StoryEditor

Šéf Matadoru Rosina: Vypnutie štátu je teória blízka šialenstvu

03.04.2020, 00:00
Toto je džungľa, biznis je boj o peniaze a my nemôžeme skrývať hlavu do piesku, lebo nás predbehne zahraničná konkurencia, hovorí pre HN Štefan Rosina, prezident skupiny Matador a podpredseda Klubu 500.

Slová premiéra Igora Matoviča o tom, že je v hre úplné vypnutie krajiny, prekročili aj hranice Slovenska. Tvrdia to predstavitelia našich podnikov. Ako v rozhovore pre HN povedal prezident skupiny Matador Štefan Rosina, prvé telefonáty prišli do hodiny od premiérovho vyjadrenia. „Kolegovi z Klubu 500 volali z Nemecka, či bude plniť svoje zazmluvnené dodávky voči partnerom, alebo si majú zháňať niekoho iného,“ tvrdí Rosina.

Aj portugalská firma Sodecia, s ktorou má Matador joint venture vo Vrábľoch, sa podľa neho hneď informovala, čo to bude znamenať, keďže ich dodávky idú naprieč celou Európou. „Vidím teóriu ,odstavenia‘ Slovenska ako blízku šialenstvu, môže nás to úplne odstaviť,“ povedal Rosina. Ako dodal, takéto úvahy by absolútne nemali zaznievať na verejných fórach, pokým neprešli dôslednou analýzou.


Namiesto Matovičovho blackoutu väčšie firmy už takmer dva týždne žiadajú plošnú pomoc. Preplácanie časti nákladov na zamestnancov, ktorí pre výpadok objednávok musia zostať doma. Príspevok dala vláda len menším podnikom. Kurzarbeit pre všetkých premiér vytrvalo odmieta. Tvrdí, že naň nemáme peniaze.


Brusel ho však chce presadiť celoeurópsky. Komisia štátom ponúkla ďalších sto miliárd na zavedenie schém skráteného pracovného času. „V tejto kríze sa musia prijať najsilnejšie možné opatrenia,“ povedala šéfka Komisie Ursula von der Leyenová.

Predseda vlády Igor Matovič prišiel s návrhom, že by chcel na nejaký čas „vypnúť“ celé Slovensko, teda že by mali nejaký čas fungovať len najzásadnejšie veci, ako sú voda, kúrenie, elektrina a podobne. Čo by to znamenalo pre vaše podnikanie?
Toto opatrenie by malo dosah na všetky firmy na Slovensku, nezávisle od toho, či sú menšie, alebo väčšie. Z globálneho hľadiska mi je úprimne ľúto, že sme svedkami mnohých úmrtí a ťažkých stavov obyvateľstva. Vírus prišiel pravdepodobne z Číny, no dnes je globálny. My strední a väčší slovenskí podnikatelia, niekedy aj tí menší, žijeme tiež v globálnom prostredí. Považujeme Slovensko za veľmi malý ostrovček v strede Európy, ktorý nemá okolo seba plastikové bubliny či hran...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 19:45