StoryEditor

Slovenskej ekonomike hrozí kolaps. Prepustení ľudia nebudú mať kde ísť, varujú zamestnávatelia

31.03.2020, 09:58
Autor:
domadoma
Zástupcovia zamestnávateľov dnes zvolali brífing k téme ekonomických opatrení v čase koronakrízy.

Zamestnávatelia sa dnes zhodli, že vláda musí prijať "okamžité a razantné opatrenia". Podľa nich sú mnohé prijaté opatrenia dobré, ale nedotýkajú sa veľkých firiem, ktoré sú "ťahúňom slovenskej ekonomiky".

"Covid-19 celosvetovo rozpútal krízu, ktorej súčasťou je aj kríza ekonomická, kríza hospodárstva," povedal Tomáš Malatinský, prezident AZZZ.

Opatrenia nepomohli všetkým

"Ani Slovensku sa táto kríza nevyhýba. Už 20. marca sme vláde odovzdali návrh kľúčových opatrení, ktoré je nevyhnutné urobiť, aby slovenské hospodárstvo prežilo obdobie krízy," povedal Malatinský.

"Máme obavy, že ak nebudeme robiť potrebné kroky, tak slovenské hospodárstvo to nemusí v zdraví prežiť," povedal.

Niektoré opatrenia na udržanie zamestnanosti už vláda pretavila do skutočnosti, povedal prezident.

Malým a stredným podnikateľom v istej časti segmentu pomohli, no "mnohých trápia aj iné náklady ako sú náklady na prenájom a podobne".

Podľa Malatinského sa prijaté opatrenia nedotkli veľkých firiem, "ktoré sú ťahúňom slovenskej ekonomiky, preto musíme tieto veci riešiť komplexne."

„Z čoho sme v týchto dňoch veľmi prekvapení je, že delíme zamestnancov, ktorých sa situácia dotkla, na rôzne kategórie,"  konštatoval Alexej Beljajev, prezident APZ.

"Niektorí dostanú 100 percent, iní 80 percent či 60 percent priemernej mzdy. A čo je najhoršie, máme tu ešte jednu kategóriu. A tou sú zamestnanci, ktorým štát nechce pomôcť vôbec," povedal Beljajev.

"Spoločnosť Decodom včera prepustila 900 ľudí, podobné správy máme z Asociácie priemyselných zväzov, malá firma z Malaciek prepúšťa 33 ľudí, Stredná elektrotechnická firma zo Žiliny dneska ide na 10 percent výkonu, sto zamestnancov má na riadnej dovolenke, ak sa niečo neudeje, bude ich musieť prepustiť, podobne je na tom veľký výrobca prevodoviek z východného Slovenska," povedal Beljajev.

"Musíme si uvedomiť, že prepustení ľudia sa v dnešných časoch len tak nezamestnajú. Dneska tí ľudia nebudú mať kde ísť," dodal.

Kostra všetkých podnikov

„Tak ako v celom národnom hospodárstve, rovnako aj v agropotravinárstve sú kostrou všetkých segmentov stredné a veľké podniky,"  uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. 

"Poľnohospodári a potravinári teraz potrebujú flexibilný zákonník práce, ktorý musí reflektovať na sezónnosť, nadčasovú flexibilitu a na časovú náročnosť mimo štandardných pracovných hodín“, povedal Macho. 

Zamestnávatelia tiež navrhujú, aby bol urýchlene zavedený tzv. kurzarbeit. Tento koncept uplatňuje napríklad v Česká republika, Nemecko či Rakúsko

„Ak tak neurobíme, výrazne sa zníži naša konkurenčná schopnosť a investičná atraktivita do budúcnosti.“ dodáva Alexander Matušek, prezident ZAP SR.

Slovensko je jedna z posledných krajín Európskej únie, ktorá kurzarbeit zatiaľ nemá.

Zabezpečenie hotovosti

"Cash is the king", toto heslo platí pre malého, stredného aj veľkého podnikateľa," povedal Miroslav Kiraľvarga, prezident RÚZ. Podľa neho je v súčasnosti veľký problém s plynulým zabezpečením cashflowu do firiem.

Finančná hotovosť je dôležitá na to, aby dodávateľko-odberateľský reťazec fungoval. "Teraz nefunguje, pretože bol pretrhnutý nariadeniami vlád sveta," dodal. 

Zodpovedný štát by mal podľa Kiraľvargu pomôcť podnikom finančnou hotovosťou. "Som veľmi rád, že pán premiér našiel tie zdroje, aby podporil tých zamestnancov, ktorí sú doma a nemôžu pracovať, ale som smutný z toho, že je to iba istá skupina zamestnancov a neplatí to pre všetkých."

Výzva premiérovi 

"Vyzývam predsedu vlády, aby sa s nami okamžite stretol," povedal Vladimír Soták, predseda Klubu 500.

"Úspech politika závisí od komunikácie s tými, ktorí tvoria ekonomiku," povedal Soták. "Musíme, aj za cenu, že zadĺžime krajinu, zachovať životnú úroveň tejto krajiny," myslí si.

Je podľa neho nutné, aby opatrenia boli prijaté rýchlo. Čím dlhšie bude trvať poskytnutie pomoci, tým viac bude v závere stáť, povedal.

Podľa Sotáka je potrebné si uvedomiť, že majiteľ firmy, ktorý vie, že bude dlhšiu dobu bez príjmu, si dvakrát rozmyslí, či si požičia od banky peniaze na výplaty a zaplatí odvody štátu.

"Štát nám za tie roky nič neodpustil, štát nás zdiera 24 hodín denne, sedem dní v týždni," dodal Soták.

Stanovenie rámca

„Zamestnávateľom chyba základná stratégia vlády v riešení dopadov pandémie koronavírusu na ekonomiku a podnikateľské prostredie, ako aj stanovenie finančného rámca jej riešenia," povedal Peter Mihók, predseda SOPK.

"Dostávame sa do veľmi zlej konkurenčnej pozície v rámci Európskej únie, čo výrazne znižuje našu konkurenčnú pozíciu do budúcnosti,“ dodal.

Spoločného brífingu sa zúčastnili Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ), Asociácia priemyselných zväzov (APZ), Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK), Klub 500, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a Zväz automobilového priemyslu (ZAP).

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 02 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 03 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 04 - Modified: 2024-02-29 08:30:14 - Feat.: - Title: Ochranné pomôcky či školenie vo fachu. Niektoré z benefitov sa dokážu skryť pred zvedavými otázkami daniarov 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:57