Úrad vlády
StoryEditor

Slovensko bude mať viac ako tisíc ventilátorov. Krajčí čaká ďalšie objednávky

04.04.2020, 11:43
Štát uzavrel zmluvu so slovenskou firmou Chirana Medical na dodávku tristo pľúcnych ventilácií, ani to však nebude stačiť.

Keď sa pacientovi zle dýcha a nezaberá ani dýchacia maska či kanyla s kyslíkom, nastupuje pľúcny ventilátor. To je situácia, v akej by sa do troch mesiacov malo na Slovensku vplyvom koronavírusu ocitnúť asi 1 100 ľudí.

Problém je, že máme množstvo pľúcnych ventilátorov, no nie všetky sú použiteľné pre pacientov s vírusovým ochorením. Tých máme momentálne 550, zmluva s Chiranou Medical naše zásoby navýši. 

"Chirana Medical do konca júna vyrobí pre Slovensko 300 pľúcnych ventilácií," povedal na brífingu pred fabrikou premiér Igor Matovič.

Aj napriek tomu, to však stále nebude dostatok. "Chcem upokojiť verejnosť, že budeme mať viac ako tisíc ventilátorov, aby sme mali aj rezervu v prípade, že pacientov bude viac," oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí. "V najbližších dňoch ohlásime ďalší kontrakt a upokojíme verejnosť," dodal minister.

​Krajčí zároveň avizoval, že chcú kapacity navýšiť tak, aby mal štát dokonca 40 percentnú rezervu oproti tomu, koľko pacientov na pľúcnej ventilácii sa očakáva v čase vrchola pandémie.

Chirana pretransformuje výrobu

Hoci v bežnom období tvoria 80 percent z výroby Chirana Medical stomatologické zariadenia, v týchto dňoch cielia na pľúcne ventilácie a kvôli pandémii koronavírusu svoje výrobné kapacity štvornásobne navýši a pretransformuje svoju výrobu. To, čo už v Chirane stihli, je dodávka 47 ventilácií do slovenských nemocníc.

"Tieto prístroje absolútnej svetovej špičky vyrábajú tu v Starej Turej," chválil firmu na brífingu premiér Matovič.

Pľúcne ventilátory končili až donedávna predovšetkým v zahraničných nemocniciach. V súvislosti s hrozbou nového koronavírusu však začne dodávať tieto špeciálne pľúcne ventilátory prioritne na slovenský trh.

"Požiadavky máme z rôznych štátov, no prioritne sme zaviazali dodávať tieto prístroje pre slovenské zdravotníctvo, pričom v minulom týždni sme už do slovenských nemocníc dodali asi 50 prístrojov a do konca júna ich poskytneme ďalších tristo,“ vysvetlil Ján Brkal, generálny riaditeľ a spolumajiteľ spoločnosti Chirana Medical Stará Turá.

Najnovší model pľúcneho ventilátora Chirana Aura vyrába táto spoločnosť asi tri roky a predchádzalo mu niekoľko starších modelov.

S myšlienkou ich vývoja prišiel asi pred pätnástimi rokmi doc. MUDr. Pavol Török, CSc., ktorý hľadal možnosti zníženia vysokej úmrtnosti pacientov trpiacich syndrómom akútnej dychovej tiesne ARDS.

Nedostatok lekárov

Aj keď sa nám podarí získať dostatok strojov, môžeme naraziť na ďalší dlhodobý problém, ktorým je nedostatok lekárov. Na nové ventilátory totiž treba vyškoliť aj ďalší personál.

Platí pritom, že obsluhovať pľúcnu ventiláciu môže len zaškolený anestéziológ, ktorý vie nastaviť potrebné prietoky. „Tieto zložité stroje majú pacientom pomáhať. Musíme dbať na to, aby sa nestali zbraňou,“ uviedol prezident Asociácie súkromných lekárov Marian Šóth.

Premiér chce vyškolených lekárov o minimálne 40 percent viac, ako bude prístrojov. Aby sme mali rezervu. Keďže sú všetky okrem akútnych operácií odložené dokým neskončí mimoriadny stav, tak sa lekársky personál zaškoluje na prácu s pľúcnymi ventilátormi.

Minister zdravotníctva informoval, že zdravotníci v 29 nemocniciach sa už cez telemost každý deň vzdelávajú v tom, ako obsluhovať pľúcnu ventiláciu.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-10 23:00:00 - Feat.: - Title: Príde po ôsmej vlne covidu deviata? Vírus po premorení dostanete o pár mesiacov opäť, hovorí pre HN virológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 20:06