Robert FicoReuters
StoryEditor

Matovičovo opatrenie na boj s koronavírusom je protiústavné, tvrdí Fico. Vyzýva Čaputovú, aby to riešila

27.03.2020, 10:34
Autor:
klkl
Podľa Smeru je tento zákon v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a porušuje ľudské práva.

Zákon, o telekomunikačných službách, ktorý tento týždeň schválila v skrátenom legislatívnom konaní Národná rada, je podľa predstaviteľov opozičného Smeru protiústavný. 

Cieľom zákona je zisťovanie polohy obyvateľov nakazených koronavírusom a tých, ktorí majú dodržiavať karanténu za využitia dát od telekomunikačných operátorov. 

Ústavné opatrenia

Štát sa však podľa predsedu Smeru Roberta Fica môže takto veľmi ľahko dostať k veľkému množstvu informácií o ľuďoch. "Tvrdíme, že dnes môže na základe žiadosti, ktorá príde z Úradu verejného zdravotníctva, operátor poskytnúť informácie štátu o tom, kde ste, s kým telefonujete, kedy s ním telefonujte, komu a kedy ste poslali smsku, kedy a komu ste poslali mail. Pýtame sa, na čo je toto dobré v súvislosti s bojom proti koronavírusu?" pýtal sa Fico.

Podľa Smeru je tento zákon v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky a porušuje ľudské práva. "Je to v príkrom rozpore s Ústavou Slovenskej republiky," povedal.

Fico nerozumie tomu, prečo prezidentka tak rýchlo tento zákon podpísala. Vyzýva ju však, aby sa v tejto veci obrátila na Ústavný súd. Rovnako žiadajú, aby dala prezidentka návrh na Ústavný súd, aby vydal predbežné opatrenie a pozastavil platnosť tohto zákona.

"Ak to pani prezidentka neurobí, tak takýto návrh podávame my," povedal Fico. Smer zároveň žiada, aby sa v Národnej rade zriadila komisia, ktorá by skúmala, ako sa tieto dáta využívajú. 

Predražené nákupy

"Národná rada musí zriadiť komisiu, na ktorej čele stojí opozícia a skúma, ako vláda využíva tieto získané informačné prostriedky," povedal Fico. 

Predstavitelia Smeru na tlačovej konferencii kritizovali aj postup vlády pri testovaní ľudí v spolupráci so súkromnými laboratóriami. Tieto testy majú stáť 48 eur a preplácať ich má štát.

"Ešte pred nedávnom testovali za 30 eur," kritizoval Fico s tým, že Matovič to kritizoval. "Prečo sa má tak mrhať verejnými zdrojmi?" kritizoval šéf Smeru. Zároveň sa ohradil voči obviňovaniu predchádzajúcej vlády z toho, že nakupovala draho. 

​Fico potvrdil, že sú ochotní isté opatrenia vlády podporiť. "Všetko čo bude racionálne, čo bude finančne kryté, čo bude mať zmysel, sme pripravení," povedal s tým, že sú v prvom rade sociálna demokracia a teda sa budú snažiť chrániť najprv ľudí. 

"Pôjdeme na barikády," povedal v súvislosti s opatreniami, ktoré by mali pomôcť najmä podnikateľom a mohli by uškodiť zamestnancom. 

Bývalý premiér zároveň kritizoval vládu za to, že zatiaľ neprijala žiadne vlastné opatrenia a že aj všetka materiálna pomoc, ktorá doteraz prišla na Slovensko, prišla vďaka bývalému vedeniu.

"Kladieme vláde Igora Matoviča otázky, čo a kedy príde na územie Slovenska, čo oni objednali. Kladieme otázku, prečo Slovensko odmietlo prebrať 100-tisíc testov," kritizoval Fico v súvislosti so včera medializovanými informáciami o tom, že Slovensko neprevzalo objednané testy. 

Získavanie financií

Vyjadrenia ministra práce Milana Krajniaka o tom, že pomôcť bojovať s ekonomickými dopadmi pandémie koronavírusu by mohli eurofondy. "To čo sľubuje minister Krajniak, je fantazmagória," povedal.

Podľa neho je možnosť aby sa mohli použiť eurofondy, to bude trvať mesiace rokovaní a štát potrebuje tie peniaze hneď. "Hospodárski ministri by nemali chodiť toľko na štáb a pracovať na opatreniach," dodal. Štát podľa Fica musí získať rýchle peniaze, to však nie sú eurofondy. 

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:44