TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kičura, ktorého odvoláva vláda, vypovedá na NAKA. Dostál podal trestné oznámenie

23.03.2020, 13:49
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér Igor Matovič v nedeľu avizoval, že Kajetána Kičuru odvolá z funkcie.

Šéf štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura, ktorého dnes vláda odvolá z funkcie, vypovedá na NAKA. 

Informuje o tom denník Sme. Premiér Igor Matovič bol v nedeľu na kontrole na štátnych rezervách. Po nej uviedol, že Kičura nemá dôveru vlády, vo svojej funkcii podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

Poukázal na to, že Kičura napríklad uzavrel dve zmluvy dokopy za 35 miliónov eur s firmou, ktorá mala dovtedy obrat 74-tisíc eur.

Matovič tiež tvrdí, že štátne hmotné rezervy pod Kičurovým vedením objednali nepotrebné a predražené testy.

Testy, ktoré nepotrebovali

Skonštatoval, že sa pýtali na spôsob, akým vybrali firmy, ktoré oslovili, keďže predtým napríklad táto firma v podobnej oblasti nepôsobila.

Nazdáva sa, že im správa úmyselne zatajila dve zápisnice. Po ich preštudovaní konštatuje, že komisia uchádzača o objednávku neodporučila ako vhodného, napriek tomu Kičura zmluvy podpísal.

Zdôraznil tiež, že štátne rezervy zabezpečili nákup testov, na ktoré ministerstvo zdravotníctva nedalo objednávku a ktoré nepotrebuje.

Trestné oznámenie podal Dostál

Kičura trvá na tom, že pri nákupoch zdravotníckych pomôcok sa konalo v zmysle zákona. Priznal, že pri nákupe rýchlotestov došlo k chybe, tá sa však podľa jeho slov dá napraviť. Iné zlyhanie nevidí.

V tejto súvislosti podal v pondelok trestné oznámenie koaličný poslanec za SaS Ondrej Dostál. "K naplneniu skutkovej podstaty uvedeného trestného činu mohlo podľa môjho názoru prísť v súvislosti s obstarávaním zdravotníckych ochranných prostriedkov na zamedzenie šírenia koronavírusu Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a zmluvami uzatvorenými predsedom SŠHR Kajetánom Kičurom s firmami LACORP a A-testing," napísal poslanec na sociálnej sieti. 

 

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 14:08