Richard Raši a Peter ŽigaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Raši sa pustil do Remišovej: Pol milióna eur už máte týždeň k dispozícii, stačí len vypísať výzvy

27.03.2020, 17:18
Autor:
TASRTASR
Richard Raši kritizuje aj nedostatok komunikácie medzi Remišovou a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO).

Bývalý vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) kritizuje svoju nástupkyňu Veroniku Remišovú (Za ľudí), ktorá má podľa jeho slov už týždeň k dispozícii 527 miliónov eur z eurofondov a stačí len vypísať výzvy.

Kritika od Rašiho

"Zatiaľ som ani jednu nezachytil," dodal Raši na margo výziev. Podľa jeho slov môže súčasná vicepremiérka získať aj ďalšiu takmer miliardu presunom medzi prioritnými osami.

​"Túto možnosť som jej zanechal tiež," dodal Raši s tým, že tieto peniaze môže využiť tiež relatívne rýchlo a bez schválenia Európskou komisiou. "Opäť stačí urobiť jednoduchú zmenu operačných programov, schváliť ju monitorovacím a riadiacimi výbormi a vládou," dodal Raši.

Svojej nástupkyni Raši tiež vyčíta, že si ešte neuvedomila, že už nie je opozičnou političkou, ktorej "stačí nič nerobiť, len kritizovať."

"Namiesto rozprávania o tom, čo by chcela urobiť a ako jej zlá predchádzajúca vláda nechala zlé eurofondy, mala by začať situáciu riešiť v prospech zdravotníkov, podnikateľov, zamestnancov a všetkých obyvateľov Slovenska," zdôraznil Raši.

"Neurážajte vlastných odborníkov"

Raši kritizuje aj nedostatok komunikácie medzi Remišovou a premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO). "Mala by sa spýtať Igora Matoviča či túto tému na samite lídrov vo štvrtok otvoril a ako dopadol," dodal.

Bývalý vicepremiér vyzýva Remišovú, aby neurážala vlastných odborníkov na svojom úrade.

"Namiesto nezmyselných tlačových správ treba pripravovať výzvy, aby podnikatelia, živnostníci a všetci poškodení opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu mohli dostať peniaze čo najskôr," dodal Raši.

Remišovej zároveň radí, aby sa nechválila tým, čo im bývalá vláda zanechala, ako to robí súčasný premiér. "Pracujte na tom, aby sme to mohli čo najrýchlejšie využiť," dodal Raši.

Ako však uviedlo oddelenie komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII), sumu 527 miliónov eur nevyrokoval Raši, ale je to návrh EK na úpravu legislatívy ako jedno z opatrení na pomoc na potlačenie šírenia nového koronavírusu.

"V danom prípade ide o nevyužitú časť zálohovej platby, ktorú nie je potrebné vrátiť v tomto roku EK, ale bude zúčtovaná až pri ukončení programov," dodal úrad.

Ako ďalej uviedli na margo prípravy výziev, úrad intenzívne rokuje s príslušnými rezortmi o identifikácii voľných zdrojov v rámci operačných programov a potrieb na boj s pandémiou. "Po ich určení dôjde zo strany vecných rezortov k vyhláseniu výziev, respektíve zjednodušených foriem ich použitia tam, kde je to najviac potrebné," vysvetlil úrad.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 17:59