod ako Mexico City“.
Podľa Mikloša je zmluva s cyperskou firmou jednoznačne nevýhodná pre štát.

Niečo pre políciu
Exminister chce podať trestné oznámenie na šéfa Tiposu, zmluva mu má slúžiť ako podklad na jeho vypracovanie. "Trestné oznámenie zrejme podám pre podvod, ale to budem, samozrejme, konzultovať s právnikmi. Po preštudovaní zmluvy nevylučujem, že nebude aj širšie.“ Problémy s právnikmi pre Slovensko naznačuje aj rezort financií. Kažimír to povedal v súvislosti s tým, že opoziční poslanci si včera odniesli predmetnú zmluvu z ministerstva. "Poslanecký prieskum mal veľmi dôstojný ráz, až do momentu, keď napriek džentlmenskej dohode, ktorú sme urobili s členmi výboru, opoziční poslanci túto dohodu zbalili do tašiek a ušli s ňou z ministerstva,“ povedal Kažimír. Ministerstvo argumentuje, že zmluvu nemohlo zverejniť, lebo na to nemalo súhlas druhej strany.

Roky trvajúci spor

Súdny spor o údajné zneužívanie know-how spoločnosti Športka Tipos prehral na Najvyššom súde v auguste. Pohľadávku Športky voči Tiposu odkúpila práve cyperská firma, za ktorou podľa médií stojí český podnikateľ Radovan Vítek. Jeho právnik však poprel, že Vítek firmu vlastní. Tipos zatiaľ zaplatil asi štvrtinu sumy, ktorú firme po prehratom súde dlží.

Prečítajte si aj:

Miliardár, ktorý nemá „nič“

Neuveriteľne inteligentný muž s talentom na cudzie jazyky a intuíciou, ktorá je v podnikateľskej brandži výnimočná – aj takto sa vyjadrujú českí novinári o podnikateľovi Radovanovi Vítekovi, ktorý je na druhej strane dvojmiliardového sporu s lotériovou spoločnosťou Tipos.

 

01 - Modified: 2003-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zrušenie štruktúry okresných úradov 02 - Modified: 2003-07-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bezplatné poradenstvo pre eurofondy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 21:53