TASR/Marko Erd
StoryEditor

Päť členov Súdnej rady sa vzdalo svojej funkcie, nemajú dôveru vlády, tvrdí Kolíková

23.03.2020, 13:45
Autor:
TASRTASR
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková ich požiadala, aby sa nezúčastňovali ďalších zasadnutí Súdnej rady.

Päť členov Súdnej rady SR sa vzdalo svojej funkcie, vzhľadom na to, že ich informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), že nemajú dôveru vlády.

Ide o všetkých členov, ktorých menuje vláda, čiže Jána Havláta, Branislava Jablonku a Magdalénu Hromcovú, ako aj o dvoch nominantov Národnej rady SR Romana Huszára a Viliama Pohančeníka.

Žiadosť od Kolíkovej

Kolíková ich zároveň požiadala, aby sa nezúčastňovali ďalších zasadnutí Súdnej rady, čiže aj nastávajúcej voľby predsedu Najvyššieho súdu.

Všetky strany vládnej koalície sa zhodne vyjadrili, že ako člen Súdnej rady ustanovený Národnou radou SR nemám ich dôveru na výkon funkcie člena Súdnej rady,“ uviedol vo svojom liste odchádzajúci člen Súdnej rady Roman Huszár.

Podobné listy zaslali predsedníčke Súdnej rady Lenke Praženkovej ďalší štyria členovia menovaní parlamentom alebo vládou.

Huszár a Viliam Pohančeník zároveň vo svojom liste uviedli, že sa nebudú zúčastňovať ďalších zasadnutí Súdnej rady, vzhľadom na to, že ich o to požiadala ministerka. Odchádzajúci člen Súdnej rady je členom ešte dva mesiace potom, ako sa funkcie vzdal, respektíve o ňu prišiel.

Ďalšia voľba má byť 30. marca

Deklarácia Huszára a Pohančeníka tým pádom znamená, že sa nezúčastnia už štvrtej voľby predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorá sa má konať 30. marca. O neprítomnosť na ďalších zasadnutiach požiadala šéfka rezortu spravodlivosti aj nominantov vlády, tí však vo svojom liste neuviedli, či sa zúčastnia.

O post predsedu Najvyššieho súdu sa uchádzajú sudcovia Ivan Rumana a Ján Šikuta. Najvyšší súd je bez svojho predsedu od októbra minulého roka, keď uplynulo funkčné obdobie Daniele Švecovej.

Odvtedy ju zastupuje podpredsedníčka NS SR Jarmila Urbancová, ktorá však bola obvinená z podplácania v rámci akcie Búrka.

01 - Modified: 2023-12-20 15:35:53 - Feat.: - Title: Ak Pellegrini nevyhlási voľbu sudcu Ústavného súdu, podáme trestné oznámenie, tvrdí Kolíková 02 - Modified: 2023-07-16 13:28:02 - Feat.: - Title: Saková: Polícia za Hamrana nemá zaviazané len ruky, ale aj nohy. Vždy sa dá kritizovať, oponuje Kyselica 03 - Modified: 2023-06-07 06:04:50 - Feat.: - Title: Spustenie novej súdnej mapy sprevádzali veľké problémy. Ako bude fungovať v praxi (otázky a odpovede) 04 - Modified: 2023-01-05 08:10:35 - Feat.: - Title: Kolíková považuje preverenie sudcov pri správnych súdoch za správne, tí sa zmene bránia 05 - Modified: 2022-12-09 09:48:53 - Feat.: - Title: Vláda je protikorupčná len do takej miery, ako to dovolí Kollár, tvrdí exministerka Mária Kolíková z SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 11:53