TASR/Henrich Mišovič
StoryEditor

Dostavba Mochoviec sa odkladá. Prioritu dostala bezpečnosť fungujúcich blokov

22.03.2020, 23:00
Podľa zistení HN je ruch na Mochovciach 3,4 v súčasnosti výrazne menší.

Dostavba Mochoviec sa opäť dostala do kritického momentu. Zdalo sa, že už trinásť rokov trvajúca sága sa blíži ku koncu a prvý z dvoch blokov tento rok predsa len spustia. Všetko však mení epidémia koronavírusu.

​Prím teraz má bezpečné fungovanie Mochoviec 1. a 2. nie dokončenie celkov 3. a 4. O to viac, že na dostavbe pracujú odborníci z talianskeho Enelu a Taliansko je vírusom zasiahnuté z krajín EÚ najviac.

​Aj keď v rozostavaných blokoch majú Slovenské elektrárne vložených 5,7 miliardy eur, z čoho časť je bremenom štátu ako 34-percentného akcionára, v súčasnosti je dôležitejšie niečo iné. Ak by nákazu dostali špecialisti obsluhujúci výrobu elektriny, podnik by musel odstaviť ziskovú časť elektrárne.

Podľa zistení HN je ruch na Mochovciach 3,4 v súčasnosti výrazne menší. "Vzhľadom na to, že Slovenské elektrárne prijali vo veľkom predstihu prísne opatrenia na znižovanie rizika šírenia ochorenia COVID-19, sa počet pracovníkov podstatne znížil na všetkých pracoviskách elektrární, vrátane dostavby MO34," povedal hovorca Slovenských elektrární Miroslav Šarišský.

Ťažko odhadnúť
Pri dostavbe Mochoviec je Enel, ale celý podnik nateraz ovláda Energetický a průmyslový holding českého podnikateľa Daniela Křetínského. Elektrárne nevedia zatiaľ odhadnúť dosahy celej situácie.

"Aký to bude mať vplyv na prevádzku elektrární a dostavbu MO34 závisí od toho, ako dlho bude potrebné realizovať opatrenia na ochranu pred šírením ochorenia COVID-19, čo v tejto chvíli nemôže presne predpovedať nikto. Ak bude táto situácia pretrvávať niekoľko mesiacov a ak sa budú prijímané opatrenia ďalej sprísňovať, určite to bude mať významný vplyv na všetky plánované činnosti Slovenských elektrární," upozornil Šarišský.

"Slovenské elektrárne už od 26. februára, teda vo veľkom predstihu a ako jedna z prvých firiem na Slovensku, prijímajú prísne opatrenia na zníženie rizika nákazy pre zamestnancov a dodávateľov na všetkých elektrárňach, vrátane dostavby 3. a 4. bloku," dodal hovorca.

Elektrárne konajú v súčinnosti s rezortom hospodárstva. "Enel vysielal na Slovensko ľudí a my sme ich museli troška odstrihnúť, aby nám nenakazili zamestnancov,“ povedal exminister hospodárstva Peter Žiga pre HN koncom minulého týždňa. "Vydali sme pokyny pre všetky subjekty kritickej infraštruktúry, aby v prípade rozšírenia nákazy vytvárali záložné tímy,“ dodal.

Pozitívne testy
Na dispečingoch či velínoch elektrární pracujú špecialisti, ktorých nie je možné rýchlo nahradiť a bez týchto ľudí by spoľahlivo nemohli fungovať dodávky elektriny.

Mementom pre naše elektrárne je stav vo Francúzsku, kde Electricité de France ešte začiatkom marca priznal, že traja zamestnanci pracujúci v atómových elektrárňach boli pozitívne testovaní na COVID-19.

Epidémia môže spôsobiť, že tretí a štvrtý blok Mochoviec sa nebude spúšťať tento rok, ako bolo pôvodne deklarované. Očakávalo sa, že na jeseň tohto roka začnú Mochovice 3 vyrábať elektrinu a dodávať ju do siete.

Produkcia elektriny mala odštartovať desať týždňov na to, ako sa zavezie do reaktora jadrové palivo. Bloky sa dokončujú od roku 2007, atómová elektráreň mala byť spustená v roku 2012. Pôvodný rozpočet bol na úrovni 2,8 miliardy eur. Posledné týždne sa na Mochovciach odstraňovali mnohé chyby a nedorobky, ktoré naposledy našiel na stavbe Úrad jadrového dozoru.

Elektrárne prijali opatrenia

Elektrárne prijali viaceré opatrenia proti koronavírusu. "Už pred viac ako troma týždňami sme prijali opatrenia ako vyhlásenie úplného zákazu zahraničných pracovných ciest, obmedzenie osobných pracovných návštev a stretnutí na nevyhnutné minimum, maximalizáciu použitia telekomunikačných nástrojov pre práci v tímu, začatie plošnej dezinfekcie priestorov a zriadenie dezinfekčných staníc, vytvorenie izolačných miestností, vytvorenie zoznamu rizikových regiónov a krajín na základe dát WHO a jeho dennú aktualizáciu, pričom za rizikové krajiny sme v tom čase považovali už takú, v ktorej sa vyskytlo 50 potvrdených prípadov, nariadenie zamestnancom hlásiť pobyt v rizikovej krajine v predchádzajúcich 14 dňoch na špeciálne vytvorenú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., výzva zamestnancom na obmedzenie súkromných ciest do postihnutých oblastí, výzva zamestnancom na dodržiavanie hygienických pravidiel, vytvorenie samostatnej informačnej intranetovej stránky pre zvýšenie povedomia o riziku, obstarávanie všetkých kľúčových OOPP a ďalších prostriedkov," opísal Šarišský.

Už 27. februára prijali ďalšie opatrenia, ako napríklad nariadenie ostať v domácej 14-dňovej karanténe všetkým zamestnancom, ktorí v posledných 14 dňoch navštívili niektorú v zozname rizikových krajín, teda celé Taliansko, Čína, Južná Kórea, Japonsko a Irán, vyhlásenie plošného zákazu hromadných akcií organizovaných spoločnosťou a mítingov s účasťou viac ako 10 ľudí, nariadenie na vytvorenie lokalitných komisií pre krízové riadenie, koordinované a riadené centralizovanou pracovnou skupinou, odoslanie žiadosti na dodávateľov, aby aplikovali rovnaké pravidlá na ochranu zamestnancov, ako prijali SE, či vytvorenie plánu na fyzické oddelenie EMO12 a EMO34.

"V nasledujúcich dňoch sme priebežne prijímali ďalšie opatrenia, ako napríklad povinnosť každej osoby vstupujúcej do areálov SE vyplniť čestné prehlásenie s informáciami o možnom výskyte v rizikovej krajine, o klinických symptómoch ochorenia alebo o kontakte s potvrdeným prípadom alebo osobou s príznakmi, ktorá bola v rizikovej krajine.

Začali meranie teploty všetkých vstupujúcich na prevádzkované elektrárne pomocou termovíznych kamier a bezkontaktných ručných teplomerov. Na meranie sme vytvorili špeciálne technické prostriedky na zníženie rizika prípadného šírenia vírusu. Nové opatrenia prijímame prakticky na dennej báze. Ľuďom opakovanie zdôrazňujeme povinnosť dodržiavať metrové odstupy," dodal hovorca SE.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 08:33