StoryEditor

Matovič kritizuje zbytočné a predražené rýchlotesty. Odkúpime ich, tvrdí pre HN české ministerstvo

25.03.2020, 13:41
Autor:
chocho
Premiér Igor Matovič obvinil bývalé vedenie ministerstva vnútra z predraženého nákupu rýchlotestov na koronavírus.

Bývalé vedenie ministerstva vnútra aj Správy štátnych hmotných rezerv podpísali v čase pandémie koronavírusu "drasticky nevýhodné" zmluvy na zdravotnícky materiál. Na svojom dnešnom brífingu to vyhlásil premiér Igor Matovič.

​Bývalý šéf hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorého vláda v pondelok odvolala práve kvôli podozrivým nákupom, podľa Matoviča podpísal zmluvu na kúpu rýchlotestov za 30 dolárov za kus, pričom v Číne je ich cena dva doláre.

Predražené boli aj respirátory, tvrdí premiér

Rovnako sú podľa neho predražené aj respirátory FPP3, ktorých z Turecka dnes na Slovensko dorazilo 100-tisíc kusov a ktoré zaobstarala ešte vláda Petra Pellegriniho. Avšak v tomto prípade prevážill verejný záujem a fakt, že zmluva na ich kúpu už je podpísaná, povedal premiér.

"Ak sa pánovi premiérovi nepozdávajú veci z Turecka, nech oznámi všetkým dodávateľom, že ich nechce. Garantujem, že ostatné krajiny po nich okamžite siahnu," reagoval expremiér Pellegrini.

Matovič: Absolútny bordel

Matovič zároveň na brífingu uviedol príklad toho, ako sa mal nevýhodne kupovať materiál na rezorte vnútra. Tvrdí, že včera večer mal stretnutie "s paňou z ministerstva vnútra", ktorá mu priniesla prehľad obstarávaní zdravotníckeho materiálu v rezorte za jeho bývalej šéfky Denisy Sakovej.

"Pozerám, pozerám a zrazu rýchlotesty. Ja už normálne mám husiu kožu pri rýchlotestoch, lebo máme ich už haldu a nemáme s nimi čo robiť," vyhlásil Matovič. Rýchlotesty premiér považuje za nespoľahlivé. Mieru testovania chce na Slovensku dvihnúť, ale za použitia riadnych sterových testov, ktorých však máme výrazne menej. V dohľadnej dobe by ich však mohlo z Číny prísť 200-tisíc.

Zazmluvnených podľa neho bolo milión rýchlotestov za cenu 8,90 eura za kus. Zopakoval, že v Číne je ich cena dva doláre. Vnútro ich pritom malo zazmluvniť bez toho, aby to konzultovalo s ministerstvom zdravotníctva.

"Absolútny bordel, iba na tejto jedinej položke. Milión rýchlotestov za deväť eur a rovno do Dunaja," skonštatoval Matovič.

Susedia ich radi kúpia, odkazuje Saková

Exministerka vnútra Saková reagovala, že rýchlotesty skúmali v laboratórnych podmienkach na úrade verejného zdravotníctva aj v Slovenskej akadémii vied na príslušnom virologickom oddelení a odporúčalo ich aj Česko. "Od začiatku som hovorila, že zaberajú až pri určitej fáze ochorenia. ... Počkala by som si na výsledky výskumu v SAV," poznamenala.

Zároveň zdôraznila, že ak sa Matovič rozhodne, že rýchlotesty nechce, okolité krajiny po nich určite bez váhania siahnu.

To pre HN už potvrdilo české ministerstvo vnútra. "Môžeme potvrdiť, že minister vnútra Jan Hamáček hovoril s Denisou Sakovou. V prípade, že SR nebude mať o rýchlotestery záujem, je ČR pripravená ich odkúpiť. V tomto zmysle tiež minister Hamáček informoval slovenského premiéra," vyjadrila sa hovorkyňa českého ministerstva vnútra Klára Dlubalová.

Rovnaký postoj zaujal aj expremiér Pellegrini, podľa ktorého sa rýchlotesty z Číny dajú v istom štádiu ochorenia využiť.

"Mohli sme kúpiť len to, čo nám niekto ponúkol a za cenu, ktorú nám dal," uviedol Pellegrini v reakcii na Matovičove obvinenia, že za jeho vlády sa materiál nakupoval za premrštené ceny.

Sme s nimi spokojní, tvrdí český minister

Diskusia o spoľahlivosti rýchlostestov sa rozprúdila aj v susednom Česku. Ostravská krajská hygienička Pavla Švrčinová vyhlásila, že ich chybovosť sa pohybuje na úrovni až okolo 80 percent. Využiť by sa preto podľa nej dali zrejme hlavne ako overovacie testy v prípade ľudí, ktorým končí karanténa a nikdy neboli pozitívne testovaní.

Námestník českého ministra zdravotníctva a epidemiológ Roman Prymula o rýchlotestoch povedal, že "nie sú úplne zbytočné". "Musíme počítať s tým, že môžu mať vysoké percento chybovosti. Ale už sme x pacientov vďaka nim zachytili," upozornil.

"Ministerstvo vnútra dostalo za úlohu rýchlotesty získať. To sme urobili," povedal pre iDNES.cz český minister vnútra Jan Hamáček. "S ich funkčnosťou sme spokojní. Som presvedčený, že je to otázka metodiky a ministerstvo zdravotníctva ju asi ešte upresní," dodal. Zároveň zdôraznil, že testy už dobre fungovali v krajinách, ktoré koronavírusovú epidémiu zvládli.

01 - Modified: 2020-03-23 08:30:15 - Feat.: 0 - Title: Kičurov syn mal kúpiť dva byty v centre Bratislavy. V tom čase jeho otec nakupoval ochranné pomôcky 02 - Modified: 2020-03-25 08:11:09 - Feat.: 0 - Title: Koronavírus na Slovensku: Platí nové nariadenie, oddnes je rúško na verejnosti povinné 03 - Modified: 2020-03-25 10:34:47 - Feat.: 0 - Title: V Česku dnes zomreli dvaja pacienti nakazení koronavírusom. Celkovo je v krajine päť obetí 04 - Modified: 2020-03-25 10:40:19 - Feat.: 0 - Title: Španielsko má viac obetí koronavírusu ako Čína. Za posledný deň zomrelo 738 ľudí 05 - Modified: 2020-03-25 13:11:49 - Feat.: 0 - Title: Státisícom Slovákov sa kvôli koronavírusu mení displej mobilu. Nájdu si tam výzvu
01 - Modified: 2024-04-16 17:30:00 - Feat.: - Title: Palivo budúcnosti: Viac energie vložíte, ako získate. No Slovensko má s ním aj tak veľké plány (Brífing HN) 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát sľúbil milióny, ľudia sa cítia oklamaní. Za Sulíka to bolo o rýchlych prstoch, so Sakovou systém zamrzol
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 05:03