StoryEditor

Koronavírus na Slovensku: Otvorili sme bývalé hniezdočko papalášov pre navrátilcov zo zahraničia, oznámil Matovič

11.04.2020, 07:14
Autor:
redredTASRTASR
Prvý prípad nákazy koronavírusom bol na Slovensku zaznamenaný pred piatimi týždňami.

Pandémia koronavírusu na Slovensku a vo svete 23:15 Pandémia koronavírusu si vyžiadala v USA už vyše 20-tisíc obetí Pandémia koronavírusu si v USA vyžiadala už viac ako 20-tisíc obetí na životoch, čo je momentálne najviac na svete. Spojeným štátom patrí aktuálne aj prvenstvo v počte nakazených, ktorých je v krajine už vyše 519-tisíc. Vyplýva to z najnovšej bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v americkom Baltimore, informovala v sobotu večer spravodajská stanica CNN. Ochoreniu COVID-19 podľa nej v USA podľahlo už najmenej 20 071 ľudí. Potvrdených prípadov nákazy je 519 453. 22:19 Kuba nechala kvôli koronavírusu zastaviť verejnú dopravu V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu dnes kubánska vláda rozhodla o zastavení verejnej dopravy a uzavretí veľkých nákupných centier. S odvolaním sa na oznámenie kabinetu na twitteri o tom dnes informovala agentúra DPA. Výnimku zo zákazu budú mať iba tí zamestnanci, ktorí "poskytujú životne dôležité služby", ako napríklad lekári. V prevádzke zostane tiež nákladná doprava. 21:45 Koronavírus Britov nezdolá, zdôraznila kráľovná Alžbeta II. Britská kráľovná Alžbeta II. dnes vo svojom druhom posolstve k národu počas jediného týždňa zdôraznila, že koronavírus "nás nezdolá". 93-ročná panovníčka, ktorá je tiež symbolickou hlavou anglikánskej cirkvi, pri príležitosti najväčšieho kresťanského sviatku zároveň uistila, že "Veľká noc zrušená nie je".

Zdroj: Reuters
21:24 Švédsko hlási vyše 10-tisíc nakazených a 887 mŕtvych Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu vo Švédsku prekročil 10-tisíc a 887 ľudí nákaze podľahlo. Podľa agentúry DPA o tom informovali v sobotu tamojšie úrady. DPA poznamenala, že Švédsko na rozdiel od iných európskych krajín prijalo menej prísne obmedzenia proti šíreniu koronavírusu. Švédska vláda okrem iného nechala otvorené reštaurácie, kaviarne, školy aj materské školy. Verejné stretnutia do 50 osôb sú taktiež povolené. 20:55 Šesťtisíc ľudí čaká na repatriáciu Na repatriáciu čaká v súčasnosti okolo šesťtisíc Slovákov, aj pre nich platí povinná štátna karanténa. Umiestňovaní sú v štátnych karanténnych zariadeniach po celom Slovensku, v prípade potreby sa uvažuje aj o možnosti hotelovej karantény. 20:54 New York plánuje umiestniť do hotelov tisíce ľudí bez domova Starosta mesta New York Bill de Blasio plánuje do 20. apríla umiestniť v hotelových izbách najmenej šesťtisíc bezdomovcov. Informáciu priniesla v sobotu spravodajská televízia CNN.
V hoteloch budú prioritne ubytovávať tých bezdomovcov, ktorí sú v staršom veku, majú príznaky nákazy, alebo už boli pozitívne testovaní. Ľudí bez domova mesto ubytuje v hotelových zariadeniach aj v prípade, ak nebudú schopní dodržiavať usmernenia týkajúce sa dištancovania od spoločnosti.
20:47 "Otvorili sme bývalé hniezdočko papalášov Častú Papierničku pre obyčajných ľudí ... našich navrátilcov pre povinnú štátnu karanténu," uviedol premiér. 20:45 Nemecký prezident vyzval ľudí, aby boli počas Veľkonočných sviatkov solidárni Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa prihovoril v sobotu večer v nemeckej televízii k obyvateľom krajiny, ktorých vyzval, aby boli počas Veľkonočných sviatkov, v čase koronakrízy, trpezliví, disciplinovaní a solidárni. Sobotňajšie vystúpenie hlavy štátu je nezvyčajné, pretože spolkový prezident sa zvyčajne prihovára v takejto forme občanom iba na Vianoce. 20:01 Ubytovacie zariadenie pre politikov v Častej-Papierničke bude slúžiť ako karanténa pre Slovákov vracajúcich sa zo zahraničia. Informoval o tom na brífingu premiér Igor Matovič.  19:58 Brífing premiéra Igora Matoviča 19:52 Počet obetí koronavírusu vo Francúzsku sa blíži k 14-tisíc Vo Francúzsku celkový počet mŕtvych s koronavírusom od začiatku epidémie dosiahol 13 832, uviedli dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva. Celkovo sa doteraz nakazilo 93 790 ľudí. Predstaviteľ ministerstva Jérôme Salomon na pravidelné tlačovej konferencii povedal, že počas uplynulých 24 hodín zomrelo 353 pacientov v nemocniciach. V piatok bolo v nemocniciach 554 mŕtvych. 19:26 Kontroly na petržalskej hrádzi 19:18 Ďalší domov dôchodcov v Budapešti sa stal ohniskom nákazy V maďarskom domove dôchodcov s 94 obyvateľmi v VI. budapeštianskom obvode potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu v 60 prípadoch. Informoval o tom v sobotu spravodajský server Infostart.hu, ktorý pripomenul, že ide o druhé sociálne zariadenie pre seniorov v hlavnom meste, ktoré sa stalo ohniskom nákazy. Štyroch dôchodcov s príznakmi ochorenia COVID-19 hospitalizovali, zvyšní sa cítia dobre. V domove sprísnili epidemiologické opatrenia. 18:25 Počet obetí v Taliansku narástol Počet obetí koronavírusu v Taliansku za posledných 24 hodín vzrástol o 619. Ide o nárast oproti piatku, kedy epidémii podľahlo 570 ľudí. 18:23 18:10 Najviac obetí koronavírusu je v USA Podľa portálu worldmeters.info v Spojených štátoch zomrelo 19 666 ľudí, čo je najviac na svete. Do dnešného dňa malo najviac obetí Taliansko, kde aktuálne evidujú 18 849 úmrtí. 17:46 Polícia upozorňuje na nové podmienky vstupu do Česka 17:20 Po koronakríze sa ekonomika výrazne oživí, tvrdí šéf Fedu Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell očakáva po tom, ako sa šírenie nového koronavírusu dostane pod kontrolu, robustné oživenie ekonomiky, a to aj napriek škodám, ktoré spôsobila pandémia.
Powell vo štvrtok v on-line prejave povedal, že Fed bude naďalej robiť všetko potrebné, aby pomohol ekonomike v ťažkých časoch. "Keď sa epidémia tohto vírusu dostane pod kontrolu, firmy budú pokračovať v podnikaní a ľudia sa vrátia do práce," uviedol Powell. Podľa neho existuje dostatok dôvodov očakávať, že oživovanie ekonomiky bude robustné.
16:42 Taliani sprísnili kontroly, v Ríme sa tvorili kolóny Na diaľničných privádzačoch pri Ríme sa dnes tvorili dlhé kolóny áut, ktoré smerovali z metropoly. Dôvodom boli dôkladné policajné kontroly každého vozidla. Pomocou nich chcú úrady zabrániť tomu, aby ľudia začali v dôsledku pekného jarného počasia počas sviatkov vo veľkom porušovať prísnu karanténu. 16:14 Školy v New Yorku budú zatvorené až do konca školského roka Školy v New Yorku zostanú kvôli pandémii koronavírusu uzavreté do konca školského roka. Oznámil to starosta amerického veľkomesta Bill de Blasio. 15:47 Británia hlási 917 nových obetí V britských nemocniciach zomrelo ďalších 917 ľudí, celkový počet obetí koronavírusu v Spojenom kráľovstve stúpol na 9875 ľudí, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na úrady. 15:44 Zákaz vychádzania v Turecku Turecká vláda vyhlásila v 31 mestách krajiny zákaz vychádzania platný počas tohto víkendu. Oznámenie podľa DPA okamžite vyvolalo paniku v súvislosti s nakupovaním. Ľudia čakali pred obchodom so zmiešaným tovarom v Istanbule, aby si kúpili potraviny po oznámení zákazu vychádzania:
Zdroj: TASR/AP
15:35 Voľné kapacity v karanténnych zariadeniach Košického kraja sa míňajú Voľné kapacity v karanténnych zariadeniach Košického samosprávneho kraja sa míňajú, informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková. Podľa nej z dôvodu vysokého počtu navrátilcov vyčlenili pre repatriantov aj ubytovňu pri Obchodnej akadémii v Rožňave, ktorá mala pôvodne slúžiť lekárom. V sobotu sa v nej má ubytovať približne 100 repatriantov. 15:03 14:57 Informácie k novým prípadom Žena, 45 rokov, okres Spišská Nová Ves
Žena, 41 rokov, okres Bratislava
Muž, 32 rokov, okres Bratislava
Žena, 60 rokov, okres Nové Zámky
Žena, 62 rokov, okres Senec
Žena, 72 rokov, okres Žilina
Žena, 26 rokov, okres Dunajská Streda
Muž, 34 rokov, okres Bratislava
Žena, 29 rokov, okres Senec
Žena, 63 rokov, okres Dunajská Streda
Muž, 27 rokov, okres Pezinok, v karanténnom stredisku
Žena, 36 rokov, okres Bratislava
Žena, 90 rokov, okres Pezinok
14:56 Z celkového počtu 2174 testov za štvrtok štátne laboratóriá urobili 1191 testov, zachytili 11 pozitívnych osôb, súkromné laboratóriá urobili 983 testov, dva boli pozitívne. 14:52 "Musíme začať operovať aj plánované operácie. Teraz prichádza čas, aby sa začali realizovať," hovorí minister. Tvrdí, že v utorok sa chce stretnúť s hlavným hygienikom, aby vydal usmernenie.  14:50 Krajčí sa uvoľňovaniu opatrení nebráni "Ja si myslím, že odmenou za zodpovednosť môže byť postupné uvoľňovanie opatrení. Treba ich veľmi citlivo urobiť a nastaviť," hovorí Krajčí a tvrdí, že sa uvoľňovaniu nebráni.  14:49 Zo včerajších vyše dvetisíc testov bola takmer polovica v súkromných laboratóriách.  14:47 Krajčí hovorí, že senzitivita testovania je 70 percent. "Ani ten, kto je testovaný negatívne, si nemôže byť istý," dodáva.  14:45 Krajčí tvrdí, že čoskoro sa začne realizovať hotelová karanténa pre ľudí vracajúcich sa zo zahraničia. 14:42 "Nachádzame sa v jednej z najbezpečnejších krajín na svete," hovorí Krajčí.  "Odmenou za to, že sme zodpovední, sa budú môcť uvoľňovať opatrenia," dodáva minister.  14:40 "V prípade tých 100 nakazených sme mali zahrnuté testovanie v rómskej osade," hovorí k rozdielom v počtoch Krajčí.  Tvrdí, že momentálne je zámerom najmä testovanie Slovákov prichádzajúcich zo zahraničia.  14:39 Minister hovorí, že včera podpísal nákup ďalších 88 pľúcnych ventilácii. 14:36 Na Kramároch bude vyčlenených 133 lôžok pre pacientov, ktorí budú nakazení koronavírusom. Rovnaký počet lôžok bude aj v nemocnici v Ružinove.  14:32 Krajčí hovorí, že v nemocnici v Ružinove je vyčlenený pavilón pre liečbu pacientov s koronavírusom.  14:30 Aktuálna bilancia Minister zdravotníctva Marek Krajčí na brífingu potvrdil, že včera bolo otestovaných 2174 ľudí a 13 pozitívnych výsledkov.  Jeden pacient bol v karanténnom stredisku a jedna pacientka je v kritickom veku nad 65 rokov. Hospitalizovaných je 44 pacientov s potvrdeným koronavírusom a 103 s podozrením.  14:24 Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího 13:54 WHO prešetruje pozitívu u vyliečených pacientov Svetová zdravotnícka organizácia dnes oznámila, že prešetruje prípady, keď niektorí pacienti postihnutí chorobou Covid-19 boli na základe testov označení za vyliečených, ale neskôr sa u nich koronavírus opäť preukázal. V piatok 91 takýchto prípadov oznámila Južná Kórea. Tamojšie zdravotnícke úrady predpokladajú, že títo ľudia neboli znovu infikovaní, ale vírus v ich tele sa pravdepodobne reaktivoval. 13:39 Minister školstva informuje o zápisoch na základné školy 13:22 Johnson v nemocnici hrá sudoku a sleduje filmy Britský premiér Boris Johnson v nemocnici, kde je naďalej hospitalizovaný s diagnózou COVID-19, hrá hry a sleduje filmy. Informovala o tom v sobotu spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na jeho hovorcu. Podľa neho premiér počas liečby sleduje komédiu Withnail a ja či svetoznámu trilógiu Pán prsteňov. Taktiež hrá sudoku. 12:48 Nová bilancia na Slovensku Počas piatka pribudlo na Slovensku 2 161 negatívnych vzoriek a 13 pozitívnych. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácii na sociálnej sieti. Následne však svoj príspevok vymazalo.  12:31 Aktuálna bilancia vo svete
Zdroj: worldmeters.info
12:01 Bratislavčanka nedodržala karanténu a pendlovala, čelí obvineniu 11:44 V Španielsku pribudlo 510 obetí V Španielsku za piatok pribudlo 4830 nakazených a 510 ľudí infekcii podľahlo. Doteraz sa v krajine nakazilo takmer 162-tisíc ľudí, z ktorých 16-tisíc zomrelo. 11:38 NHL naďalej hľadá spôsoby, ako dohrať sezónu Vedenie zámorskej NHL naďalej hľadá spôsoby, ako dohrať prerušenú sezónu. Profiliga je pozastavená pre pandémiu koronavírusu do odvolania, najčastejšie sa hovorí o jej pokračovaní bez divákov na neutrálnych štadiónoch. Zástupca komisára NHL Bill Daly však tento variant pripúšťa ako krajné riešenie.
Zdroj: USA Today
11:19 Počet nakazených v Poľsku prekročil šesťtisíc V Poľsku od piatku pribudlo 133 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 14 úmrtí. Celkovo sa tak bilancia v krajine vyšplhala na 6088 infikovaných a 195 mŕtvych, informovala dnes s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva agentúra PAP. 10:44 V Maďarsku zomrelo už 85 ľudí, stav v domove dôchodcov v Budapešti je kritický Počet nakazených novým druhom koronavírusu v Maďarsku stúpol v sobotu o 120 na 1310. Na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších osem starších ľudí. Obetí v krajine je už 85. V budapeštianskom domove dôchodcov na Peštianskej ceste, ktorý je s kapacitou 544 lôžok a 200-členným personálom najväčším zariadením svojho druhu v hlavnom meste, stúpol počet potvrdených infikovaných na 198. Chorobe tam podľahlo už osem seniorov. 10:25 Kanada hlási 22-tisíc potvrdených prípadov Počet prípadov koronavírusu v Kanade prekonal hranicu 22-tisíc. Infekcii v tejto severoamerickej krajine zatiaľ podľahlo 569 ľudí, ďalších šesťtisíc sa vyliečilo. 10:08 Správna hygiena rúška 09:48 Počet potvrdených prípadov v Nemecko stúpol o vyše štyritisíc Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Nemecku za posledných 24 hodín vzrástol o 4133 na 117 658. V krajine zomrelo ďalších 171 ľudí a dohromady je tak obeťou nákazy už 2544. Informoval o tom dnes nemecký Inštitút Roberta Kocha. 09:00 Trump nariadil pomoc Taliansku v boji proti pandémii Americký prezident Donald Trump nariadil svojej vláde, aby poskytla pomoc Taliansku, ktoré je ťažko zasiahnuté pandémiou koronavírusového ochorenia COVID-19. "Taliansko, jeden z našich najbližších a najstarších spojencov, je sužované pandémiou COVID-19," uviedol Trump v oficiálnej správe Bieleho domu, ktorú zverejnili v piatok neskoro večer.
Zdroj: TASR/Alex Brandon
08:42 V Česku stúpol počet obetí V Česku doteraz zomrelo 123 ľudí s nákazou novým koronavírusom. Od piatkového večera tento počet stúpol o štyri. Uzdravilo sa 370 ľudí. Nakazených je 5735. 08:19 Legenda Liverpoolu mala pozitívny test na koronavírus Legenda futbalového Liverpoolu Kenny Dalglish mal pozitívny test na koronavírus. Šesťdesiatdeväťročný bývalý hráč i tréner klubu je v nemocnici, ale nemá symptómy choroby Covid-19. "Posielame Sirovi Kennymu lásku a veľa šťastia," napísal na twitteri Liverpool k správe od Dalglishovej rodiny. Bývalý škótsky reprezentačný útočník bol hospitalizovaný v stredu kvôli infekčnému ochoreniu a rutinné výsledky na koronavírus vyšli pozitívne. 07:38 V Číne hlásia 46 nových prípadov Pevninská Čína dnes oznámila 46 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je viac ako predchádzajúci deň. 42 infikovaní sú ľudia, ktorí pricestovali zo zahraničia, informovala agentúra Reuters. 07:33 Kórea využije elektronické náramky Južná Kórea v sobotu oznámila, že bude používať elektronické náramky na monitorovanie ľudí, ktorí porušujú pravidlá v oblasti domácej izolácie, informovala agentúra Jonhap. Cieľom opatrenia je lepšie kontrolovať šírenie nákazy koronavírusu SARS-CoV-2. 07:30 Evakuácia lode Uruguaj v piatok evakuoval 112 Austrálčanov a Novozélandčanov z výletnej lode Greg Mortimer pri pobreží Uruguaja, na ktorej u 128 osôb potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.
Zdroj: Reuters
07:23 V Česku pribudlo 163 nových prípadov V Česku je 5732 ľudí s dokázaným ochorením Covid-19. V piatok pribudlo 163 prípadov nákazy, čo je zatiaľ najmenší nárast v tomto týždni. Vyplýva to z aktualizovaných dát na webe ministerstva zdravotníctva. V nemocniciach zomrelo 119 ľudí, uzdravilo sa ich 346.  07:18 Negatívny rekord v USA Až 2108 ľudí zomrelo na koronavírus v Spojených štátoch v priebehu jedného dňa, informovala v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové údaje Univerzity Johna Hopkinsa. Spojené štáty sa tým stali prvou krajinou na svete, ktorá v priebehu jedného dňa zaznamenala viac ako dvetisíc obetí koronavírusu. Celkový počet úmrtí v Spojených štátoch dosiahol 18 586. Viac obetí zaznamenalo už len Taliansko, kde ochoreniu COVID-19 podľahlo 18 849 osôb. Počet nakazených v USA podľa Univerzity Johna Hopkinsa prekročil pol milióna.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-10 13:52:49 - Feat.: 0 - Title: Dron natočil, ako v New Yorku pochovávajú ľudí do masového hrobu 02 - Modified: 2020-04-10 14:28:12 - Feat.: 0 - Title: Znepokojujúca správa z Južnej Kórey: Koronavírus sa opäť objavil u 91 ľudí 03 - Modified: 2020-04-10 18:09:45 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus: Na Slovensku sa rekordne testovalo, pandémia globálne prekročila hranicu 100-tisíc mŕtvych 04 - Modified: 2021-06-11 10:15:06 - Feat.: 0 - Title: Vedec, ktorý vyvíja slovenský test na koronavírus: Ich spoľahlivosť bude takmer stopercentná
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:28