StoryEditor

Remišová: Zrušíme dve predražené verejné obstarávania za 21 miliónov eur

15.04.2020, 10:25
Autor:
TASRTASR
Verejné obstarávanie vyhlásila bývalá vláda podľa tvrdení Veroniky Remišovej dva dni pred vymenovaním novej vlády.

Kontrola predražených verejných obstarávaní na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu má svoje prvé výsledky. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová v stredu na tlačovom brífingu.

Dva dni pred vymenovaním vlády

Vicepremiérka plánuje rušiť dva tendre. Prvý z nich sa týka takmer 15 miliónov eur, táto zákazka sa dá podľa slov vicepremiérky vykonať aj za štyri milióny eur.

Verejné obstarávanie vyhlásila bývalá vláda podľa tvrdení Remišovej dva dni pred vymenovaním novej vlády.

Predmetom pochybností boli obstarávania týkajúce sa informačného systému riadenia IT aktív a poradenských služieb v oblasti optimalizácie IT aktív.

Na margo 15-miliónového tendra Remišová uviedla, že nedostatkom bol aj fakt, že celý projekt mali manažovať hlavne externé firmy a zákazka nebola rozdelená na menšie celky, čím sa zákazka zbytočne predražovala.

Remišová chce zapojiť najmä interných zamestnancov

Vicepremiérka kritizuje v prípade tohto tendra aj nesúlad štúdie uskutočniteľnosti s predpokladanou hodnotou zákazky (štúdia hovorila o cene zákazky na úrovni štyroch miliónov eur).

Predražený 15-miliónový tender chce vicepremiérka zrušiť a neskôr vyhlásiť nový. „Zároveň je ho nutné nastaviť tak, aby bol oveľa efektívnejší a aby na ňom spolupracovali najmä interní zamestnanci,“ dodala.

„Druhou zákazkou, ktorú v tejto fáze rušíme, je komplexný informačný systém riadenia výkonnosti podpory, ktorý bol za viac ako šesť miliónov eur. Tento projekt sa mal týkať samotného ÚPVII a keďže tento úrad sa má následne transformovať, tento projekt je zbytočný a obsahovo nepotrebný,“ vysvetlila Remišová.

Nášľapné míny na úrade

Ako dodala, na úrade našla aj ďalšie „nášľapné míny“, ako napríklad zmluvu na zabezpečenie stravovania, ktorú vyhrala firma blízka slovenskému oligarchovi. Za túto zmluvu chce Úrad pre verejné obstarávanie podľa slov Remišovej dať úradu pokutu 17-tisíc eur.

Ďalej uviedla, že medzi jej priority patrí aj náhrada externých konzultantov internými zamestnancami.

"Štát najíma vo veľkej miere externých konzultantov. Bývalé vedenie podpísalo mnohé zmluvy s externými dodávateľskými konzultantskými spoločnosťami, kde práca jedného konzultanta za jeden deň stojí 900 eur, čo je suma, za ktorú robí štátny úradník celý mesiac," vysvetlila vicepremiérka.

„Je neprijateľné, aby sa o to viac teraz ako inokedy vyhadzovali peniaze na rôzne predražené, nezmyselné a nepotrebné tendre,“ uviedla Remišová s tým, že informatizácia bola dlhodobo považovaná za „čiernu dieru“, v ktorej sa strácali stámilióny verejných peňazí.

Rašiho reakcia

Bývalý podpredseda vlády pre informatizáciu Richard Raši v reakcii uviedol, že Remišová buď klame, alebo tému nemá naštudovanú.

Na margo prvého 15-miliónového tendra, ktorého cieľom bolo podľa Rašiho to, aby všetky orgány verejnej moci nakupovali optimálne a najekonomickejšie napríklad hardvéry či softvéry, Remišová povedala, že predpokladaná hodnota zákazky neodzrkadľovala výsledky štúdie uskutočniteľnosti.

Tá však podľa Rašiho bola vypracovaná len na prvú časť projektu, ktorá mala byť financovaná z európskych peňazí.

Táto prvá časť bola vyhlásená na štyri milióny, teda presne na sumu, ktorá vyšla aj zo štúdie uskutočniteľnosti. „Tá druhá časť, voliteľná, ktorá mala byť financovaná zo štátneho rozpočtu a z úspor, ktoré sa vygenerujú z prvej časti projektu, mala mať objem viac ako deväť miliónov eur,“ vysvetlil Raši s tým, že vygenerovaná suma v konečnom dôsledku mohla byť aj o 30 percent nižšia.

Ako ďalej uviedol Remišovej predchodca, keby tento projekt fungoval štyri roky, verejné inštitúcie by mohli ušetriť 30 miliónov eur. „Tým, že pani Remišová projekt zastavila, urobila to, že potenciálnu úsporu 30 miliónov eur v budúcnosti takisto zastavila,“ dodal Raši.

01 - Modified: 2024-04-07 07:06:49 - Feat.: - Title: hn 02 - Modified: 2024-03-27 16:00:23 - Feat.: - Title: Budete kričať, ale potrebujeme rozostavať ekonomiku, hovorí Fico. Vláda schválila Rašiho návrh 03 - Modified: 2024-03-27 13:17:55 - Feat.: - Title: Hranica na podlimitné zákazky verejného obstarávania má vzrásť na 50-tisíc eur, novela upravuje aj výšku pokút 04 - Modified: 2024-03-19 12:43:08 - Feat.: - Title: Hnutie Slovensko ocenilo prácu špeciálnych prokurátorov. Korupcia viac nebude postihovaná, myslí si Remišová 05 - Modified: 2024-03-14 19:50:03 - Feat.: - Title: Raši reaguje na Remišovú. Odmieta, že by podujatie rezortu slúžilo na prezentáciu Pellegriniho
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 12:48