StoryEditor

Robert Fico. Muž, ktorý oslovil davy

04.07.2008, 00:00

Počet hlasov 671 185, percentuálne 29,14, a 50 poslaneckých kresiel. To boli po voľbách 2006 magické čísla pre Roberta Fica a jeho stranu Smer-SD, vďaka ktorým dostal oprávnenie ujať sa vládneho kormidla. Dnes sú to presne dva roky, čo si vo večerných hodinách prevzal od prezidenta SR Ivana Gašparoviča vymenúvací dekrét. Vládu sa mu podarilo zostaviť rekordne rýchlo - za necelých sedemnásť dní sa jeho koaličnými partnermi stali ľudovci Vladimíra Mečiara a národniari Jána Slotu.
Po 14 rokoch aktívneho politického života na najvyššej úrovni (od roku 1992 bol nepretržite poslancom NR SR) sa tak Robertovi Ficovi splnil politický sen - stal sa predsedom vlády. V prezidentskom paláci, kde si podal kľučku s premiérom, odchádzajúcim po ôsmich rokoch, Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS), sľúbil vernosť Slovensku, ústave a zákonom s tým, že "bude pracovať v prospech všetkých občanov“. A na občanov sa aj počas svojho pôsobenia zameral.
Ako vyhrať voľby
V jeho tradičnom predvolebnom aj povolebnom slovníku totiž slová ako občan, pracujúci, sociálne slabší či dôchodca nikdy nechýbali. Robert Fico podľa politológov a analytikov vždy vynikal silnými rétorickými prejavmi, dravosťou, cieľavedomosťou a schopnosťou osloviť davy. Predsedom vlády sa chcel stať už aj vo voľbách v roku 2002, na čo ho predurčoval prísľub 20-percentnej podpory voličov z prieskumov verejnej mienky. Kampaň však podľa viacerých prílišnou agresivitou, sebavedomím a negativizmom (stačí si spomenúť na myšlienku z bilbordov od jeho reklamného mága Fedora Flašíka) "prestrelil“ a voľby v roku 2002 sa pre šéfa Smeru skončili fiaskom.
Štyri roky nato však už o jeho úspechu medzi voličmi nikto nepochyboval. Robert Fico totiž trafil na tú správnu strunu. Jeho strana opustila "tretiu cestu“ a vstúpila na dovtedy nikým nezúročené pole ľavicového spektra. Svoj vycibrený rétorický štýl dokázal mladý politik zužitkovať na to, aby ľuďom hovoril, čo chcú počuť.
O výpredaji a experimentoch
Zameral sa najmä na útoky proti privatizácii strategických podnikov Dzurindovej vlády, zvýhodňovanie zahraničných investorov v snahe prilákať ich na Slovensko, kritiku ekonomických a sociálnych reforiem. Do karát mu tiež hrali Dzurindove slová o "uťahovaní opaskov“, ktorého už ľudia mali dosť. "Organizoval sa výpredaj tisícročia, bohapusté zdražovanie“, "pri predaji SPP spravili sedemmiliardovú sekeru, kvôli ktorej zvyšovali spotrebné dane“, "nebudeme podporovať takéto experimenty na ľuďoch, aké tu predvádza Dzurindova vláda“ - bývalo tiež účinným nástrojom Roberta Fica, ako skritizovať reformy minulej vlády. "Bol v tom čase jedinou politickou osobnosťou, ktorá voliča nesklamala, ktorá nemala škandálmi pošramotenú minulosť,“ hodnotí dnes politológ Peter Horváth. Toto všetko dokázal Fico podľa neho predovšetkým vďaka vzdelaniu, ale aj vrodenému mentorskému talentu, využiť. Horváth však upozorňuje, že Ficovmu úspechu vo voľbách pomohla aj rozpoltenosť a nezhody v Dzurindovej koalícii. "Sami koaliční partneri si odkazovali, že si navzájom nedôverujú, čo ľudí sklamalo.“
Fico - politický manipulátor
Horváth pripomína, že Fico bol od roku 1999 veľmi silným lídrom opozície. Dá sa o ňom povedať, že desaťročie už je jedným z najpopulárnejších politikov. Rebríčky prieskumov verejnej mienky dlhé roky vedie. U neho sa to napriek zaužívaným pravidlám nezmenilo ani po vstupe politika do vládnej funkcie. Skôr naopak, jeho hviezda vo funkcii premiéra medzi ľuďmi ešte stúpla. Dlhodobo je nad 30-percentnou hranicou. "Za svoj úspech vďačí aj svojim vlastnostiam. Je úspešný politický technológ a manipulátor,“ vysvetľuje politológ Grigorij Mesežnikov. Tvrdí, že Fico často dokáže vo svoj prospech obrátiť to, na čom nemá reálnu zásluhu. Ako príklad uvádza "škriepky“ bývalej a súčasnej vlády o tom, kto môže za hospodársky rast Slovenska. Mesežnikov však varuje - "dochádza tu k obsahovej manipulácii, je to evidentné zavádzanie zo strany premiéra“. Pripomína, že Fico má "komfortnejšiu situáciu“ v porovnaní so svojím predchodcom, ktorý podľa neho ešte "nedokázal ľuďom sľúbiť úžitok reforiem“. "Táto vláda zdedila krajinu vo veľmi dobrom stave,“ vidí ako hlavný dôvod úspechu Ficovej vlády Mesežnikov. "Je to prvá vláda, ktorá nemusí robiť ekonomické balíčky, majú skvelé ekonomické ukazovatele, ktoré dokážu zužitkovať a presadiť, a v súčasnosti nemá alternatívu,“ pridáva sa aj jeho kolega Horváth.
Futbal a deň žien
Popularita súčasného premiéra neklesá aj vďaka tomu, že z času na čas sa objaví medzi ľuďmi. Svoj vládny kabinet už viackrát presťahoval na rokovanie do zaostalejšieho regiónu (Sobrance, Čierny Balog, Brezno). Jediným bodom programu tam bolo, ako regiónu vláda pomôže. Azda každý človek na Slovensku už vie, že obľúbeným športom Roberta Fica je futbal - vždy, keď totiž ide niekde v obci na Slovensku otvoriť ihrisko dotované z rezervy premiéra, zahrá si s domácimi tento najrozšírenejší druh športu. Osvedčené sú pre neho aj staré dobré komunistické sviatky - na prvého mája sa z tribún prihovára pracujúcemu ľudu, ktorému šikovne vštepí do pamäti, že "najmä ľudia pracujúci za minimálne mzdy môžu za hospodársky rast Slovenska“. Nezabúda ani na ženy, na ktoré sa niekde na Slovensku vždy ôsmeho mája usmieva s klasickým karafiátom v ruke. "Výrazne mu pomáha to, že sa neuzavrel do svojho úradu a od veľkých politikov pochopil, že politika sa nerobí v rokovacej miestnosti, ale vonku,“ uvádza Horváth.

 
Pre zväčšene kliknite na obrázok
Výroky, ktoré preslávili Roberta Fica

– na časy komunizmu
„Uvedomme si, že od roku 1989 uplynul vlastne veľmi krátky čas. Ak sa niekto v tejto krajine osvedčil, tak to boli ľudia z bývalej komunistickej strany. Mali skúsenosti, vedeli, čo je to riadenie štátu. Veď to neboli hlupáci. Umením vlády je však vyberať si z minulosti len to dobré. Sme asi jediná krajina, ktorá sa neustále hrabe vo svojej minulosti. Domnievam sa, že do roku 1990 tu bolo množstvo dobrých vecí.“ (Slovo č. 47/2000)

„Nevnímal som ho nejako detailne. Získal som prácu a venoval som sa jej. ... Keď sa pozerám späť, nezisťujem, že v roku 1989 by v mojom živote nastal nejaký zásadný prelom.“ (Domino Fórum, 50/2000)

– na jeho politické vzory
„Nehľadám vzory. Mám rád históriu. Rád čítam životopisy. Teraz jeden skvelý o Fidelovi Castrovi.“
„Určite nie! Nesúhlasím s vaším hodnotením tohto človeka. Ak porovnáme Kubu s ostatnými stredoamerickými krajinami, tak Kuba je ďaleko vpredu.“
Odpoveď na otázku, či by súhlasil s tvrdením, že Fidel Castro je zločinec, ktorý patrí do väzenia. (týždenník Live!, 6. júla 2004)

– ako opozičný politik na vládu Mikuláša Dzurindu
Daňový experiment, ktorý urobila táto pravicová vláda, nemá nič spoločné so sociálnym štátom, likviduje ho a nepomáha ľuďom s priemernými a podpriemernými zárobkami. Toto je dôvod, prečo trváme na úpravách. Trváme na zásadných úpravách, v niektorých prípadoch aj na rušení vecí, ktoré prijala táto pravicová vláda. ... Rovnú daň, ako dnes hovorí pán Mikloš, celá vyspelá Európa odmieta.“ (STV, 7. mája 2006)

na postup pri privatizácii bývalou vládou
„Keby som bol býval súhlasil s takým postupom Transpetrolu, aký bol pripravený, do konca života nemusím ani ja, ani mojich 15 generácií pracovať.“ (SME, 31. októbra 2006)

– na súčasnú opozíciu
„Nech ma pán Dzurinda nepoučuje o korupcii. Keby na Slovensku fungoval štandardný právny systém, veľmi veľa ľudí z opozície sedí vo väzení. A hovorím to úplne vážne. Za to, čo sa dialo okolo privatizácie.“ (rokovanie NR SR, 25. júna 2007)

– na DSS-ky
„Vláda Slovenskej republiky nemôže vylúčiť, že v priebehu rokov môže vývoj v dôchodkových správcovských spoločnostiach a ich schopnosti vyplácať dôchodky nabrať rozmery a črty podobné vývoju v nebankových subjektoch.“ (tlačová konferencia po rokovaní vlády, 7. augusta 2007)

– na novinárov
„Je smiešne a nechutné, ak sa novinári s cieľom získať fotografiu predsedu vlády SR, korčuľujúceho sa na verejnom priestore a pred nikým sa neskrývajúceho, plazia v mokrej tráve ako slizké hady, ako sa dnes opakovane stalo v ranných hodinách, a správajú sa, ako keby fotili niekoho, kto v noci tajne pácha vážnu trestnú činnosť.“ (stanovisko Úradu vlády SR, 10. augusta 2007)

– na DSS-ky a novinárov
„Predsa nie je normálne, aby niekto školil slovenských novinárov v zahraničí, čo majú písať o súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach a títo tam potom niekoľko dní si ešte ryžujú, zabávajú sa, bývajú za peniaze tejto spoločnosti.“ (tlačová konferencia po rokovaní vlády, 12. augusta 2007)

– na obchodníkov pri zavádzaní eura
„Ak bude niekto taký vagabund, že bude zdražovať len preto, aby zbohatol na úkor niekoho iného, nastúpi trestné právo.“ (tlačovka po rokovaní vlády, 5. júna 2008)

Zdroj: wikipedia.sk, HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:04