NRSR
StoryEditor

Remišová žiada Brusel o uvoľnenie pravidiel pri využití eurofondov. Peniaze chce použiť v boji proti koronavírusu

27.03.2020, 12:18
Autor:
TASRTASR
Vicepremiérka žiada, aby mali členské krajiny rozviazané ruky pri presúvaní peňazí medzi operačnými programami bez potreby schválenia zo strany Európskej komisie.

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za Ľudí) žiada Európsku komisiu (EK) o uvoľnenie pravidiel, aby bolo Slovensko schopné peniaze z eurofondov čo najrýchlejšie presmerovať na boj proti novému koronavírusu.

Médiá o tom informovalo oddelenie komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. EK zároveň plánuje na sanáciu škôd spôsobených pandémiou využiť 37 miliárd eur.

"Potrebujeme podporiť živnostníkov, podnikateľov, aby sme pomohli firmám udržať pracovné miesta. Potrebujeme peniaze pre nemocnice a našich zdravotníkov na nákup zdravotníckeho materiálu. Musíme urýchlene riešiť finančnú a pracovnú situáciu ľudí, ktorí musia ostať v dôsledku opatrení proti novému koronavírusu doma, aby vôbec prežili túto ťažkú situáciu," vymenovala Remišová.

Vicepremiérka žiada, aby mali členské krajiny rozviazané ruky pri presúvaní peňazí medzi operačnými programami bez potreby schválenia zo strany EK. "Podmienkou však je, že presunutých môže byť osem percent alokácie prioritnej osi, avšak maximálne do výšky štyroch percent alokácie celého programu," vysvetlil úrad.

V najväčšej miere by sa mali zmeny dotknúť Európskeho fondu na podporu regionálneho rozvoja, v rámci ktorého sa rozsah oprávnených aktivít rozšíri o prevádzkový kapitál pre malé a stredné podniky a zdravotnícke vybavenie.

Z eurofondov by sa tak mohol viac podporiť napríklad systém zdravotnej starostlivosti, najmä financovanie zdravotníckych zariadení, liekov, testov či prevencie chorôb.

"Takisto z Európskeho sociálneho fondu môžu byť podporené krátkodobé pracovné dohody a komunitné služby pre starších a chorých ľudí, ako aj nábor zamestnancov. Európsky fond regionálneho rozvoja by v prípade potreby mal podporovať financovanie prevádzkového kapitálu v malých a stredných podnikoch, a to aj poskytovaním grantov," dodal úrad s tým, že členské štáty by tak mohli poskytovať úvery pre firmy v ťažkej situácii.

Remišová sa v nasledujúcich dňoch plánuje stretnúť so všetkými ministrami novej vlády, aby sa dohodli, kam môžu voľné prostriedky hneď presmerovať.

"Predchádzajúca vláda nám zanechala eurofondy v katastrofálnom stave. Mnohé podporené projekty sú nezmyselné, zle riadené a čakajú nás veľké korekcie a prepadnutie stámiliónov eur," dodala vicepremiérka s tým, že tento chaos sa bude snažiť upratať a urobí všetko pre to, aby peniaze neprepadli a použili sa tam, kde sú najviac potrebné.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-03-24 09:08:01 - Feat.: - Title: Remišová gratuluje Korčokovi, druhé kolo označila za výzvu pre spoločnosť 05 - Modified: 2024-03-21 11:24:33 - Feat.: - Title: Eurofondy chceme čerpať efektívnejšie než v minulosti
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 08:27