StoryEditor

S Matovičom nesúhlasia ani jeho partneri. Reakcie politikov na blackout

01.04.2020, 15:06
Autor:
TASRTASRklkl
Premiér Igor Matovič dnes na brífingu oznámil, že zvažuje zavedenie tzv. blackoutu pre celú krajinu.

Richard Sulík (prvý podpredseda vlády, minister hospodárstva, SaS)Som zásadne proti akýmkoľvek experimentom, ako je napríklad tzv. blackout Slovenska, ktoré by mohli zlikvidovať celú našu ekonomiku, pokiaľ nezačne rapídne stúpať počet obetí koronavírusu.

Veronika Remišová (podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu, Za ľudí):  Ľudia na Slovensku prísne opatrenia dodržujú pomerne dobre a nie sme za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. Zabrať musí predovšetkým štát, na svete je viacero príkladov krajín, ktoré zvládli nákazu aj s menej prísnym režimom ako Slovensko.

Musí výrazne zvýšiť počet testovaných ľudí, zlepšiť prácu pri vyhľadávaní kontaktov nakazených ľudí, vytvoriť podmienky, aby mohli byť chorí ľudia s miernymi príznakmi mimo svojho domova, aby nenakazili celú rodinu.

Štát musí konečne zabezpečiť dostatok ochranných pomôcok a dezinfekcií, najmä v zdravotníctve a zariadeniach pre seniorov, stále musíme ľudí informovať, ako nákaze predchádzať.

Slovensko je veľmi otvorená ekonomika, pohyb potravín a dôležitých tovarov cez hranice nemôžeme zastaviť a s pohybom ľudí sa šíri aj vírus. Tak by sa znova objavil aj po akomsi vypnutí krajiny.

Zdravotnícky systém musí vedieť držať nákazu pod kontrolou, zatiaľ sa nám to darilo a verím, že pri plnom nasadení štátnych orgánov a spolupráci občanov sa nám to bude dariť aj ďalej.

Juraj Šeliga (podpredseda parlamentu, Za ľudí): Nemám dostatok informácií, keďže ide len o úvahu a odborná diskusia nezačala. Preferujem využiť všetky iné možné prostriedky ako bojovať s bandémiou koronavírusu ako "blackout".

Pri takých vážnych otázkach je na mieste diskusia odborníkov a expertov. Kým neprebehne, nebudem súhlasiť, pretože ide o extrémny zásah do kvality života občanov a ten musí byť dôsledne premyslený. 

Marián Viskupič (predseda Výboru pre financie, SaS): Pri aktuálnom vývoji chorobnosti, pri veľmi dobrom znížení mobility ľudí o 70 percent, pri výbornej zodpovednosti občanov, ktorú všade vidíme, nie sú úvahy o blackoute správnym riešením.

Zdravie a životy ľudí sú samozrejme najdôležitejšie. Ale aj ekonomika nám vážne ochorela. Musíme na lekárskych váhach a s chirurgickou presnosťou vážiť každé rozhodnutie.

V danom stave hľadajme skôr možnosti, za zachovania všetkých bezpečnostných a zdravotných opatrení, ako umožniť prevádzkam a ekonomike viac fungovať.

Musíme maximálne chrániť najzraniteľnejších (starších ľudí). A my ostatní musíme za dôsledného dodržiavania zdravotných a hygienických opatrení, hľadať cesty ako čo najnormálnejšie fungovať.

Boris Kollár (predseda parlamentu, Sme Rodina): Nemáme s tým problém, len potrebujeme viac informácií.

Sme Rodina: Na základe údajov, ktoré máme v tejto chvíli k dispozícii, by sme sa pravdepodobne prikláňali k variantu blackoutu. A to z toho dôvodu, aby sme sa čo najrýchlejšie mohli vrátiť do normálneho režimu. Konečné vyjadrenie však strana poskytne až po preštudovaní ďalších podrobností

Peter Pellegrini (podpredseda parlamentu, Smer): Pri téme takzvaného blackoutu vidím tri zásadné riziká. Prvé - premiér, ktorý má byť v ťažkých časoch lídrom a prijímať zodpovednosť za krajinu, sa opäť raz pokúša hrať svoje marketingové hry s prieskumami a hádzať zodpovednosť na občanov.

Slovensko sa nedá riadiť anketami, a v časoch krízy už tobôž nie. Druhé riziko - "vypnutie krajiny" sa môže podpísať na nižšom šírení vírusu, no určite ho nezničí úplne a po uvoľnení opatrení sa nákaza začne šíriť nanovo. Lebo asi ťažko si vieme predstaviť, že by sme Slovensko hermeticky vedeli uzavrieť od zvyšku sveta.

Tretie riziko je v drastickom dopade na ekonomiku, ktorá je beztak ťažko skúšaná dôsledkami pandémie na celom svete. Celý nápad sa mi zdá byť sociálnym experimentom, ktorý by mohol priniesť nepredvítateľné dôsledky v podobe paniky medzi ľuďmi a úplnej straty dôvery v štát, pričom medicínske účinky takýchto opatrení dnes nepotvrdzujú žiadni odborníci a rodia sa len v hlave Igora Matoviča.

Vyzývam k zdravému rozumu aj koaličných partnerov, aby zastavili tento experiment a sociálne inžinierstvo a na druhej strane dbali na poctivé dodržiavanie doteraz prijatých opatrení.

Robert Fico (predseda strany Smer): To je pološialený názor pološialenca. Myslím si, že samotná vládna koalícia nemá ani predtuchu, o čom teraz hovorí Igor Matovič.

A to sú návrhy, ktoré by totálne zdecimovali tento štát. Preto my si myslíme, že opatrenia, ktoré prijala Pellegriniho vláda boli veľmi účinné, Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré dobre zvládajú problém okolo koronavírusu.

Tieto návrhy, ktoré prináša Matovič, sú iba prejavom jeho zúfalstva a neschopnosti, to je všetko. Ja si neviem predstaviť, že by sme teraz na tri týždne vypli celú krajinu, čo je to za nezmysel. Nemá čo ponúknuť, tak prichádza s mediálnymi bublinami. 

Miroslav Beblavý: Uvažovanie Igora Matoviča "vypnúť na niekoľko týždňov štát" by bolo na mieste, ak by sme zaznamenávali prudko rastúci počet nakazených a zároveň boli veľký izolovaný štát (Čína, Austrália…). V takej situácii by stálo za to jednorazovo za cenu obrovských nákladov zastaviť pandémiu.

Slovensko je v úplne inej situácii. Šírenie pandémie zatiaľ vnútroštátne zvládame dobre za cenu obrovských ekonomických škôd. Preto nepotrebujeme ešte viac obmedzovať. Zároveň sme malá otvorená krajina uprostred Európy a nákaza sa nám bude periodicky vracať. Jednorazové vypnutie nám nepomôže. O 4-8 týždňov by sme boli v rovnakej situácii.

Mikuláš Dzurinda (bývalý premiér): Návrh premiéra je neadekvátny a nemiestny. Teda škodlivý. Ak bude potrebné blackout urobiť, nech ho urobí, ale nech je prísne lokálny. Tam, kde sú ohniská infekcie a nie plošne. 

Ivan Mikloš (bývalý minister financií): Pri návrhu takzvaného blackoutu nič nie je isté. Napriek tomu sa mi to nezdá byť vhodným riešením, a to najmä preto, že prínosy sú neisté, ale náklady enormné. Napríklad by to znamenalo nielen dočasnú, ale s najväčšou pravdepodobnosťou aj dlhodobú a možno trvalú stratu odberateľov pre značnú časť našich výrobcov komponentov v priemysle. Slovenská ekonomika je extrémne otvorená, a teda veľmi silno zapojená do medzinárodných odberateľsko-dodávateľských vzťahov.

Tomáš Drucker (bývalý minister zdravotníctva): Reči premiéra Matoviča o "vypnutí krajiny" sú nebezpečná hlúposť. Zvyšuje napätie a nervozitu v spoločnosti, likviduje aj posledné zvyšky dôvery v slovenskú ekonomiku. 

Správu budeme aktualizovať o ďalšie reakcie.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-04-28 15:14:42 - Feat.: 0 - Title: Áut v čase koronavírusu rapídne ubudlo, mŕtvych na cestách nie 02 - Modified: 2020-04-01 08:57:05 - Feat.: 0 - Title: Rusi nasadili do boja s koronavírusom chytrú karanténu: Úrady spúšťajú kontroverzný systém 03 - Modified: 2020-04-01 11:18:29 - Feat.: 0 - Title: Cestovná kancelária Aeolus ide kvôli koronavírusovej kríze do konkurzu
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-18 13:27:18 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na prejav prezidentky Čaputovej 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 06:18