StoryEditor

Štát zakáže predaj respirátorov verejnosti, oznámil Krajčí

28.03.2020, 14:10
Autor:
TASRTASR
Tí, ktorí už respirátory nosia, ich budú musieť podľa ministra mať prekryté ochranným rúškom.

Štát zakáže predaj respirátorov bežnej verejnosti. V sobotu to oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že respirátory sú určené len do kontaminovaného prostredia.

Človek, ktorý ich nosí, chráni podľa jeho slov len seba, ale nie iných ľudí vo svojom okolí. Tí, ktorí už respirátory nosia, ich budú musieť podľa ministra mať prekryté ochranným rúškom.

Šéf rezortu zdravotníctva vysvetlil, že respirátor funguje na princípe, že človek, ktorý ho nosí, vdychuje filtrovaný vzduch. Pri výdychu sa však ventil otvorí a dych človek aj so všetkými kvapôčkami ide von.

"Mnohí ľudia, ktorí nemajú vôbec nosiť tieto respirátory, ich nosia. Je to zdanlivé, že chránia iných," povedal Krajčí.

Poskytnuté budú tým, ktorí ich potrebujú

Ľudia sa podľa jeho slov dostatočne chránia, ak nosia štandardné ochranné rúško. Keď ho majú na sebe dvaja ľudia, ktorí sa stretnú, podľa ministra sa chránia takmer na sto percent.

Všetky respirátory na území Slovenska sa budú podľa Krajčího cielene poskytovať tým, ktorí ich naozaj potrebujú.

"Všetkým profesionálom v zdravotníctve a v silových zložkách," podotkol minister s tým, že tí sa reálne pohybujú v rizikových priestoroch. Toto ustanovenie bolo prijaté na ústrednom krízovom štábe a podľa Krajčího ho ešte musí prijať vláda.

Respirátory prekryté rúškom

Tí, čo už vlastnia respirátory, ich podľa ministra môžu mať aj naďalej. "Mali by ich mať však prekryté bežným ochranným rúškom," podotkol Krajčí.

Ak ľudia vlastnia nepoužité respirátory, minister ich vyzýva, aby ich odovzdali tým zložkám štátu, ktoré ich naozaj potrebujú. "Je to v záujme ochrany verejného zdravia, preto sme pristúpili k zákazu predaja respirátorov," podotkol.

Minister uviedol, že sa vyskytli aj prípady, keď boli potrebné respirátory dodané do nemocnice, avšak niekto ich zobral a predal na čiernom trhu. "To nechcem, aby sa dialo," poznamenal Krajčí.

Matovič: Najlepšia cesta je ušiť si rúško

Premiér Igor Matovič povedal, že najlepšou cestou pri rúškach je ušiť si svoje vlastné. Po ich použití následne oprať a vyžehliť.

Predseda vlády upozornil, že jednorazové ochranné rúška sú použiteľné len dve až tri hodiny, potom musia byť vyhodené do koša, inak ich ochrana môže mať opačný efekt. "Poďme cestou vlastných ušitých rúšok," vyzval premiér.

Spoločne s hlavným hygienikom Jánom Mikasom pripomenuli, že nosenie ochranných rúšok na verejnosti, teda všade mimo svojho domu a bytu, je na Slovensku povinnosťou. Mikas odporúča, aby ochranné rúška mali na sebe aj deti.

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 19:19